Присъда по дело №373/2021 на Районен съд - Кюстендил

Номер на акта: 260049
Дата: 28 септември 2021 г. (в сила от 14 октомври 2021 г.)
Съдия: Мая Андонова Миленкова
Дело: 20211520200373
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 22 март 2021 г.

Съдържание на акта

П  Р  И  С  Ъ  Д  А

 

 

гр. Кюстендил, 28.09.2021г.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

Кюстендилският районен съд, ІІІ състав, в публично съдебно заседание на двадесет и осми септември две хиляди двадесет и първа година, в състав:

 

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАЯ МИЛЕНКОВА

                                            

и прокурора Любомир Йорданов            

при участието на секретаря Даниела Кирилова, като разгледа докладваното от съдия Миленкова НОХД № 373/2021 г. по описа на КРС,

 

П  Р  И  С  Ъ  Д  И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия Н.В.Т. - ***********, ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че след като е осъден с Решение №217/18.03.2019г. на Районен съд – Кюстендил по гр. д. №263/2019г. по описа на Кюстендилския районен съд, влязло в законна сила на 18.03.2019г., да издържа свой низходящ – сина си М.Н.Т., с ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител Л.Н.Г. ***, с месечна издръжка в размер на 150.00 /сто и петдесет/ лева, съзнателно не е изпълнил това свое задължение в размер на две или повече месечни вноски, а именно – в размер на 16 /шестнадесет/ месечни вноски, за периода от 18.06.2019г. до 18.09.2020г., включително, на обща стойност 2400.00 /две хиляди и четиристотин/ лева – престъпление по чл.183, ал.1 от НК.

На основание чл. 183, ал. 3 от НК, доколкото преди постановяване на присъдата подсъдимият изпълни задължението си и не са настъпили други вредни последици за пострадалите, съдът не му налага наказание.

 

Присъдата подлежи на жалба и/или протест пред Окръжен съд – Кюстендил в 15-дневен срок, считано от днес.

 

 

                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

 

 

Съдържание на мотивите

                  М О Т И В И   на  КРС по НОХД 373/2021 г.

                            Гр.Кюстендил, 21.10.2021г.

 

Кюстендилска районна прокуратура е внесла за разглеждане в КРС  на 22.03.2021 г. обвинителен акт, с който обвинява Н.В.т., с ЕГН – ********** ***  в извършването  на престъпление от общ характер по чл.183, ал.1 от НК, при фактическа и правна обстановка, подробно изложени в обвинителния акт.

Прокурорът поддържа обвинението, като предлага на съда, подсъдимият да бъде признат за виновен. С оглед установеното в хода на съдебното  следствие да бъде приложена разпоредбата на чл. 183, ал.3 от НК и да бъде освободен от  налагане на наказание.

Подсъдимият се признава за виновен, обяснява деянието си с липса на средства, респ. възможност да плаща дължимата месечна издръжка. В хода на съдебното следствие внася доброволно дължимата издръжка за процесните  16/шестнадесет/ месеца.

КРС, след като се запозна с материалите по делото, и след обсъждането на събрания доказателствен материал, като го обсъди както по отделно, така и в съвкупност, и при реда и условията на чл. 14, чл.301 и сл. от НПК приема за установено следното:

 

                   ПО ФАКТИЧЕСКА ОБСТАНОВКА

 

Подсъдимият Н.В.Т., с ЕГН – ********** е ************.

Подсъдимият и свидетелката  Л.Н.Г. били съпрузи. Бракът им бил прекратен с решение на КРС по гр.д.263/2019 г. по описа на съда , влязло в законна сила на 18.03.2019 г.  От брака си имат родено едно дете – М.Н.Т., с ЕГН – **********.  С цитираното бракоразводно решение   подсъдимият е осъден да  издържа своят низходящ – М.Т., с месечна издръжка в размер на 150 лева. Задължението на подсъдимия да издържа низходящия си е било до навършването на пълнолетие на детето или до настъпването на обстоятелства , обуславящи  изменяването й. Изпадайки в затруднено материално положение след м. май 2019 г. подсъдимият спрял да плаща редовно  издръжката, като не е изплатил  дължимата месечна издръжка за времето от м.юни 2019 г. до м. септември 2020 г. вкл.

От събраните в хода на досъдебното производство доказателства  е видно, че за подсъдимият  не е ползвал привилегията по чл. 183, ал.3 от НК.

 В хода на съдебното следствие, преди  постановяване на присъдата подсъдимият изпълни изцяло задължението си в размер на 2400 лева, представляващо  дължима издръжка за инкриминирания период.

Горната фактическа обстановка се установява и доказва по безспорен начин от събраните в хода на досъдебното производство писмени и гласни доказателства, както и гласните доказателства, събрани в хода на съдебното следствие..

 

                      ПО ПРАВНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ

 

Съобразявайки горното, безспорно се установява, че подсъдимият Т.   е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление от общ характер по чл.183, ал.1от НК .

 От обективна страна е налице неизплащане на дължима месечна издръжка за свой низходящ, за което е бил осъдена с решение по гр.д. 263/2019 г. по описа на КРС.

От субективна страна е налице пряк умисъл. Подсъдимият е съзнавал обществено-опасния характер на деянието си, като е предвиждал неговите обществено-опасни последици и е искал тяхното настъпване.

По тези съображения съдът призна подсъдимия за виновен.

Доколкото, до постановяване на присъдата Т.  е изпълнил задължението си и не се установи да са настъпили други вредни последици за пострадалия съдът  приложи по отношение на него  разпоредбата на чл. 183, ал.3 от НК и го освободи от наказание.

 

По горните съображения, съдът постанови присъдата си.

 

 

 

 

 

 

 

 

                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: