Определение по дело №835/2019 на Районен съд - Ямбол

Номер на акта: 699
Дата: 14 август 2019 г. (в сила от 12 септември 2019 г.)
Съдия: Георги Димитров Василев
Дело: 20192330200835
Тип на делото: Частно наказателно дело
Дата на образуване: 15 юли 2019 г.

Съдържание на акта

 

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№ 699/14.8.2019г.                                               14.08.2019 г.                                    гр.Ямбол

 

В  ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ямболският районен съд, Наказателно отделение, V-ти състав, на четиринадесети август две хиляди и деветнадесета година, в закрито съдебно заседание, в следния състав:

                                                    

                                                                Председател: Георги Василев

                                                               

                                                   Съдебни заседатели:1………………..

                                                                                       2………………..

Секретар Е. В.

Прокурор………………

като разгледа докладваното от съдия-докладчик Г.Василев

ЧНД № 835/2019 г. по описа на ЯРС, за да се произнесе взе предвид следното:

 

ДП № 17/2018 г. по описа на ОСлС в ОП-Ямбол е образувано за това, че на неустановени дни през периода мес.09.2016 г. до мес.05.2017 г., в гр.Ямбол, ул.Сокол 2, от база за съхранение на зърно, собственост на „Грейнстор България“АД, при условията на продължавано престъпление, чрез използване на МПС е отнета чужда движима вещ – 154 620 кг слънчоглед, на стойност 105 064,04 лв., от владението на „Грейнстор България“АД, гр.Сливен, представлявано от П.С.Ч.и И.П.Ч., без тяхно съгласие, с намерение противозаконно да я присвои, като открадната вещ е в големи размери  – престъпление по чл.195, ал.2, вр. ал.1, т. 4, вр. чл.194, ал.1, вр. чл.26, ал.1 от НК.

По делото няма привлечен обвиняем и са разпитани като свидетели множество лица – служители и клиенти на „Грейнстор България“АД. В хода на разследването са събрани писмени доказателства, касаещи движението на процесното зърно/слънчоглед/. Изготвена е съдебно-счетоводна експертиза/ССчЕ/.

С мнение от 11.06.2019 г. водещият разследването следовател предлага на прокурора наказателното производство да бъде прекратено по чл.24, ал.1, т.1 от НК.

С постановление на РП-Ямбол от 26.06.2019 г. наказателното производство е прекратено на основание чл.24, ал.1, т.1 и чл.199 от НПК, след като прокурорът е приел, че от събраните по делото доказателства се установява, че няма извършено престъпление по чл.195, ал.2, вр. ал.1, т. 4, вр. чл.194, ал.1, вр. чл.26, ал.1 от НК.

Постановлението е обжалвано от ощетеното ЮЛ - „Грейнстор България“ АД, гр. Сливен.

          ЯРС, в настоящият сьдебен състав, след като се запозна с жалбата, приложенията към нея, постановлението на ЯРП и материалите по делото, намира следното:

 

Жалбата е допустима, подадена в срок от лице, което има право на жалба. Разгледана по сьщество, жалбата е ОСНОВАТЕЛНА по следните сьображения:

          Водещият разследването следовател не е събрал всички относими към предмета на делото доказателства, и фактическата обстановка е установена частично, макар и със събрани множество до момента доказателствени материали. Съдът споделя отчасти изложената от прокурора фактическа обстановка, защото от жалбата и приложените към нея документи е налице разминаване между фактите, установени от в.л. по ССчЕ и фактите, които се визират с посочените документи, представени от жалбоподателя. Според заключението на в.л. по ССчЕ на „Грейнстор България“АД не са причинени имуществени вреди/ДП том 16, л.251/, но от приложените към жалбата Договор №1000120/29.06.2017 г. за покупко-продажба на зърно, приемо-предавателен протокол от 30.06.2017 г. и фактура 86/29.06.2017 г. е видно, че ЮЛ е закупило 150 т слънчоглед, и от инвентаризационния опис на склад № 3 към 30.06.2019 г. е установена липсата на 154 620 кг слънчоглед/ДП том 2, л.64-л-65/. От жалбата е видно и друго разминаване в отчитането на внесеното и изнесено количество слънчоглед/т.2, т.3 и т.4 от жалбата/. Визираните разминавания в отчитането на внесеното и изнесено зърно поставя под сериозно съмнение крайните фактически изводи, че само в резултат на неточно и неправилно отчитане в счетоводството на ЮЛ са били установени процесните липси. Тези констатации се оборват от представените документи от жалбоподателя и водят до необоснованост на правните изводи на прокурора за липса на извършено престъпление кражба на слънчоглед, собственост на жалбоподателя ЮЛ и негови клиенти. По представените по делото документи в ДП и заключение на в.л. по ССчЕ, може да се направи извод, че няма извършено престъпление, но при анализа на документацията, приложена към жалбата и доводите на представителя на ЮЛ следва да се заключи, че ще има извършено престъпление кражба или длъжностно присвояване, ако при проверката на фактите, изложени в жалбата и представените документи действително се установи, че от складовете на ЮЛ са изнесени неправомерно визираните в жалбата количества слънчоглед. Това може да се установи с допълнителна ССчЕ или с назначаването на нова, тройна ССчЕ, като жалбоподателят представи всички документи, с които подкрепя своята теза и в.л. извършат проверка на тези документи, както и на други документи, които са на клиенти на ЮЛ, относими към предмета на делото. При необходимост следва да се извърши и разпит на нови лица или преразпит на свидетели от ДП, за да се установи дали изложените в жалбата твърдения на представителя на ЮЛ кореспондират с обективната действителност.

          Съдът счита, че не са налице основанията за прекратяване на наказателното производство, а разследването трябва да продължи, като при необходимост бъдат събрани и други доказателства/писмени и веществени/, освен горепосочените, след анализа, на които да се направи окончателен извод дали има извършени инкриминирани деяния кражба или длъжностно присвояване, или липсите на слънчоглед в базата на ЮЛ се дължат на неточно и/или неправилно отчитане на процесното зърно.

Сьдьт, изхождайки от така установеното от фактическа и правна страна, счита, че ЯРП незаконосъобразно и необосновано е прекратила наказателното производство. Жалбата следва да бьде уважена като основателна, постановлението на прокурора отменено, а наказателното производство в досъдебната фаза на процеса трябва да продължи по предвидения в НПК ред.

 

          Водим от гореизложеното и на основание чл.243, ал.5 и ал.6, т.3 от НПК, Ямболският районен съд

 

                                                    О П Р Е Д Е Л И :

                                                                                                              

ОТМЕНЯ Постановлението на РП-Ямбол от 26.06.2019 г. за прекратяване на основание чл.24, ал.1, т.1 от НПК на наказателното производство по ДП № 17/2018 г. по описа на ОСлС в ОП-Ямбол, водено за извършено престъпление по чл.195, ал.2, вр. ал.1, т. 4, вр. чл.194, ал.1, вр. чл.26, ал.1 от НК.

ВРЪЩА делото на РП-Ямбол за продължаване на наказателното производство.

          Определението подлежи на обжалване и протестиране в 7-дневен срок от съобщаването му пред ЯОС.

          Преписи от определението да се изпратят на ЯРП и жалбоподателя „Грейнстор България“ АД, гр. Сливен.

                                                                                

                                                                                           Районен съдия: