Определение по дело №879/2018 на Окръжен съд - Бургас

Номер на акта: 1168
Дата: 18 юни 2018 г.
Съдия: Красимир Викторов Сотиров
Дело: 20182100500879
Тип на делото: Въззивно гражданско дело
Дата на образуване: 11 юни 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№ 1168 

 

гр.Бургас, 18.06.2018г.

 

         БУРГАСКИ ОКРЪЖЕН СЪД, II- ро Гражданско отделение, четвърти въззивен състав, в закрито заседание, на осемнадесети юни две хиляди и осемнадесета година, в следния състав:   

 

                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Росен Парашкевов

                                                    ЧЛЕНОВЕ: 1.Кремена Лазарова                                                                                     

                                                                        2.Мл.с. Красимир Сотиров

 

         като разгледа докладваното от младши съдия Красимир Сотиров в.гр.д. №879 по описа за 2018г. на Бургаски окръжен съд, II- ро Гражданско отделение, трети въззивен състав и за да се произнесе взе предвид следното:

 

         Постъпила е въззивна жалба с вх.№2790/10.05.2018г., подадена от Р.П.Р. и К.Г.Р., чрез адв.Е.Т. от БАК, срещу Решение №78/27.04.2018г. по гр.д.№64/2018г. на Районен съд- гр.Айтос, 2 състав, което се оспорва като неправилно, постановено при нарушение на материалния закон и на съдопроизводствените правила. Във въззивната жалба са изложени твърдения, че незаконосъобразно първоинстанционният съд е основал крайните си изводи на показанията на свидетеля Васви Муса Али относно изплащането на продажната цена на Апартамент №4, находящ се в жилищна сграда в УПИ VI-78, в кв.166 по плана на гр.Айтос, на трети етаж, с площ от 73 кв.м., заедно със съответните идеални части от общите части на сградата и от правото на строеж върху терена и прилежащото складово помещение №4, намиращо се в сутерена на сградата. Посочва се, че Районен съд- гр.Айтос не е съобразил разпоредбата на чл.164, ал.1, т.3 от ГПК при кредитирането на свидетелските показания. Твърди се, че въпреки приетото от районния съд частично признание на фактите от ответника с отговора на искова молба, исковата претенция е отхвърлена като неоснователна. Излагат се съображения относно правната квалификация на претенцията и приложимата погасителна давност. Иска се отмяна на обжалвания съдебен акт и присъждане на разноски.

           В законен срок е подаден отговор на въззивна жалба от Д.И.К., чрез адв.Р.С. от БАК, с който въззивната жалба се оспорва като неоснователна. Посочва се, че обжалваното първоинстанционно решение е правилно и поради това следва да бъде потвърдено. Излага се съображения относно заплащането на продажната цена по сделката и относно основание за приложение на изключението по чл.164, ал.2 от ГПК. Претендират се сторените съдебни разноски.

         След запознаване с доказателствата по делото съдът установи следното:

         Районен съд- гр.Айтос е сезиран с искова молба с вх.№93/03.01.2018г. от въззивниците Р.П.Р. и К.Г.Р. срещу Д.И.К., за осъждането на ответника да заплати сума от 9000 лв., представляваща половината от продажната цена на Апартамент №4, находящ се в жилищна сграда в УПИ VI-78, в кв.166 по плана на гр.Айтос, на трети етаж, с площ от 73 кв.м., заедно със съответните идеални части от общите части на сградата и от правото на строеж върху терена и прилежащото складово помещение №4, намиращо се в сутерена на сградата, съгласно Нотариален акт за покупко- продажба на недвижим имот №134, том I, н.д.№59/04.02.2013г. от 04.02.2013г. на Нотариус Георги Георгиев, рег.№557 в НК, район на действие: Районен съд- гр.Айтос. Твърди се, че ответникът не е изплатил на ищците сумата от 9 000 лв., представляваща половината от продажната цена на съсобствения им при равни квоти имот в размер на 18 000 лв., преведена по банков път на ответника преди нотариалното изповядване на сделката.

         С постъпилия по делото отговор на искова молба исковата претенция е оспорена като неоснователна. Изложени са твърдения, че със съгласието на ищците продажната цена е изплатена по банкова сметка ***. Направено е възражение за погасяване по давност на претенцията.

         С изготвения по делото доклад е указано, че в тежест на ищците е да установят дължимостта на вземането си.

         След провеждането на състезателно съдебно производство Районен съд- гр.Айтос е отхвърлил исковата претенция като неоснователна с мотиви, че ищците не са доказали твърденията си относно неуредени с ответника финансови взаимоотношения.

         Бургаският окръжен съд намира въззивната жалба за редовна и допустима. Подадена е в срок и срещу подлежащ на обжалване съдебен акт и на основание чл.268 и сл. от ГПК следва да бъде внесена за разглеждане в открито съдебно заседание.

         В настоящото съдебно производство не са направени нови доказателствени искания от страните и не се ангажирани нови доказателства.

         С оглед на гореизложеното и на основание чл.267 от ГПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

         ДОКЛАДВА в.гр.д. №879 по описа за 2018г. на Бургаски окръжен съд, II- ро Гражданско отделение, трети въззивен състав, съобразно настоящото определение.

         Препис от определението да се връчи на страните за сведение.

         Определението не подлежи на обжалване.

 

 

                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                          ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

                                                                              2.