Определение по дело №157/2019 на Административен съд - Стара Загора

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 6 август 2019 г.
Съдия: Райна Димова Тодорова
Дело: 20197240700157
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 12 март 2019 г.

Съдържание на акта

                  О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

 

           

                 № 307     06.08.2019г.     град Стара Загора

 

 

  Старозагорският административен съд, V състав, в закрито съдебно заседание на шести август през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                           

СЪДИЯ: РАЙНА ТОДОРОВА

       

 

при секретар                                                                                                    и с участието

на прокурора                                                                                                   като разгледа

докладваното  от  съдия   Р. ТОДОРОВА административно дело  № 157 по описа

за 2019г., за да се произнесе взе предвид следното:                                                       

 

            Производството е по реда на чл.156 и сл. във вр. с чл.144 от ДОПК във вр. с чл.4, ал.1 от ЗМДТ и чл. 145 и сл. от АПК във връзка с §2 от ДР на ДОПК.

 

Образувано е по жалба на С.К.П. ***, подадена чрез пълномощника му адв. Е.С. ***, против Акт за установяване на задължение по декларация № 200/ 17.06.2016г., мълчаливо потвърден от Директора на Дирекция „Местни приходи“ при Община Казанлък, с искане за отмяната му като неправилен и незаконосъобразен.      

 

            В проведеното на 10.07.2019г. публично съдебно заседание, с протоколни определения, съдът, като е счел делото за изяснено от фактическа страна, е приключил съдебното дирене и е дал ход по същество.

           

В срока за произнасяне по делото е постъпила писмена защита вх. № 3900/ 22.07.2019г. от пълномощника на жалбоподателя, с която е оспорено като неправилно заключението на изпълнената съдебно-икономическа експертиза в частта му относно изчислената данъчна оценка и съотв. определената данъчна основа при изчисляването размера на публичните задължения за местни данъци и такси. Изложени са доводи за неправилно прилагане от вещото лице на регламентацията по Приложение 2 към ЗМДТ спрямо процесния имот. Направено е искане съдът да отмени определенията си за приключване на съдебното дирене и даване ход на делото по същество, като бъде назначена повторна или нова съдебно-икономическа експертиза по въпросите, правилността на заключението по които е оспорено.

 

Независимо, че оспорването на заключението не е направено към момента на неговото изслушване, съдът намира, че за правилното решаване на делото, следва да отмени определенията си за приключване на съдебното дирене и даване ход на делото по същество. Доколкото правилното определяне на данъчната основа е от значение за преценката на законосъобразността на обжалвания акт от гл. т на размера на определените с оспорения Акт за установяване на задължение по декларация № 200/ 17.06.2016г. публични задължения за местни данъци и такси, и тъй като за проверката на основателността на изложените в писменото становище твърдения за неправилно прилагане на Приложение № 2 към ЗМДТ, са необходими специални знания, следва да бъде назначена повторна съдебно-икономическа експертиза, изпълнена от друго вещо лице. Като задачи на повторната експертиза следва да бъдат поставени въпросите, даденото заключение по които е оспорено от жалбоподателя. Делото следва да се внесе за разглеждане в открито съдебно заседание, за което да се призоват страните.

 

 Водим от горните мотиви и на основание чл.253 от ГПК във връзка с чл. 144 от АПК, съдът 

 

 

О   П   Р   Е   Д   Е   Л   И   :

 

 

 І. ОТМЕНЯ протоколните си определения, с които е приключено съдебното дирене и е даден ход на делото по същество, постановени в открито съдебно заседание на 10.07.2019г.

 

ІІ. НАЗНАЧАВА повторна съдебно-икономическа експертиза, която след като се запознае с доказателствата по делото, извърши справки в Община Казанлък и проверка там където намери за необходимо и при съобразяване с приложимата нормативна уредба, да изготви и представи по делото заключение, с което да даде отговор на следните въпроси:

1. При съобразяване с действалата за всеки един от периодите на 2010г.-2015г. нормативна регламентация, каква е била данъчната оценка на процесния имот, като бъдат съобразени всички характеристики на имота /вид на имота, местонахождение, площ, конструкция и овехтяване/ и други обстоятелства, които имат значение за определянето на данъчната оценка.

2. Въз основа на изчислената данъчна оценка вещото лице да изчисли размера на дължимия се за имота данък върху недвижими имоти, за всеки един от периодите на 2010г.– 2015г., ведно с лихвите до датата на издаване на АУЗД - 17.06.2016г.

3. Да се изчисли размера /главница и лихви/ на таксата за битови отпадъци за всяка една от годините за периода 2010г. - 2015г. при съобразяване на действалата за съответните периоди нормативна регламентация относно размера и начина на изчисляване на таксата за битови отпадъци. Размерът на задължението за ТБО да бъде посочен като обща сума и поотделно за всеки един от компонентите, включени в таксата за битови отпадъци за всяка една от годините в периода 2010г. - 2015г.

 

ОПРЕДЕЛЯ първоначален депозит за изпълнение на експертизата в размер на 100 /сто/ лева, който следва да бъде внесен от жалбоподателя по набирателната сметка на Административен съд-Стара Загора, в 7-дневен срок от получаване на съобщението, като в същия срок бъде представен по делото и платежния документ за внесения депозит.

 

УКАЗВА, че при невнасяне на определения от съда депозит, експертизата няма да бъде изпълнена.

 

НАЗНАЧАВА за вещо лице Е. Маринова Георгиева

 

           УКАЗВА на вещото лице, че следва да представи заключението най-късно седем дни преди датата на насроченото за разглеждане на делото съдебно заседание.

 

           

 ІІІ. ВНАСЯ делото за разглеждане в открито съдебно заседание и НАСРОЧВА същото за 23.10.2019г. от 11.30ч., за която дата и час на съдебното заседание да се призоват страните, както следва:

 

Жалбоподател: С.К.П.

 

Ответник по жалбата: Директор на Дирекция „Местни приходи“ при Община Казанлък 

 

            Призоваването на жалбоподателя да се извърши чрез пълномощника му по делото – адв. Е.С. ***.

 

            За съдебното заседание да бъде призовано и вещото лице, след внасяне но определения от съда депозит за изпълнение на експертизата.  

 

ІV Препис от определението да се изпрати на страните, съгласно изискването на чл.138, ал.1 от АПК.

 

Определението не подлежи на обжалване.

 

                                               СЪДИЯ: