Протокол по дело №1132/2012 на Окръжен съд - Варна

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 4 ноември 2014 г.
Съдия: Цвета Павлова Павлова
Дело: 20123100901132
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 23 април 2012 г.

Съдържание на акта Свали акта

ПОСТАНОВЛЕНИЕ  ЗА  ВЪЗЛАГАНЕ

 

№..............

 

гр.Варна, 04.11.2014 год.

 

 

Варненският окръжен съд, търговско отделение в закрито заседание на четвърти ноември две хиляди и четиринадесета година, в състав:

 

ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:  Ц.П.

 

като разгледа т.д. № 1132 по описа на 2012 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.717з от ТЗ.

Постъпила е молба вх. № 30712/30.10.2014 год. от И.Б., синдик на «Полимери» АД /н/, с която съдът е сезиран с искане да бъде издадено постановление за възлагане на продадено имущество: а именно: РАСОЛОПРОВОД от гр.Провадия – солно находище до производствена площадка на «ПОЛИМЕРИ» АД /в н/, гр.Девня.

 

Съдът, след като се запозна с приложените към молбата доказателства, намира, че са налице предпоставките за положително произнасяне по сезиралата го молба.

От приложените документи е видно, че публичната продажба е извършена при спазване изискванията на чл.717в и чл.717а - 717д от ТЗ, след дадено с определение № 3623/17.09.2014 год. год. от съда по несъстоятелността разрешение за продажбата съгласно разпоредбата на чл.717, ал.2 ТЗ.

Съставено е обявление за извършване на продажбата по реда на чл.717а, ал. 1 от ТЗ, както и протокол от 19.09.2014 год. за неговото разгласяване по реда на чл.717а, ал.2 от ТЗ, удостоверяващ поставянето на обявлението на посочените в него места.

Приложено към молбата е и писмено доказателство, от което е видно, че са изпълнени изискванията на чл.717а, ал.2 изр.второ от ТЗ в подкрепа на посоченото в протокола. Съдът служебно след справка на сайта на МИЕ /http://ispn.mjs.bg/MJ/ispn.nsf/public_announcements.xsp?v=archive/ констатира, че продажбата е обявена.

В обявлението е посочен срок за извършване на продажбата, който е 13.10.2014 год. Определен е и ред за оглед на продаваното имущество, както и крайния срок за подаване на оферти.

Съставени и приложени са входящ регистър на постъпилите предложения по чл.717 в, ал.3 ТЗ и протокол по чл.717в, ал.4 ТЗ.

 След приключване на продажбата, на 13.10.2014 год., синдикът е обявил за купувач Даниел Свиленов Батанов, който не е платил цената в срока по чл.717д ТЗ. Класираните съответно на второ и трето място «Финтрон България» ЕООД и «Драгевит» ЕООД са подали молби за връщане на внесените от тях задатъци, поради което и поканен да внесе предложената цена е четвъртият класиран «КОСТОВ МЕГА МЕТАЛС» ЕООД, ЕИК *********, с. Златна Панега, област Ловеч, ул.»Опълченска» № 125, представлявано от Стилян Венцеславов Костов, който е изпълнил всички изисквания на ТЗ и е посочил цена, която е валидно наддавателно предложение по смисъла на чл.717в, ал.5 ТЗ.

 От приложото извлечение от банкова сметка ***, че наддавачът «КОСТОВ МЕГА МЕТАЛС» ЕООД е платил задатъка за участие в търга и в срок е платил изцяло обявената цена, след приспадане на внесения задатък.

Приложени по делото са и документи, удостоверяващи включването на продаваното имущество в масата на несъстоятелността на "ПОЛИМЕРИ" АД несъстоятелност/ - гр.Девня.

Ето защо, съдът по несъстоятелността намира процедурата по продажбата на обособена отделна вещ от активите на длъжника за валидно проведена, поради което обявеният от синдика купувач следва да бъде легитимиран като неин собственик чрез постановление за възлагане.

На основание чл.50 от Тарифата за държавните такси, събирани от съдилищата по ГПК, купувачът дължи заплащане по сметка на ВОС на държавна такса в размер на 1,5 на сто върху продажната цена, която обаче в настоящия случай не следва да се поставя като условие за пораждане на последиците от съдебния акт поради авансовото й внасяне от купувача /платежно нареждане с рег.№ 81001П-АЗ-974/29.10.2014 год./.

 

Воден от горното и на основание чл.717з от ТЗ, СЪДЪТ

 

П О С Т А Н О В И:

 

ВЪЗЛАГА на «КОСТОВ МЕГА МЕТАЛС» ЕООД, ЕИК *********, с. Златна Панега, област Ловеч, улОпълченска» № 125, представлявано от Стилян Венцеславов Костов, имущество на „ПОЛИМЕРИ“ АД /в несъстоятелност/, ЕИК *********, гр. Девня, а именно :

РАСОЛОПРОВОД от гр.Провадия – солно находище до производствена площадка на «ПОЛИМЕРИ» АД /в н/, гр.Девня

за СУМАТА 630 000 /шестотин и тридесет хиляди/ лева.

 

На основание чл.717з, ал.2 от ТЗ, купувачът придобива правата от датата на настоящото постановление.

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕТО подлежи на обжалване по реда на чл.717з, ал.З от ТЗ, пред Варненския апелативен съд от участвалите в търга в едноседмичен срок, считано от вписването му в книгата по чл.634в от ТЗ, а от длъжника – в едноседмичен срок от уведомяването му.

ДА СЕ ВПИШЕ настоящият съдебен акт в книгата по чл.634в от ТЗ и да се уведомят синдика и обявения купувач.

 

Препис от постановлението да се връчи на купувача, при поискване.

 

                                                                 

                                                              ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: