Определение по дело №300/2020 на Административен съд - Плевен

Номер на акта: 863
Дата: 15 юни 2020 г.
Съдия: Катя Веселинова Арабаджиева
Дело: 20207170700300
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 13 март 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

863

гр.Плевен, 15.06.2020 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, пети състав, в закрито съдебно заседание на пети  юни  две хиляди и двадесета година в състав:                                      

                                                             Председател:   Катя Арабаджиева

като разгледа докладваното от съдия Арабаджиева административно дело № 300 по описа на Административен съд - Плевен за 2020 год.  и за да се произнесе, взе предвид следното:

           

Делото е образувано по  жалба от   С.Т.Т. с неясен предмет на оспорване.

На 3.06.2020 год.е постъпила молба с вх.№2612 от Т., с която е поискал следното: „Спрете процедурата по всички, включително и изброените дела и ме уведомете по изброените по-долу теми:…“, като е изброил няколко дела, измежду които адм.дело №300/2020 год. на АС-Плевен.

Въз основа на постъпилата молба, настоящият състав на съда с Определение №812/4.06.2020 год. е разпоредил да се изпрати на Т. копие от приложената по делото административна преписка, с оглед яснота и прецизност у молителя относно предмета на делото. Съдебните книжа са изпратени на молителя, видно от съобщения на л.124, 125 от делото.

Съдът е постановил още, Т. да уточни писмено в 7/седем/ дневен срок от съобщението какво има предвид под „спиране на процедура“ по делото, в какво се изразява искането му до съда: да спре производството по делото на някое от основанията по чл.229 от ГПК и на кое, като представи доказателства за наличие на съответното обстоятелство по този текст; да продължи срока  за отстраняване на нередовностите на основание чл.63 от ГПК и в този случай да посочи уважителна причина за продължаването; или иска извършването на някакво друго процесуално действие от съда и какво.

Със същото определение жалбата на Т. е оставена без движение, за отстраняване на следните нередовности:

1.Да внесе държавна такса за образуване на делото по сметка на Административен съд-Плевен в размер на 10 /десет/ лева и да представи платежния документ по делото;

2. Предвид съдържащият се в жалбата израз“освоб.от такса-вж АД 1130.2019г. АС Плевен“, да уточни дали това съставлява искане за освобождаване от внасяне на държавна такса-да заяви това изрично. При положителен отговор Т. да представи саморъчно подписана декларация за имуществото и доходите си , влоговете, семейното положение, трудовата заетост  и други обстоятелства, които счита, че имат значение за произнасяне на съда по въпроса за освобождаване от държавна такса;

3.Да приподпише подадената жалба саморъчно или да потвърди писмено със саморъчен подпис действията по подаването й;

4.Да индивидуализира административния акт с номер, дата на издаване и издател, който оспорва;

5. Да посочи в какво се състои незаконосъобразността на оспорения акт.

Постъпили са две писма от Т. с вх.№№2840 и 2843, от 12.06.2020 год., с неясно и объркано съдържание, без конкретно и ясно формулирано искане, като с тези писма не се отстраняват и констатираните от съда нередовности на жалбата. Повтаря се искането от молба вх.№2612/3.06.2020 год. „спирайте сроковете…..“, без да се сочи спирането на какви срокове се претендира, не е ясно и недвусмислено формулирано искане към съда.

Същевременно се прави искане за освобождаване от заплащане на държавна такса по делото, без да се представя саморъчно подписана декларация от молителя, каквото е било указанието на съда с Определение №812/4.06.2020 год.

Ето защо на молителя отново следва да се укаже да уточни писмено в 7/седем/ дневен срок от съобщението какво има предвид под „спиране на процедура“ по делото, в какво се изразява искането му до съда: да спре производството по делото на някое от основанията по чл.229 от ГПК и на кое, като представи доказателства за наличие на съответното обстоятелство по този текст; да продължи срока  за отстраняване на нередовностите на основание чл.63 от ГПК и в този случай да посочи уважителна причина за продължаването; или иска извършването на някакво друго процесуално действие от съда и какво.

С оглед произнасяне по искането за освобождаване от държавна такса  и на основание чл.83, ал.2 от ГПК вр. чл.144 от АПК , жалбоподателят  следва да представи доказателства, че няма достатъчно средства да заплати дължимите държавни такси и разноски по делото. По молбата за освобождаване съдът взема предвид:  доходите на лицето и на неговото семейство; имущественото състояние, удостоверено с декларация;  семейното положение;  здравословното състояние;  трудовата заетост;  възрастта; други констатирани обстоятелства.

Във връзка с искането за освобождаване от заплащане на държавна такса Т. следва да представи саморъчно подписана декларация за имуществото и доходите си , влоговете, семейното положение, трудовата заетост  и други обстоятелства, които счита, че имат значение за произнасяне на съда по въпроса за освобождаване от държавна такса.

От община Плевен , отдел „Приходи от местни данъци и такси“ следва да се изиска информация за декларирани от жалбоподателя недвижими имоти и МПС.

От НБД „Население” при АС Плевен следва да се направи служебна справка за родствени връзки на лицето –съпруга, деца, родители.

От ТД на НАП-Плевен, на основание чл.74, ал.2, т.2 от ДОПК следва да се изиска информация да доходите на лицето и наличието на регистрирани трудови договори.

От ТП на НОИ-Плевен следва да се изиска справка за получавани пенсии, обезщетения или други парични плащания.

От Дирекция „Социално подпомагане“ следва да се изиска информация за получавани помощи от лицето, техния размер и основание.

От ТР следва да се изготви справка за регистрирани фирми на името на Т..

Същевременно, жалбоподателят следва да отстрани другите констатирани от съда нередовности на жалбата: Да приподпише подадената жалба саморъчно или да потвърди писмено със саморъчен подпис действията по подаването й; Да индивидуализира административния акт с номер, дата на издаване и издател, който оспорва;  Да посочи ясно и недвусмислено в какво се състои незаконосъобразността на оспорения акт.

Воден от изложеното Административен съд –Плевен, пети състав

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

УКАЗВА на Т. да уточни писмено в 7/седем/ дневен срок от съобщението какво има предвид под „спиране на процедура“ по делото, в какво се изразява искането му до съда: да спре производството по делото на някое от основанията по чл.229 от ГПК и на кое, като представи доказателства за наличие на съответното обстоятелство по този текст; да продължи срока  за отстраняване на нередовностите на основание чл.63 от ГПК и в този случай да посочи уважителна причина за продължаването; или иска извършването на някакво друго процесуално действие от съда и какво.

УКАЗВА на жалбоподателя  да представи по делото в 7(седем) дневен срок от съобщението саморъчно подписана декларация за имуществото и доходите си , влоговете, семейното положение, трудовата заетост  и други обстоятелства, които счита, че имат значение за произнасяне на съда по въпроса за освобождаване от държавна такса.

ИЗИСКВА от  община Плевен , отдел „Приходи от местни данъци и такси“ в 7(седем) дневен срок от съобщението информация за декларирани от жалбоподателя недвижими имоти и МПС.

ДА СЕ ИЗГОТВИ от НБД „Население” при АС Плевен служебна справка за родствени връзки на лицето –съпруга, деца, родители.

ИЗИСКВА от ТД на НАП-Плевен, на основание чл.74, ал.2, т.2 от ДОПК в 7(седем) дневен срок от съобщението  информация да доходите на лицето и наличието на регистрирани трудови договори.

ИЗИСКВА от ТП на НОИ-Плевен в 7(седем) дневен срок от съобщението справка за получавани пенсии, обезщетения или други парични плащания.

ИЗИСКВА от  Дирекция „Социално подпомагане“ в 7(седем) дневен срок от съобщението информация за получавани помощи от лицето, техния размер и основание.

ДА СЕ ИЗГОТВИ от  ТР справка за регистрирани фирми на името на Т..

ОСТАВЯ БЕЗ ДВИЖЕНИЕ жалбата на Т..

УКАЗВА на жалбоподателя да отстрани следните нередовности в 7/седем/ дневен срок от съобщението: Да приподпише подадената жалба саморъчно или да потвърди писмено със саморъчен подпис действията по подаването й; Да индивидуализира административния акт с номер, дата на издаване и издател, който оспорва;  Да посочи ясно и недвусмислено в какво се състои незаконосъобразността на оспорения акт.

ПРЕДУПРЕЖДАВА жалбоподателя, че ако не отстрани в срок горните нередовности, делото ще бъде прекратено.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на оспорване.

Препис от определението да се изпрати  на жалбоподателя  .

 

 

СЪДИЯ: /п/