Разпореждане по дело №914/2023 на Административен съд - Бургас

Номер на акта: 2222
Дата: 23 май 2023 г.
Съдия: Даниела Динева Драгнева
Дело: 20237040700914
Тип на делото: Частно административно дело
Дата на образуване: 23 май 2023 г.

Съдържание на акта Свали акта

РАЗПОРЕЖДАНЕ

 

Номер 2222             Година 23.05.2023              град Бургас

 

 

Административен съд гр.Бургас, десети състав, на двадесет и трети май две хиляди двадесет и трета година в закрито заседание в следния състав:

 

                                                                                  Председател: Даниела Драгнева

 

Секретар

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдия Драгнева административно дело № 914 по описа за 2023 година и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.250 и следващите от Административнопроцесуалния кодекс.

Образувано е по искане на Ю.С. роден на *** г., граждани на Република Франция, чрез адвокат С.Ш. ***, с адрес на кантората гр.Свиленград, бул.“България“ № 55 против неоснователни действия на длъжностни лица от ТД на Митница Бургас, изразяващи се в неоснованото на закон или на административен акт фактическо задържане на МПС  - лек автомобил, Форд, модел Мондео, с рег.№ 827AQG38, регистриран в Република Франция, ведно с контактните ключове и регистрационен талон.

В искането се твърди, че автомобилът е бил приобщен като веществено доказателство по образувано на 20.11.2022 г. наказателно производство – ДП № 124/2022 г. по описа на ТД Митница Бургас, с повдигнато обвинение по чл.242, ал.1, б.“г“ от НК. Автомобилът е бил задържан с разписка от митнически служител и оставен за съхранение на място, попадащо в обхвата и стопанисвано от длъжностни лица, числящи се към Агенция Митници. ДП № 124/2022 г. е приключило с внасяне на обвинителен акт в Окръжен съд Хасково, за което е било образувано нохд № 312/2023 г. Делото е приключило с окончателен съдебен акт – определение за одобрение на споразумение за прекратяване на наказателното производство от 18.05.2023 г., на която дата е и влязло в сила. С определението е постановено МПС да бъде върнато на собственика му. На 22.05.2023 г. е подадена молба с вх.№ 32-190259/22.05.2023 г. в ТД Митница Бургас, с искане МПС да бъде върнато на собственика му, който към момента се намира на територията на страната, след предприето нарочно пътуване. До датата на подаване на искането МПС, контактните ключове и регистрационния талон не са предадени на собственика им, въпреки опитите му да ги получи. Като мотив за забавянето се изтъква вътрешната организация на работата на служителите и вътрешните правила на работа на администрацията на Агенция Митници. Твърди се, че в случая, действията по продължаващото и към момента „съхранение“ и „опазване“ на „веществено доказателство“, по изцяло приключило наказателно производство са се извратили във фактическо неоснователно задържане на МПС, частна собственост, което не се основава на закон или административен  акт.

По делото е постъпило становище от директора на ТД Митница Бургас, в което се сочи, че молбата за връщане на автомобила е постъпила на 22.05.2023 г. и веднага е докладвана на директора, който я е резолирал по компетентност на началника на отдел „Митническо разузнаване и разследване“ и началник отдел „Финанси, управление на собствеността и разпореждане с веществени доказателства“. На 23.05.2023 г. началник отдел „МРР“ е поставил резолюция „по компетентност“ до началник сектор „Административнонаказателна дейност и разследващи органи“, който от своя страна я е насочил за становище до разследващия митнически инспектор. Съответно началник отдел „ФУСРС“ е поставил резолюция „за изпълнение след становище от отдел МРР“, въпреки, че до този момент не е получен препис на споразумението от Окръжен съд Хасково, съгласно чл.416, ал.1 от НПК. На 23.05.2023 г. е изготвено становище от разследващия митнически инспектор, за връщане на веществените доказателства. Сочи се, че предстои становището да бъде докладвано на директора на ТД Митница Бургас, след което да бъде насочено към началник отдел „ФУСРС“ за изпълнение, тоест за връщане на лекия автомобил. В допълнително представено писмо, се сочи, че молбата е регистрирана в деловодството в гр.Свиленград на 22.05.2023 г. в 11,15 ч.  

При така изяснената фактическа обстановка, съдът приема от правна страна следното:

Съгласно разпоредбата на чл.250 от АПК, всеки който има правен интерес може да иска прекратяване на действия, извършвани от административен орган или длъжностно лице, които не се основават на административен акт или на закона.

В случая установените факти сочат, че не са налице предпоставките за приложението на реда чл.250 от АПК. Автомобилът и вещите към него са били иззети въз връзка с образувано наказателно производство и се съхраняват в Агенция Митници, на основание чл.109 и чл.111 от НК, тоест тези действия се основат на закона – НК.

С оглед подписаното споразумение, с което е приключило наказателното производство, процесните вещи, следва да бъдат върнати на собственика им – Ю.С. или на упълномощено от него лице.

Нормата на чл.416, ал.1 от НК е озаглавена Действия по привеждане в изпълнение на присъдите и определенията“, като в ал.1 е предвидено, че препис от присъдата, с която подсъдимият е оправдан или освободен от наказателна отговорност или от изтърпяване на наказанието, както и препис от определението за прекратяване на наказателното производство, се изпраща на съответните органи за връщане на иззетите документи, ценности и други предмети, както и за снемане на полицейската регистрация. Когато е отменена мярка за обезпечаване, препис от присъдата или определението се изпраща на съответните органи. В чл.416, ал.6 от НК е предвидено, че действията по ал.1 - 4 се извършват в седемдневен срок от влизане в сила на присъдата.

С оглед така цитираната норма на чл.416, ал.1 от НК, за да са налице незаконосъобразни действия по задържане на процесните вещи е необходимо в Агенция Митници да е постъпил препис от определението, който препис да е изпратен от одобрилия споразумението съд – окръжен съд Хасково и въпреки това да не са предприети действия по връщане на вещите или да е отказано да бъде сторено това. В  случая, не се установява такива действия, доколкото в Агенция Митници е постъпило искане от собственика на вещите, съпроводено с копие от определението, но не и препис от него, по реда на чл.416 от НК. Въпреки това, видно от представените по делото доказателства, от служителите на Агенция Митници са предприети действия във връзка с връщането на вещите, като е изготвено необходимото за това становище от разследващия митнически инспектор рег.№ 32-192939/23.05.2023 г. Фактически, в случая от момента на подаване на искането в гр.Свиленград на 22.05.2023 г. в 11,15 ч., до момента на постъпване на искането по повод на което е образувано настоящото съдебно производство – 23.05.2023 г. в 10,26 ч., са минали по-малко от 24 ч., през които искането е изпратено в гр.Бургас до началника на ТД Митница Бургас, резолирано е, и е разгледано, като окончателното становище е да се върната вещите, което предстои да бъде сторено. Ето защо, с оглед изминалия кратък период от време от подаване на искането и предприетите конкретни действия, във връзка с провеждането на необходимите съгласувателни процедури целящи връщане на вещите на техния собственик, не се установява и необосновано забавяне от страна на администрацията.

С оглед на изложеното, след като по подаденото искане за връщане на вещите са предприети конкретни действия по неговото разглеждане и уважаване, като заради кратния период от време това не е сторено все още, то не са налице действия по задържане на вещите от ответника, които не почиват на административен акт или закон и искането на Ю.С. следва да бъде отхвърлено, на основание чл.253, ал.2 от АПК.

В допълнение на изложеното, следва да се има в предвид и че в случая принципно не са налице фактически действия, които не почиват на административен или съдебен акт, тъй като от лицето е направено искане за връщане на веществени доказателства и след като това не е сторено, следва да се приеме, че липсва активно поведение от страна на административния орган и той бездейства, а нормата на чл.250 от АПК, предполага наличието на активни фактически действия.

Мотивиран от изложеното, Административен съд гр.Бургас, Х състав:

 

Р А З П О Р Е Д И:

 

ОТХВЪРЛЯ искането на Ю.С. роден на *** г., граждани на Република Франция за преустановяване на действия на длъжностни лица от ТД на Митница Бургас, изразяващи се в неоснованото на закон или на административен акт фактическо задържане на МПС  - лек автомобил Форд, с рег.№ 827AQG38, регистриран в Република Франция, ведно с контактните ключове и регистрационен талон

Разпореждането може да се обжалва с частна жалба пред Върховния административен съд на Република България в 3-дневен срок от издаването му.

 

 

СЪДИЯ: