Решение по дело №49/2019 на Районен съд - Тервел

Номер на акта: 37
Дата: 5 юли 2019 г. (в сила от 31 юли 2019 г.)
Съдия: Ганчо Манев Драганов
Дело: 20193250200049
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 11 април 2019 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

№________

гр.Тервел, 05.07.2019 година

В ИМЕТО НА НАРОДА

Тервелски районен съд  в публично съдебно заседание на осемнадесети юни, две хиляди и деветнадесета година в състав:

                                                                     Председател: Г.Д.

 

с участието на секретаря М.Д. разгледа докладваното от районния съдия АНД №49 по описа  за  2019 година на Районен съд – Тервел и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е образувано по жалба от К.П.Ч. ЕГН ********** , с адрес *** срещу Наказателно постановление №223/12.03.2019 г. на Директора на РДГ - Варна.  

  С атакуваното наказателно постановление на жалбоподателя за нарушение на чл. 213 ал.1 т.2 от ЗГ на основание чл.266 ал.1 от ЗГ. Му е наложено наказание глоба в размер на 100 лева.

Жалбоподателя редовно призован в съдебно заседание се явява, и поддържа жалбата си.

Същият оспорва наказателното постановление, като сочи, че имота неправилно е посочен като такъв от ДГФ, а всъщност бил частна собственост на жалбоподателя и намерените в двора му дърва са от този частен имот, които тойм свободно можел да добива. По същество моли за цялостна отмяна на наказателното постановление.

Въззиваемата страна  се представлява по делото от юрисконсул В.Г.. По същество моли наказателното постановление като правилно и законосъобразно да бъде потвърдено.

В хода на производството бяха допуснати и разпитани актосъставителя Е.И.  С. и свидетеля по установяване на нарушението и съставяне на  АУАН М.И.Н.. 

По делото са приети като писмени доказателства: наказателно постановление №224/12.03.2019г., акт №223/11.02.2019г., констативен протокол серия СИДП №700628, разписка за отговорно пазене, заповед №РД 49-199/16.05.2011г., писмо от РДГ Варна с рег.инд.№РДГ04-03004-10.06.2019г. и извадка от горски карти и таксационни характеристики..

Независимо от основанията, посочени от въззивника, съдът подложи на цялостна преценка атакуваното наказателно постановление, при което констатира следното:

Жалбата като подадена в срока на чл.59 е допустима, а разгледана по същество е неоснователна.

      В административнонаказателното производство не са допуснати процесуални нарушения които да водят до опорочаване, както на АУАН така и на издаденото възоснова на него наказателно постановление.

Съдът не споделя съображенията на жалбоподателя, тъй като редът за установяване на собственост върху сочения от него имот е съвсем друг и няма доказателства същият да има някакви права върху него установени по надлежния ред.  Обратното административнонаказващият орган доказа, че имотът от който се спори от жалбоподателя е определен като горски фонд.

      В  настоящия случай конкретните обстоятелства по нарушението - дата, място, извършител са установени по безспорен начин видно от доказателствата съдържащи се по приложената административно наказателната преписка и от  събраните по делото гласни доказателства. Нещо повече това нарушение е на просто извършване в конкретния случай чрез съхранение. Следва да се отбележи, че то е нарушение дори дървесината да е придобита от собствен на жалбоподателя имот съгласно чл.207 от ЗГ според който – „Дървесината, добита извън горските територии, преди транспортиране се маркира с марка - собственост на общината, на чиято територия е извършен добивът. Маркирането се извършва от длъжностно лице, определено от кмета на общината.“ По поднадзорния АУАН  е установено с категоричност административно нарушение именно съхраняване на 2 два пространствени куб.м. дърва за огрев от вида „Цер“.

Наказанието е правилно определено по размер от административнонаказващият орган, малко над минималния размер предвиден в закона, като се има предвид, че наказанието което се предвижда е глоба от 50 до 3000 лева.

  С оглед изложеното съдът намира, че атакуваното наказателно постановление е законосъобразно и като такова следва да го потвърди изцяло..

С оглед изложеното и на основание чл.63 ал.1  от ЗАНН ,съдът :

 

Р     Е     Ш     И:

 

ПОТВЪРЖДАВА като правилно и законосъобразно Наказателно постановление № 223/12.03.2019год. на  Директора на РДГ - Варна.

Решението подлежи на обжалване с касационна жалба пред Административен съд гр.Добрич в 14 - дневен срок от уведомяването на страните.

 

 

    

                                                              СЪДИЯ: