Решение по дело №354/2010 на Окръжен съд - Търговище

Номер на акта: 229
Дата: 25 ноември 2010 г. (в сила от 29 юли 2020 г.)
Съдия: Силвия Петрова Петрова
Дело: 20103500500354
Тип на делото: Въззивно гражданско дело
Дата на образуване: 8 ноември 2010 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

гр.Търговище, 25.11. 2010 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

             ТЪРГОВИЩКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в публично съдебно заседание на двадесет и пети ноември, две хиляди и десета година в състав:

  

                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:МАРИЯНА ИВАНОВА

                                                 ЧЛЕНОВЕ:СИЛВИЯ ПЕТРОВА

                                                                     МИЛЕН СТОЙЧЕВ

 

  при участието на секретаря Р.Б., като разгледа докладваното от съдия Силвия Петрова в.гр.д. № 354 по описа за 2010 година и за да се произнесе, взе предвид следното:

                                                  

    Производството е въззивно и е образувано по жалба от Общински исторически музей гр.Попово против решение № 169/23.09.2010 г., постановено по гр.д.№ 332/2010г. на Поповския районен съд, с което са  уважени, като основателни, предявените от М.Д.Г. ***,обективно съединени искове с правно основание чл.344, ал.1, т.1-3 от КТ. В жалбата се излагат съображения за неправилност на решението, тъй като от доказателствата по делото се установява по безспорен начин, че уволнението на Г., поради съкращаване на щата е извършено законосъобразно – от надлежен орган, не е фиктивно и не е необходимо извършването на подбор, тъй като се съкращава една единствена бройка – уредник на отдел „Българските земи през периода ХV-ХІХ век”. Предвид това се иска отмяна на решението и постановяване на друго такова по съществото на спора, с което така предявените против музея искове, се отхвърлят изцяло, като неоснователни.

              В срока по чл.263 от ГПК, ответната по жалбата страна в писмения си отговор излага съображения за неоснователност на въззивната жалба и моли, обжалваното решение да се потвърди.        

              Съдът след като съобрази направените оплаквания в жалбата, становищата на страните и събраните по делото доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, прие за установено следното:

Жалбата е подадена от надлежна страна, в срока по чл.259, ал.1 ГПК и е процесуално допустима. Разгледана по същество, същата е  неоснователна.

                Предявени са обективно съединени искове от М.Г. *** против Общински исторически музей гр.Попово за признаване уволнението му, извършено със заповед № 1/07.04.2010г. на управителя на  музея за незаконно и неговата отмяна, възстановяване ищеца на заеманата преди уволнението длъжност и присъждане на обезщетение за времето, през което е останал без работа поради уволнението – в размер на БТВ за 6 месеца – в размер 2280лв., ведно със законната лихва върху тази сума от предявяване на иска до окончателното изплащане на сумата,                         

             Не се спори от страните по делото а се установява и от приложените писмени доказателства в трудовото досие на ищеца, че съгласно трудов договор № 33/09.02.2005г. сключен между ищеца и Община Попово, представлявана от кмета на общината, ищецът е започнал работа в Община Попово, с място на работа – Исторически музей, на длъжност  - УРЕДНИК, на пълно работно време, за неопределено време, считано от 10.02.2005г. С трудовия договор са уговорени и размера на основното и допълнителното трудово възнаграждение, както и размера на платения годишен отпуск. Ищецът работил на посочената по-горе длъжност до 07.04.2010г., когато със заповед № 1/07.04.2010г. на Директора на Общински исторически музей – гр. Попово /заверено копие приложено та л. 5 от делото/.

             На основание чл. 328, ал.1, т.2 от КТ,  Решение № 400 по протокол № 29/17.12.2009г. и Решение № 444 по Протокол № 33/25.03.2010г. на Общински съвет Попово, поради съкращаване на щата – закриване на отдел „История на България ХV-ХІХв.” съгласно приета нова структура на Исторически музей и Правилник на същия, трудовото правоотношение на ищеца с ответната страна, е прекратено, считано от 07.04.2010г.

             Преди издаването на заповедта за прекратяване на ТПО, с Решение № 400 по Протокол № 29/17.12.2009г. на Общински съвет – гр. Попово, на Общински музей – гр. Попово /л. 18/, са предоставени права на второстепенен разпоредител с бюджетни кредити, считано от 01.01.2010г.

             С решение № 444 по Протокол № 33/25.03.2010г. на Общински съвет – гр. Попово /л.23/, е приет нов Правилник  за устройството и дейността на исторически музей – гр. Попово. Новият Правилник /л.85/ е съгласуван с министъра на културата и е утвърден от кмета на Община Попово. В раздел ІІ от този правилник – „Устройство и управление на музея”, в чл. 9, е посочено, че структурата на музея се определя в зависимост от тематичния му обхват и формираните фондове и включва специализирани отдели и администрация. Специализираните отдели в музея съгласно новия правилник, са: 1. „археология и недвижими културни ценности”; 2. „етнология”; 3. Нова и най-нова история”; 4. „художествен”, а администрацията се състои от отдел „финансово-стопански”.

             До приемането на новия Правилник, е действал Правилник за устройството и дейността на Исторически музей – гр. Попово, чл. 9 от който гласи, че по своя профил и характер на фондовете, Исторически музей – Попово е общо исторически и има следните отдели: 1. Археология; 2. Българските земи през периода ХV-ХІХв.; 3. Етнография; 4. Нова и най-нова история и 5. Художествен. С горепосоченото решение № 444/25.03.2010г. на ОбС-Попово, във връзка с новоприетия правилник, е одобрена, считано от 01.04.2010г., и нова структура на Исторически музей – гр. Попово, съгласно Приложение 1/л.27/. Видно от същото, структурата на Исторически музей – Попово, е следната: Директор – стара численост – 1, нова численост – 1; уредник – стара численост – 5, нова численост – 4, счетоводител – стара численост – 0, нова численост – 0.5; касиер/домакин – стара численост - 0, нова численост – 0.5. 

            След оставането му без работа, ищецът е регистриран като безработен в Дирекция „Бюро по труда” – гр. Попово, считано от 26.04.2010г. /видно от служебна бележка, изх. № 4846/05.08.2010г. – л. 105/, като от приложеното на л. 104  удостоверение, издадено от РУ „Социално осигуряване” – Търговище, е видно, че същият е получил през м. юни 2010г. и през м. юли 2010г. обезщетение за безработица в общ размер 448.78 лв.  Видно от трудов договор № ЧР-3 488/02.09.2010г. /заверено копие приложено на л. 118/, считано от 07.09.2010г., ищецът е започнал работа по трудово правоотношение с нов работодател - Агенция за социално подпомагане.

            Съгласно назначената и изслушана по делото съдебно-счетоводна експертиза, размерът на брутното трудово възнаграждение на ищеца за месеца, предхождащ месеца на уволнението, е 417.76лв.

           От тази безспорна фактическа обстановка, съдът прави следните правни изводи:

   Прекратяването на трудовото правоотношение с Г. е на основание чл.328, т.2, предложение 2 от КТ – поради съкращаване на щата. Така визираното безвиновно основание за уволнение от страна на работодателя е възможно, когато е налице съкращаване на щата на дадено дружество.Това означава премахване за в бъдеще, на отделни бройки от утвърдения общ брой на работниците и служителите, което представлява щата на дружеството, като изрично се посочва наименованието и броя на съкратените длъжности. При наличие на съкращаване на щата по посочения начин, за да е законосъобразно  уволнение на това основание е необходимо да е налице реално съкращаване на щата и това съкращаване да е извършено от компетентен орган. Тежестта на доказване на тези обстоятелства, лежи върху работодателя, като доказването, което той трябва да проведе, е главно и пълно.

    От доказателствата по делото се установява по безспорен начин, че е извършено съкращаване на щата на Общински исторически музей гр.Попово от надлежния орган – Общински съвет Попово – и по надлежния ред - с изрично посочване наименованието и бройката на съкратените длъжности – 1 бр. от длъжността УРЕДНИК.

    По отношение реалното съкращаване на щата, настоящата инстанция намира, че в случая, то е реално с оглед представените доказателства. Безспорно се установява, че за в бъдеще в този музей няма да се извършва научноизследователска дейност за периода от българската история - ХV-ХІХ век - с оглед представения нов Правилник за устройството и дейността на историческия музей в гр.Попово. След като ищецът твърди, че тази дейност продължава, с оглед спецификата на самата дейност на музеите, тежестта на доказване на това обстоятелство е била негова. Доказателства в тази насока не са представени.

  Независимо от горното, с оглед безспорно установеното обстоятелство, че се съкращава една бройка от длъжността „уредник”, а тя е била заемана от 5-ма служители, то е било необходимо да се извърши подбор, за да може да останат на работа тези 4-ма уредника, които имат по-висока квалификация и работят по-добре.Такъв подбор не е извършван, което прави уволнението на Г. незаконосъобразно.

  Неоснователно е възражението на жалбоподателя, че подбор не следва да се извършва, тъй като се съкращава 1 бройка от длъжността „уредник на отдел „История на България ХV-ХІХ век” и тази длъжност се заема само от Г.. Това се опровергава от представеното старо и ново щатно разписание на музея, в което такава длъжност не съществува а съществува длъжност – УРЕДНИК- и една бройка именно от тази длъжност се съкращава.

Основателността на главния иск води до основателност и на акцесорните спрямо него искове за възстановяване на заеманата преди уволнението длъжност и изплащане на обезщетение за времето без работа, поради това уволнение.

Като е стигнал до аналогични правни изводи, първоинстанционият съд е постанови правилно решение, което като такова следва да се потвърди.

Въз основа на изложените съображения, съдът

 

Р  Е  Ш  И  :

 

                ПОТВЪРЖДАВА решение № 169/23.09.2010г., постановено по гр.д.№ 332/2010г. на Поповския районен съд, като ПРАВИЛНО.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд, от страните по делото, в едномесечен срок от връчването му.

 

                                                                                         

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                           ЧЛЕНОВЕ:1.