Определение по дело №229/2021 на Районен съд - Пещера

Номер на акта: 260197
Дата: 29 април 2021 г.
Съдия: Атанаска Стоянова Павлова
Дело: 20215240100229
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 17 февруари 2021 г.

Съдържание на акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е № 260197

гр. Пещера, 29.04.2020 г.

 

РАЙОНЕН СЪД ПЕЩЕРА, първи състав, в закрито съдебно заседание на 29.04.2020 година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Атанаска Павлова

като разгледа докладваното от съдия Павлова гр. д. № 229/2021 г. по описа на РС- Пещера, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 140 ГПК.

Предявен е от  Е.С.Д., ЕГН **********,***, чрез адв.Р.К., против   М.И.Т., ЕГН **********,***, иск по чл.49 ал.1 във връзка с ал.З от СК, чл.143 ал.1 от СК , чл.127а от СК и чл.149 от СК.

Твърди че с ответника  са сключили граждански брак на 15.05.2015г. в Община - Пещера. Преди това са живеели на семейни начала известно време, когато е роден синът им Георги Михайлов Т.-на 12.09.2015г. в Германия, с настоящо ЕГН **********. В този смисъл са Удостоверение за сключен граждански брак, издадено въз основа на акт № 0042 от 15.05.2015г, и Удостоверение за раждане, издадено въз основа на акт № 0117 - 04.12.2015г., на името на Георги Михайлов Т. - и двата документа, изходящи от Община - Пещера, на 22.07.2020г.

Страните по делото живеели в Германия, но настъпило рязко влошаване на брачните им отношения, породено от поведението на ответника. Той прекалявал с употребата на алкохол и в това си състояние, нанасял побой на ищцата, която била принудена да търси помощ от полицейските органи на немската държава. Вече налице от две години били във  фактическа раздяла.

Твърди че бракът им бил дълбоко и непоправимо разстроен и то - по вина на съпруга.

 За това, за ищцата възниквал правният интерес от предявяване на настоящия иск, чието основание се съдържа в правната разпоредба на чл.49 ал.1, във връзка с ал.3, от Семейния кодекс. Претендира упражняването на родителските-права върху сина й - Георги Михайлов Т. - сега на 5 години и 5 месеца, да бъде предоставено на нея. Претендира  200 лева месечна издръжка за малолетния Георги, платима от бащата, с начална дата-датата на постъпване на исковата молба в съда, както и за минало време - едногодишен период - от м.февруари 2020г. до м.януари 2021 г. - по 180 лева месечно. В Германия където живее сега ищцата, с детето им, тя ползва жилище под наем, на адрес: Deutschland, Wassenberg 41849q Ratheiuner Strasse 120 - Emilia Demirova, c четири стаи, плюс - баня и тоалетна. Битовите условия там били много добри.

Семейното жилище, обитавано в гр. Пещера, на ул. "Брегалница" N95, което е собственост на родителите на ищцата да бъде определено за нейно ползване, след развода. Ищцата е запазила бащиното си фамилно име -Д., и след брака, сега не се налага промяна на същото.

Моли да се постанови решение, с което да се допусне развод между Е.С.Д. и М.И.Т. - и двамата, с посочени лични данни и адреси, чрез прекратяване на гражданския им брак, сключен на 15.05.2015г. в Община-Пещера, като дълбоко и непоправимо разстроен, по вина на ответника. Упражняването на родителските права върху детето Георги Михайлов Т., с ЕГН**********, да бъде предоставено на майката - Е.С.Д., при режим на свиждане с бащата, определен от съда, съгласно установената съдебна практика, като бъде осъден бащата - М.И.Т., да заплаща ежемесечна издръжка от 180 лева, за детето, чрез неговата майка Е.С.Д., в качеството й на негова законна представителка, с начална дата на издръжка от датата на постъпване на исковата молба в съда, както и издръжка за минал едногодишен период от м.февруари 2020г. до м.януари 2021 г по 180 лева месечно или общо 2160 лева. Ползването на семейното жилище в гр. Пещера, ул. „Брегалница" №5, да бъде дадено на ищцата Е.С.Д., която след прекратяване на брака, да запази досегашното си, бащино фамилно име - Д.. На майката Е.С.Д. да бъде разрешено да се снабдява с лични документи за детето Георги Михайлов Т. и то да пътува и пребивава с нея в чужбина - в страните от Европейския съюз, и конкретно в Германия.

Прави доказателствени искания и претендира разноски.

 В срока за отговор не е постъпил такъв от ответника.

 

Съдът е сезиран с иск с правна квалификация чл. 49, ал. 3 СК, чл. 127 ал. 2 от СК във вр чл. 143 ,  чл. 149 от СК чл. 127а от СК.

По иска по чл. 49 ал.3 от СК- Ищецът следва да докаже при условията на пълно и главно доказване обстоятелствата, обуславящи наличието на дълбоко и непоправимо разстройство на брака, както и вината на ответника

По иска по чл. 127 ал. 2 във вр чл. 143 от СК - Съдът разпределя доказателствената тежест в следния смисъл: ищцата  следва да докаже условия за отглеждане и възпитание на детето, родителски качества, финансови възможности, размера на претендирата издръжка и нуждата от такава, както и всички факти и обстоятелства, от които черпят благоприятни за себе си права.

По иска по чл. 149 от СК - Съдът разпределя доказателствената тежест в следния смисъл: ищцата  следва да докаже, че  една година преди предявяване на иска живее заедно с детето, че издържа детето сама и не получава средства от бащата.

По иска по чл. 127 а от СК - Съдът разпределя доказателствената тежест в следния смисъл: ищцата  следва да докаже необходимостта от пътуване  вчужбина.

На основание чл. 146, ал. 1, т. 3, т. 4 ГПК съдът намира, че между страните не са налице права и обстоятелства, които се признават и не се нуждаят от доказване.

Съдът с нарочно определение се е произнесъл по въпроса за местната подсъдност като е оставил без уважение същото.

По доказателствата:

Представените от ищцата писмени доказателства по опис в исковата молба са допустими,относими към фактите от значение за предмета на доказване по делото и са необходими за установяването им, поради което съдът счита, че следва да бъдат приети и приложени по делото.

На основание чл. 140, ал.3 от ГПК делото следва да бъде насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание, за което да се призоват страните, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

НАСРОЧВА делото за разглеждане в открито съдебно заседание на 02.06.2021 г. от 11:30 часа, за която дата и час да се призоват страните.

ДОПУСКА като писмени доказателства по опис към исковата молба.

ДОПУСКА до разпит по един свидетел.

 ДА СЕ изиска от ДСП Пещера изготвяне на социален доклад за децата до датата на заседанието.

Указва на страните на основание чл. 59 ал. 6 СК че следва да се явят в първото по делото заседание за да бъдат изслушани.

УКАЗВА на ищеца, че на основание чл. 321, ал. 1 от ГПК следва да се яви лично в първото съдебно заседание.

УКАЗВА на ищеца, че при неявяване без уважителни причини в  първото съдебно заседание, производството ще бъде прекратено.

ПРИКАНВА страните към спогодба.

ДА СЕ ВРЪЧАТ на страните преписи от настоящото определение.

 

Определението не подлежи на обжалване.

 

 РАЙОНЕН СЪДИЯ: