Решение по дело №18992/2019 на Районен съд - Пловдив

Номер на акта: 260848
Дата: 14 октомври 2020 г. (в сила от 18 ноември 2020 г.)
Съдия: Людмила Людмилова Митрева
Дело: 20195330118992
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 21 ноември 2019 г.

Съдържание на акта

                                             

 

                                      Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е   № 260848

гр. Пловдив, 14.10.2020 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ПЛОВДИВСКИ РАЙОНЕН СЪД, XXII състав, в публичното заседание на 07.10.2020 г. в състав:

РАЙОНЕН СЪДИЯ: ЛЮДМИЛА МИТРЕВА

 

при секретаря Величка Грабчева, като разгледа докладваното от съдията гр. дело 18992  по описа за 2019 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

         Производството по делото е по реда на чл.124 и сл. ГПК.

Образувано е по искова молба от Б.В.Д., действаща чрез своя б. и з. п. В. Л. Д. против Фондация „Общинска Фондация Пловдив 2019“ за присъждане на сумата в размер на 355 лева, представляваща дължимо брутно възнаграждение по Договор № ***, както и сумата в размер на 45 лева – уговорено допълнително възнаграждение за извършена по договора услуга, ведно със законната лихва върху вземанията от датата на постъпване на исковата молба в съда – 21.11.2019 г. до окончателното плащане.

В срока по чл.131 ГПК не е постъпил отговор на исковата молба от ответника.

Пловдивският районен съд, като прецени събраните по делото доказателства по свое убеждение и по реда на чл. 235, ал. 2, вр. с чл. 12 ГПК, обсъди възраженията, доводите и исканията на страните, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

Предявен е осъдителен иск по чл.79, ал.1, пр.1 ЗЗД.

          За да бъдат уважен така предявения иск ищецът следва, да установи, наличие на посочените в исковата молба облигационно отношение между него и ответника, че е бил изправна страна в тези отношения, че е изпълнил задълженията си по него, размер на вземанията си, падеж, че е уговорено допълнително възнаграждение в твърдения размер, падеж. Ответникът следва да проведе насрещно доказване по тези факти. При установяване на горните предпоставки от ищеца - следва да докаже, че е погасил задълженията си.

                        С Протоколно определение от 15.07.2020 г. като безспорно между страните е отделено, че на 17.10.2019 г. между тях е сключен договор, в който е уговорено възнаграждение в размер на сумата 355 лв., че изпълнителят е извършил възложената му работа, която работа е била приета без възражение от ответника, както, и, че ответникът е заплатил на ищеца сумата в размер на 348.09 лв., от които 328.37 лв. главница, като от сумата 355 лв. е приспаднат ДДФЛ в размер на 26.63 лв., както е заплатена и сумата в размер на 19.72 лв. - законна лихва за периода 21.11.2019 г. до датата на окончателно плащане – 19.05.2020 г.

Ищецът признава в последното по делото съдебно заседание на 07.10.2020 г, че с направеното плащане ответникът е изпълнил задълженията си по договора и е заплатил дължимата, съгласно писмения договор сума.

Безспорно между страните е, че падежът на задължението на ответника за изплащане на възнаграждението е настъпил преди предявяване на исковата молба с подписване на приемо-предавателен протокол.

Спорно по делото е дължима ли е сумата в размер на 45 лева – допълнително уговорено между страните възнаграждение по договора.

Видно от проведена кореспонденция между законния представител на ищеца и лице на име С. С. /л.10/, последната е заявила, че ищцата ще получи за извършената от нея услуга по договора сума в размер на още 45 лева, с което ищцата се е съгласила.

Видно от представена от ищецът разпечатка от интернет страница на Общинска Фондация Пловдив 2019 г.  /л.64-72/ С. С. е зачислена към екипа на ответника и е служител на Фондацията.

Видно от електронна кореспонденция между В. Я. – *** на Общинска Фондация Пловдив 2019 г. и законният представител на ищцата /л.16/ е заявил, че е запознат с кореспонденцията водена между ищцата и С. С. и не се е противопоставил на допълнително уговорената сума в размер на 45 лева, като е приложим чл.301 ТЗ. Тази кореспонденция не е оспорена от ответника.

Видно от представената разпечатка  от интернет страница на Общинска Фондация Пловдив 2019 г.  /л.64-72/ В. Я. изпълнява длъжност *** на Фондацията, която длъжност му дава право да я представлява.

Предвид изложеното съдът приема, че страните са уговорили допълнително възнаграждение в размер на още 45 лева с настъпил падеж преди подаване на исковата молба с подписване на приемо-предавателен протокол.

С оглед изложеното съдът намира, че ищецът доказа претенциите си по основание и размер. Претенцията за сумата в размер на 355 лева, ведно със законната лихва върху тази сума ще се отхвърли като погасена чрез плащане в хода на процеса.

Ответникът ще бъде осъден да заплати на ищцата сумата в размер на 45 лева, уговорено допълнително възнаграждение за извършена по договор *** услуга.

Като законна последица от уважаване на иска за сумата в размер на 45 лева, същата ще се присъди ведно със законната лихва от датата на подаване на исковата молба в съда – 21.11.2019 г. до окончателното плащане.

         По отговорността за разноските:

С оглед изхода на спора и на основание чл.78, ал.3 ГПК право на разноски се пораждат за ищеца, доколкото плащане на част от сумите е извършено от ответника в хода на процеса, като е дал повод за завеждане на иска.

Ищецът доказа следните разноски – 50 лева, платена държавна такса и 300 лева, платено адвокатско възнаграждение. Общо разноски за ищеца в размер на 350 лева, които ще се присъдят в пълен размер на основание чл.78, ал.1 ГПК.

Така мотивиран, Пловдивският районен съд,

 

                                                                Р Е Ш И:

 

ОТХВЪРЛЯ предявения от Б.В.Д., ЕГН **********, представлявана от своя б. и з. п. В.Л.Д., ЕГН ********** ***, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: гр. „Райко Даскалов“ № 2 осъдителен иск за присъждане на сумата в размер на 355 лева, представляваща дължимо брутно възнаграждение по Договор № ***, ведно със законната лихва от датата на подаване на исковата молба в съда – 21.11.2019 г. до окончателното плащане, поради погасяване на задължението чрез плащане в хода на процеса.

ОСЪЖДА „Общинска Фондация Пловдив 2019“, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: гр. Пловдив, ул. „Райко Даскалов“ № 2 ДА ЗАПЛАТИ НА Б.В.Д., ЕГН **********, представлявана от своя б. и з. п. В.Л.Д., ЕГН ********** сумата в размер на 45 лева – допълнително възнаграждение за извършената по Договор *** услуга, ведно със законната лихва от датата на подаване на исковата молба в съда – 21.11.2019 г. до окончателното плащане, както и сумата в размер на 350 лева – разноски в производството.

 

Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок от връчването му на страните пред Пловдивския окръжен съд.

        Препис от решението да се връчи на страните.

РАЙОНЕН СЪДИЯ:/п/

Вярно с оригинала!ВГ