Решение по дело №709/2018 на Районен съд - Несебър

Номер на акта: 280
Дата: 3 октомври 2018 г. (в сила от 13 декември 2018 г.)
Съдия: Нина Русева Моллова-Белчева
Дело: 20182150200709
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 17 юли 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

РЕШЕНИЕ

 

  280                                                  03.10.2018 г.                                       гр. Несебър

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Несебърският районен съд                                                                   наказателен състав  на единадесети септември през две хиляди и осемнадесета година             

в публично заседание в следния състав:

                                                                     Председател: Нина Моллова- Белчева

секретар Красимира Любенова

като разгледа докладваното от с. Моллова- Белчева

АНД № 709 по описа за 2018 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството по делото е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Образувано е по повод жалбата на „А.” ООД, ЕИК *****със седалище и адрес на управление в гр. Варна, м. „С.Н.”, № 232а, представлявано от Петър Яневи и Марин Денчев, против Наказателно постановление № 02-001354/15.01.2018 г. на Директор на Д. „И.п.т.”***, с което на основание 416, ал.5 вр. чл.414, ал.3 от КТ, за нарушение на чл.62, ал.3 от Кодекса на труда, на търговеца е наложено административно наказание „Имуществена санкция” в размер на 4000 лева. Моли се от съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление. В съдебно заседание жалбата се поддържа.

Наказващият орган, чрез процесуалният си представител, взема становище за неоснователност на жалбата и правилност на атакувания акт.

Съдът, като взе предвид исканията на жалбоподателя, събрания по делото доказателствен материал и като съобрази закона, настоящата инстанция намери за установено от фактическа и правна страна следното:

При извършена проверка от служители на Инспекция по труда, на 05.09.2017 г., в 13,30 ч., в обект- магазин „Рефан”, находящ се в КК „Слънчев бряг”, стопанисван от жалбоподателя, било констатирано да полага труд лицето Д.К.Н., ЕГН **********, на длъжност „продавач- консултант”. При документалната проверка на трудовото досие се установило, че между лицето и дружеството- жалбоподател имало сключен трудов договор от 05.09.2017 г., като последното, в качеството на работодател, допуснало до работа лицето без да му предостави преди това копие от уведомление по чл.62, ал.3 от КТ, заверено в ТД на НАП. За така установеното нарушение бил съставен акт за установяване на административно нарушение № 02-001354/18.09.2017 г. за нарушение по чл.62, ал.3 от Кодекса на труда.

Съдът в контекста на правомощията си на съдебен контрол, след като провери изцяло и служебно законосъобразността на акта за установяване на административно нарушение и обжалваното наказателно постановление, без да се ограничава с обсъждане на посочените в жалбата доводи, намери, че не са допуснати съществени процесуални нарушения. Актът за установяване на административно нарушение и наказателното постановление са издадени от надлежните органи в рамките на тяхната компетентност. От показанията на разпитаната в хода на съдебното производство св. Г. се установява, че при извършената проверка са заварили на място в обекта две лица, измежду които и Дениса Николова, да престират труд- разопаковали продукти на „Рефан” и подреждали стоката по стелажите. На същите раздали справки, които били попълнени собственоръчно. При преглед на трудовите досиета, установили, че между дружеството и Николова имало сключен трудов договор от датата на проверката- 05.09.2017 г., който бил регистриран в НАП, но с час след проверката.

С оглед на така изложеното съдът намира, че правилно и законосъобразно на дружеството е бил съставен акт за установяване на административно нарушение и впоследствие издадено наказателно постановление. Обсъдените по- горе доказателства дават основание на настоящата инстанция да приеме, че от страна на жалбоподателя е извършено посоченото в атакувания акт административно нарушение. Съгласно нормата на чл.63 от Кодекса на труда, работодателят е длъжен да предостави на работника или служителя преди постъпването му на работа екземпляр от сключения трудов договор, подписан от двете страни, и копие от уведомлението по чл. 62, ал. 3, заверено от териториалната дирекция на Националната агенция за приходите. Работодателят няма право да допуска до работа работника или служителя, преди да му предостави документите по ал. 1. Изпълнението на задълженията по трудовия договор започва с постъпването на работника или служителя на работа, което се удостоверява писмено. Видно от приложената справка, заверката е била извършена в НАП след извършената проверка. Лицето собственоръчно е попълнило справка, в която е декларирало, че на 05.09.2017 г. в 13,37 ч., е работело в обекта като продавач консултант, като на место е било заварено да подрежда стока. В този смисъл настоящата инстанция счита, че е доказано от страна на наказващият орган, че лицето е престирало труд на място към датата и часа на проверката без да му е било връчено уведомление от работодателя за регистрация на трудовия му договор в НАП. Видно от приложената справка, трудовия договор е бил регистриран на 05.09.2017 г. в 15,07 ч. Без значение е обстоятелството дали към часа на проверката вече е била подадена информацията към ТД на НАП. Следвало е до получаване на данни за прието уведомление и едва след връчване на копие от това, Николова да бъде допусната до работа. Съдът не кредитира показанията на св. Върбанова, на първо място предвид факта, че същата се намира в трудова ангажираност с дружеството- жалбоподател от дълъг период от време, и на второ място показанията й не кореспондират с останалия по делото доказателствен материал.

Нарушението не се характеризира с по- ниска степен на обществена опасност в сравнение с подобни нарушения от същия вид, поради което тук не следва да намери приложение нормата на чл.28 от ЗАНН.

По отношение размера на санкцията съдът намира, че същия е неправилно определен. По делото няма данни дружеството да е извършило други нарушения, поради което санкцията следва да бъде намалена до предвидения в закона минимален размер от 1500 лв.

Мотивиран от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, Несебърски районен съд

РЕШИ:

 

ИЗМЕНЯ Наказателно постановление № 02-001354/15.01.2018 г. на Директор на Д. „И.п.т.”***, с което на основание 416, ал.5 вр. чл.414, ал.3 от КТ, за нарушение на чл.62, ал.3 от Кодекса на труда, на „А.” ООД, ЕИК *****със седалище и адрес на управление в гр. Варна, м. „С.Н.”, № 232а, представлявано от Петър Яневи и Марин Денчев, е наложено административно наказание „Имуществена санкция”, като НАМАЛЯВА размера на същото от 4000 лв. на 1500 лв. /хиляда и петстотин лева/.

Решението подлежи на обжалване в 14- дневен срок от съобщаването му на страните пред Административен съд- гр. Бургас.

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: