Определение по дело №464/2018 на Окръжен съд - Бургас

Номер на акта: 441
Дата: 3 юли 2018 г. (в сила от 19 юли 2018 г.)
Съдия: Събчо Атанасов Събев
Дело: 20182100200464
Тип на делото: Частно наказателно дело
Дата на образуване: 6 юни 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

ОПРЕДЕЛЕНИЕ №

                       

Номер                   03.07.2018 година , гр. Бургас

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Бургаският окръжен съд , наказателен състав

на трети юли,  две хиляди и осемнадесета година

в публично заседание в следния състав:

 

                            Председател : Събчо Събев     

                                                    Членове:  1. Н.И.

                                             2. Г.Т.

секретар Р. А.

прокурор Румяна Славова

като разгледа докладваното от съдията Събчо Събев

н.ч. дело номер 464 по описа за 2018 г., за да се произнесе взе предвид следното:

       Производството е образувано по предложение на прокурор при Окръжна прокуратура Бургас, за определяне общо наказание по няколко присъди на Ц.Ц.И..

          Последния влязъл в сила акт съда против И. е по НОХД 390 на 04.01.2016 год., когато съдът го осъдил за извършено престъпление по чл. 249 ал.1 НК. Съобразно  чл. 39 ал.1 НПК, компетентен да разгледа производството за определяне на общо наказание, е Окръжен съд Бургас. 

          Прокурорът пледира за основателност на предложението за определяне на общо наказание по всички посочени присъди, за които са налице основания за това. С присъда от 2015 год. по НОХД 261 на РС Велинград, И. е осъден на една година и шест месеца лишаване от свобода и определен режима за изпълнение на наказанието. С присъда 262 по НОХД 390/2015 год. на БОС, е осъден на две години и четири месеца лишаване от свобода. И с двете присъди е приведено в изпълнение предходно осъждане по НОХД 990/2012 год. на РС Велинград от четири месеца лишаване от свобода. За тези две присъди са налице основания за определяне на общо наказание до размера на по тежкото осъждане, както и приведено в изпълнение на основание чл. 68 ал. 1 НК присъдата на РС Велинград. Към това общо наказание следва да се присъедини и наказанието глоба в размер на 500 лева, постановена по НОХД 390. В с.з. не изрази позиция за прилагането на чл. 24 НК и увеличаване на общо наказание лишаване от свобода.

          Делото бе разгледано в отсъствие на осъдения И.. Назначения му служебен защитник пледира за основателност за определяне на общо наказание в смисъла на предложението на прокурора. Поиска да не се прилага чл. 24 НК.

          След оценка на доказателствата по делото съдът приема за установено следното:

          И. е осъждан няколко пъти, установено от свидетелството му за съдимост. През 2005 год. за деяние по чл. 381 ал. 1 НК е осъден на четири месеца лишаване от свобода, отложено за изпълнение на основание чл. 66 НК. В този срок не е извършил друго деяние. Със споразумение по НОХД 990/12г. на Районен съд Бургас, за деяние по чл. 339 ал.5 НК е осъден на четири месеца лишаване от свобода и определен изпитателен срок от три години. Акта на съда влиза в сила на 13.03.2012 год. В този срок извършва други две деяния, по които има влезли в сила присъди. На 17.12.2014 год. е извършил престъпление по чл. 195 ал.1 НК и Районен съд Велинград го е осъдил по НОХД 261/15г. на една година и шест месеца лишаване от свобода, което следва да бъде изтърпяно ефективно. Преведено е наказанието по условната присъда по НОХД 990 и присъдата влязла в сила на 05.08.2015 год. С нея, на основание чл. 59 ал.1 НК, е зачетено времето на предварителното му задържане за срок от едно денонощие от полицията. Осъден е и с присъда по НОХД 390/15г. на БОС на две години и четири месеца лишаване от свобода и глоба от 500 лева. Деянието е извършено на 23.10.2014 год., а присъдата влиза в сила на 04.01.2016 год. Деянията по посочените наказателни дела е извършил преди да е имал влязла в сила присъда за което и да е от тях и в изпитателния срок на предходна присъда на Районен съд Бургас. Всички те са предмет по настоящото производство.  

Към настоящия момент няма данни И. да има други присъди или висящи дела.

С оглед на изложеното, следва да се определи общо наказание по НОХД 261 и НОХД 390 до размера на по тежкото осъждане, което е две години и четири месеца лишаване от свобода. Законът е дал възможност кумулативното наказание глоба при определяне на общо наказание, да се прецени възможността за присъединяването му. Настоящият съд приема, че това наказание следва да бъде присъединено към общото наказание. Размерът на глобата е  относително нисък и е постановено като резултат на деяние, с което И. се разпоредил с чужди пари в свой личен интерес, които не са възстановени. Независимо, че ще бъде в изолация в затвора по изтърпяване на наказание лишаване от свобода, той е млад, а размера на глобата не е висок и не би следвало да го затруднява. Изпълнението ще има допълнителен ефект върху поведението му и съдейства за постигане целите на наказанието.

 На основание чл. 68 ал.1 НК следва да бъде активирано наказанието от четири месеца лишаване от свобода по НОХД 990 на Районен съд Бургас.  

В своята дейност съдът съобрази и възможността от прилагането на чл. 24 НК и увеличаване общото наказание. Прокурорът не изрази позиция, а защитата на подсъдимия помоли да не бъде прилагана тази възможност. Настоящата инстанция не намери основания за прилагането му. И. е осъден няколко пъти, не е изтърпявал наказание лишаване от свобода. Санкциите по отделните съдебни актове гравитират около минимума, по едно дело – условното осъждане, е сключено споразумение между страните и одобрено от съда. Съдът е бил щадящ в санкционната си дейност, не е последвала корекция в поведението на И.. Той е млад човек, с основно образование, неженен. Срока на лишаването от свобода на общото и активирано наказания е достатъчно голям. При индивидуализиране на наказанията, съдилищата са отчели смекчаващите и отегчаващи вината обстоятелства, процесуалното поведение на осъдения и последиците от деянията, съобразено с целите на наказанието по чл. 36 НК. Настоящата инстанция не намери основания за прилагането на чл. 24 НК и увеличаване на общото наказание лишаване от свобода.

По НОХД 261 на РС Велинград, от постановеното наказание лишаване от свобода, му е приспаднато едно денонощие, през което бил задържан от органите на полицията. На основание чл. 59 ал.1 НК това време следва да се приспадне при изпълнение на наказанието.

 

Воден от горното и на основание чл.306 ал.1 т.1 НПК, Бургаският Окръжен съд

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

Определя общо наказание против Ц.Ц.И. ЕГН ********** на основание чл. 25 ал. 1 вр. чл. 23 ал. 1 и ал. 3 НК по присъди по НОХД 261/15 г. на Районен съд Велинград, осъден на една година и шест месеца лишаване от свобода и НОХД 390/15 г. на Окръжен съд Бургас, осъден на две години и четири месеца лишаване от свобода и глоба 500 лева, като НАЛАГА най тежкото от тях - две години и четири месеца лишаване от свобода, към което присъединява изцяло наказанието глоба в размер на 500 лв.

На основание чл. 68 ал.1 НК, превежда в изпълнение наказанието от четири месеца лишаване от свобода по НОХД 990/12 г. на Районен съд Бургас, което да бъде изпълнено отделно.

На основание чл. 57 ал. 1 т. 2 б. „в“ ЗИНЗС определя първоначален „строг” режим за изпълнение на наказанието лишаване от свобода.

На основание чл. 59 ал.1 НК приспада от общото наказание един ден, време, през което И. бил задържан.   

Определението може да се обжалва и протестира в петнадесет дневен срок от уведомяването.

Страните са уведомени за настоящото решение в съдебно заседание.

 

 

 

 Председател:                             Съдебни заседатели: