Определение по дело №1378/2023 на Административен съд - Варна

Номер на акта: 2427
Дата: 11 септември 2023 г.
Съдия: Мария Любомирова Желязкова
Дело: 20237050701378
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 21 юни 2023 г.

Съдържание на акта Свали акта

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 2427

Варна, 11.09.2023 г.

Административният съд - Варна в закрито заседание в състав:

СЪДИЯ:

МАРИЯ ЖЕЛЯЗКОВА

като разгледа докладваното от съдията административно дело № 20237050701378 / 2023 г.на Административен съд - Варна, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.215 ал.1, вр. чл.149 от ЗУТ, вр. чл.145 и сл. от АПК.

Образувано е по жалба на С.Й. ***, против Разрешение за строеж № 56/02.03.2000г. на участъков архитект на район „Приморски“ при Община Варна, с което се разрешава промяна предназначение на част от офис в партерен етаж на жилищна сграда на ул.“В.“ № . в „магазин за хранителни стоки /местни продукти/ и за конфекция“. 

В жалбата се поддържат възражения за нищожност на оспорения административен акт, поради издаването му от некомпетентен орган, както и поради особено съществени нарушения на материалния закон и процесуалните правила при издаването му.

По делото, с писмо от 27.07.2023г. е представена административната преписка.

Във връзка с допълнително изискани от ответника и от третото лице - Кмета на район „Приморски“ информация и доказателства, в писмо рег.№ 11810/11.08.2023г. е посочено, че процесното РС не е било предмет на оспорване пред съда. Районната администрация не е издавала удостоверение за въвеждане в експлоатация, тъй като съгласно действащата към него момент нормативна уредба, същата е давала само становище /каквото има и по преписката/, а въвеждането в експлоатация е извършвано от РДНСК. Посочено е, че на жалбоподателя е връчено копие на Разрешение за строеж № 56/02.03.2000г. по реда на ЗДОИ на 20.09.2022г., за което към писмото са представени и доказателства.

Съдът, след запознаване с наведените от страните твърдения и с представените писмени доказателства, по допустимостта на оспорването съобрази следното:

Обективираното с жалбата искане до съда е да се провъзгласи нищожността на Разрешение за строеж № 56/02.03.2000г. Нищожността на административния акт е форма на недействителност. В административното право, липсва специален законов текст, който да регламентира кога съответният акт е нищожен и в кои случаи е унищожаем. Основното разграничение на недействителните актове на администрацията на нищожни и унищожаеми е в зависимост от степента и качеството на порока, от който е засегнат актът. Нищожни са тези административни актове, които са издадени от некомпетентен орган, както и тези които поради радикални, основни и тежки недостатъци, се дисквалифицират като административни и въобще като юридически актове и се третират от правото като несъществуващи, поради което изобщо не могат да породят, изменят или погасят някакви правни последици. 

В случая, освен поддържаното от оспорващия възражение за некомпетентност на органа издал оспорения акт, останалите наведени такива /нарушена процедура при издаването му, непосочено правно основание и промяна на целия имот, а не частично - на 2/3 от него/ само формално се сочи, че обуславят нищожност на РС. Същите са свързани с нарушение на административно-производствените правила и с неправилно приложение на материалния закон и в своята цялост не обосновават извод за тежък порок, водещ до невалидност на акта, а са такива за неговата незаконосъобразност.

Законосъобразността на административен акт може да се оспорва с законоустановения срок, който в случая е 14-дневен от съобщаването му на страната. Съгласно събраните доказателства, процесното РС е връчено на жалбоподателя на 20.09.2022г. Срокът за оспорването му е изтекъл на 04.10.2022г., а жалбата против него е подадена в съда много след изтичането му – на 21.06.2023г. Поради това, съдът намира, че в частта, в която РС се оспорва с възражения за неговата незаконосъобразност, жалбата се явява недопустима поради просрочие, поради което следва да се остави без разглеждане в тази част, а производството по делото да се прекрати. 

Доколкото разпоредбата на чл.149 ал.5 от АПК предвижда, че нищожност на административен акт може да се оспорва без ограничение във времето, то жалбата, в частта в която е наведено възражение за нищожност поради некомпетентност на органа, от гледна точка срочност на оспорването, се явява допустима за разглеждане от съда. Независимо обаче дали е спазен срокът за оспорване или не, то жалбата се явява допустима, само ако за жалбоподателя е налице и правен интерес от оспорване на съответния административен акт. Съдът намира, че установяване на това обстоятелство, /което е в тежест на оспорващия/, в случая следва да се допусне СТЕ, която да даде заключение дали С.Й. е от кръга на лицата, посочени в чл.149 от ЗУТ, както и да се изиска допълнително информация от трети лица – от РДНСК-Варна и от „Елитис“ ЕООД относно наличие на издадено разрешение за ползване или удостоверение за въвеждане в експлоатация на строежа, предмет на оспореното РС.

Предвид гореизложеното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на С.Й. ***, против Разрешение за строеж № 56/02.03.2000г. на участъков архитект на район „Приморски“ при Община Варна в частта, в която РС се оспорва по отношение неговата законосъобразност; и ПРЕКРАТЯВА производството по адм.д № 1378/2023г. по описа на Административен съд–Варна, ХVІІІ с-в в тази част.

В тази част определението подлежи на обжалване с частна жалба пред ВАС в 7-дневен срок от съобщаването му.

Производството по делото продължава по жалбата на С.Й. ***, против Разрешение за строеж № 56/02.03.2000г. на участъков архитект на район „Приморски“ при Община Варна в частта, в която се поддържа възражение за нищожност на РС поради некомпетентност на органа.

НАСРОЧВА производството по разглеждане допустимостта на жалбата по административното дело № 1378/2023г. в открито съдебно заседание на 11.10.2023г. от 10.30 часа, за която дата и час да се призоват: жалбоподател С.Й.Й. и ответник – Участъков архитект на район „Приморски“ при Община Варна. 

НАЗНАЧАВА СЪДЕБНО-ТЕХНИЧЕСКА ЕКСПЕРТИЗА, по която вещото лице след запознаване с материалите по делото и относимата техническа документация, находяща се в районната и общинска администрация, както и документите за собственост представени от жалбоподателя, да отговори на следните въпроси:

1. С процесното разрешение за строеж предвижда ли се изграждане на нов строеж, пристрояване или надстрояване на заварен строеж?

2. Налице ли е преустройство и промяна на предназначението на заварен строеж? В случай, че е налице такава жалбоподателя сред лицата посочени в чл. 38, ал. 3 и ал. 4 и чл. 39, ал. 2 от ЗУТ ли попада?

3. С издаденото РС, предмет на настоящото производство:

- отнемат ли се общи помещения и площи или части от тях, 

- променя ли се предназначението им, изменят ли се съществено общите части на сградата,

- свързват ли се вътрешни инсталации с общи мрежи, преминаващи през или до делителната стена или през обслужващи помещения по една вертикална ос, 

- прекарва ли се нова инсталация през обща част, която не засяга помещения на отделни собственици,

- променя ли се предназначението на обект, разположен в нежилищна сграда, 

- преустройството по реда на чл. 38, ал.5 и 6 от ЗУТ ли е извършено.

4. С допуснатото преустройство налице ли са нарушения на санитарно-хигиенните и противопожарни правила?

5.Явява ли се жалбоподателя непосредствен съсед на имота, предмет на РС?

ОПРЕДЕЛЯ ПЪРВОНАЧАЛЕН ДЕПОЗИТ за вещо лице в размер на 300 /триста/ лева, вносим от жалбоподателя в 7-дневен срок от получаване на съобщението, по сметка на Административен съд – Варна за вещи лица: УНИКРЕДИТ БУЛБАНК IBAN: ***, с представяне на доказателства за внасянето му от страните в същия срок.

Вещото лице ще бъде определено в закрито заседание, респ., уведомено за изготвяне на заключението, след представяне по делото на доказателства за внесен депозит.

ЗАДЪЛЖАВА вещото лице да представи заключението си най-късно една седмица преди съдебното заседание ведно със Справка-декларация по чл.33 от Наредба № 3/30.11.2012г. на Министъра на правосъдието за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица, обн. ДВ., бр. 98/11.12.2012г.

УКАЗВА на жалбоподателя, че е негова доказателствената тежест да установи правен интерес от оспорването, поради което при непредставяне на доказателства за внесен депозит в посочения срок, експертизата ще бъде заличена, съответно жалбата оставена без разглеждане, поради липса на правен интерес от оспорването, на осн. чл.159 т.4 от АПК

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на страните в 3 - дневен срок от поучаване на съобщението, ведно с препис от настоящото определение, да посочат допълнителни въпроси към съдебно – техническата експертиза, които да са свързани само с преценка допустимостта на жалбата.

При допускане на поставените въпроси, ще бъде определен допълнителен депозит. 

ДА СЕ ИЗИСКА от третите лица – РДНСК-Варна и „Е.“ ЕООД информация дали има издадено разрешение за ползване или удостоверение за въвеждане в експлоатация на строежа, предмет на Разрешение за строеж № 56/02.03.2000г. на участъков архитект на район „Приморски“ при Община Варна.

В тази част определението не подлежи на обжалване.