Определение по дело №708/2018 на Окръжен съд - Пловдив

Номер на акта: 260237
Дата: 1 октомври 2020 г. (в сила от 15 октомври 2020 г.)
Съдия: Таня Яворова Букова
Дело: 20185300100708
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 22 март 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

                                                                                                                                                                                        О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№260237, 2020 г., гр. Пловдив

 

ОКРЪЖЕН СЪД – ПЛОВДИВ, ІV гр. с.

На 01.10.2020 г.

В закрито заседание в състав :

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ : ТАНЯ БУКОВА

 

като разгледа докладваното от съдията гражданско дело № 708 по описа за 2018 година и като обсъди наличието на предпоставките за допустимост на производството намира следното :

 

            Делото е образувано по подадена от приносител в Служба „Регистратура“ на съда на 22.03.2018 г. искова молба, в която като ищец е посочено PILENIE COMMERCE Ltd, регистрирано и действащо съгласно законите на Република **** под № ****, остров ***, гр. *****, *****, ул. „*******“, ет. *, офис *, представлявано от А. Е., а като ответник – „ТЪРГОВСКИ ПАРК ТРАКИЯ“ ЕАД - в несъстоятелност, ЕИК *********, с която е предявен иск с правно основание чл. 19, ал. 3 ЗЗД за обявяване за окончателен на сключен помежду им на ****** г. предварителен договор за покупко-продажба на недвижим имот, като с разпореждане от 23.03.2018 г. исковата молба е оставена без движение поради констатиран недостатък, изразяващ се в непредставяне на доказателства за правосубектността на ищеца. Препис от това разпореждане е изпратен за връчването му на ищеца чрез Централния орган на Република ***** по реда на Хагска конвенция от 15 ноември 1965 г. за връчване в чужбина на съдебни и извънсъдебни документи по граждански или търговски дела, във връзка с което е изготвена съдебна поръчка, доставена на органа по връчването на 16.07.2018 г. съгласно писмо изх. № 99-Н-С-73/18 от 27.11.2018 г. на Министерство на правосъдието, но от тази дата до настоящия момент не е върнат документ, удостоверяващ връчването на горното разпореждане на ищеца.

При доклада на делото на днешна от съдебния деловодител от страна на новия негов докладчик бе извършена служебно справка във воденото в електронна форма дело за ответника в Търговския регистър, при която се констатира, че с Решение № 614/13.11.2015 г. постановено по т. д. н. № 226 по описа на Окръжен съд – Пловдив, ХІІ състав за 2015 г. е открито производство по несъстоятелност на „ТЪРГОВСКИ ПАРК ТРАКИЯ“ ЕООД и последното е обявено в несъстоятелност.

Съобразно чл. 634а Търговски закон ТЗ/ производството по несъстоятелност се смята за открито от датата на решението по чл. 630, ал. 1 ТЗ, а разпоредбата на чл. 637, ал. 6 ТЗ не допуска образуването на нови съдебни или арбитражни производства по имуществени граждански или търговски дела срещу длъжника след откриването на производство по несъстоятелност с изключение на такива, касаещи : защита на правата на третите лица, които са собственици на вещи, находящи се в масата на несъстоятелността; трудови спорове и парични вземания, обезпечени с имущество на трети лица.

Посочи се по-горе в настоящото изложение, че исковата молба, по която е образувано настоящото дело, е подадена в съда на 22.03.2018 г., т. е. след датата на постановяване на решението по т. д. н. № 226 по описа на Окръжен съд – Пловдив, ХІІ с. за 2015 г., с което е открито производство по несъстоятелност на ответника, като поради обстоятелството, че предявеният с нея иск не попада в някое от изключенията на чл. 637, ал. 6 ТЗ, то същата е недопустима и като такава на основание чл. 130 ГПК следва да бъде върната.

По изложените съображения съдът :

             

О П Р Е Д Е Л И :

 

            ВРЪЩА ИСКОВАТА МОЛБА на PILENIE COMMERCE Ltd, регистрирано и действащо съгласно законите на Република ****** под № ****, остров ****, гр. ****, ********, ул. „********“, ет. *, офис *.

            Определението може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Пловдив с частна жалба в едноседмичен срок от съобщаването му на ищеца.

            На основание чл. 10, ал. 1, б. „а“ от Хагска конвенция от 15 ноември 1965 г. за връчване в чужбина на съдебни и извънсъдебни документи по граждански или търговски дела препис на настоящото определение да се връчи на ищеца по пощата с препоръчано писмо с обратна разписка, като разноските по връчването му да се поемат от бюджета на съда.

 

СЪДИЯ :