Решение по дело №1819/2022 на Административен съд - Пловдив

Номер на акта: 1723
Дата: 14 октомври 2022 г.
Съдия: Мария Иванова Николова
Дело: 20227180701819
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 11 юли 2022 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

№1723/14.10.2022г.

гр. Пловдив,  14.10.2022 год.

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД - ПЛОВДИВ, ХХIІ състав, в открито заседание на двадесет и осми септември през две хиляди двадесет и втора година в състав:                      

                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ : АНЕЛИЯ ХАРИТЕВА

                                   ЧЛЕНОВЕ: ГЕОРГИ ПАСКОВ

                                                                                МАРИЯ НИКОЛОВА

 

при секретаря Севдалина Дункова и участието на прокурора Светослава Пенчева, като разгледа докладваното от съдия Николова КАНД 1819 по описа за 2022 г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на Глава Дванадесета от АПК, във връзка с чл.63в от ЗАНН.

Образувано е по касационна жалба, предявена от Агенция "Пътна инфраструктура" София, чрез гл. юриск. Анастасова,  против Решение 957/11.05.2022 г., постановено по АНД 1077/2022 г. по описа на Пловдивски районен съд, с което е изменено Наказателно постановление  6083/17.04.2019г., издадено от Началник отдел "Контрол по РПМ", Дирекция "Анализ на риска и оперативен контрол" при Агенция "Пътна инфраструктура", с което на Т.Г.Ч., с ЕГН ********** за нарушение на чл.26, ал.2, т.1, б."а" от Закона за пътищата /ЗП/ във вр. с чл..37, ал.1, т.1 от Наредба 11 от 03.07.2001г. ма МРРБ за движение на извънгабаритни и/или тежки ППС /Наредба 11/, на основание чл.53, ал.1, т.2 от ЗП във вр. с чл.26, ал.2, т.1, б."а" от ЗП е наложено административно наказание глоба в размер на 2000 лева, като е намален размера на глобата от 2000 лева на 1000 лева.

Твърди се неправилност на решението и по-конкретно извода, че степента на обществена опасност е типичен за този вид нарушения. Изложени са доводи, че наложеното наказание е далеч под стойността на предвидения максимален размер на глобата от 5000 лева. Оспорва се извода на съда, че продължаващото извършване на деянието след съставяне на АУАН и неизпълнение на условията на чл.37, ал.3 от Наредба 11 не трябва да се отчита от АНО при определяне на наказанието. Иска се отмяна на решението и потвърждаване изцяло на НП.

Ответникът моли съда да остави в сила решението на ПРС.

Участвалият по делото прокурор, представител на Окръжна прокуратура гр. Пловдив, изразява становище за неоснователност на жалбата и моли съда да потвърди решението на РС - Пловдив, като правилно и законосъобразно.

Касационната жалба е подадена в рамките на преклузивния срок от лице, имащо правен интерес, за която решението е неблагоприятно, поради което е процесуално ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество същата се явява НЕОСНОВАТЕЛНА.

С обжалваното Решение 957/11.05.2022 г., постановено по АНД 1077/2022 г., Пловдивски районен съд е изменил Наказателно постановление  6083/17.04.2019г., издадено от Началник отдел "Контрол по РПМ", Дирекция "Анализ на риска и оперативен контрол" при Агенция "Пътна инфраструктура", с което на Т.Г.Ч., с ЕГН ********** за нарушение на чл.26, ал.2, т.1, б."а" от Закона за пътищата /ЗП/ във вр. с чл..37, ал.1, т.1 от Наредба 11 от 03.07.2001г. ма МРРБ за движение на извънгабаритни и/или тежки ППС /Наредба 11/, на основание чл.53, ал.1, т.2 от ЗП във вр. с чл.26, ал.2, т.1, б."а" от ЗП е наложено административно наказание глоба в размер на 2000 лева, като е намален размера на глобата от 2000 лева на 1000 лева.

За да постанови този резултат, Районен съд Пловдив е приел за безспорно установено извършването на нарушението, както и че правилно е приложен материалният закон. Съдът се е позовал на разпоредбите на пар.1, т.1 от ДР на Наредба 11 и е посочил, че измерването е извършено с техническо средство - ролетка, като ППС-то е надвишавало допустимите норми на наредбата и в този смисъл се явява извънгабаритно. Направен е извод, че водачът е следвало да се снабди и да представи разрешително или квитанция за платени пътни такси. По отношение на наложеното наказание съдът е посочил, че правилно е приложена санкционната разпоредба, но е приел, че неправилно АНО е отчел като отегчаващи обстоятелства последващото поведение на водача след нарушението, вместо да отчете обстоятелствата, които са били налице към датата на извършване на нарушението. В мотивите на съдебния акт е посочено, че единственото отегчаващо обстоятелство е степента на надвишаване на максимално допустимите норми на ППС, но е направен извод, че това е типичната за този вид нарушения обществена опасност. Съдът е приел определенията размер на глобата за несправедлив и с оглед обстоятелството, че нарушението е установено за първи път, и е посочил, че размер на глобата от 1000 лева е подходящ да осъществи функциите на административното наказание, свързани със специалната и генерална превенция.

Решението е правилно. Въз основа на правилно установени факти и след преценка на всички събрани по делото доказателства районният съд е направил обосновани и съответни на материалния закон изводи, които се споделят от настоящата инстанция и няма да бъдат преповтаряни.

         Не се споделя възражението на касатора, относно изводите на районен съд по отношение на размера на наложеното наказание. В тази връзка следва да се отбележи, че при определяне на вида и размера на административното наказание административно наказващият орган не се е съобразил с разпоредбата на чл. 27, ал.2 от ЗАНН и е определил на жалбоподателя наказание глоба в размер на 2000 лв. при предвиден в закона диапазон от 1000 лв. до 5000 лв. По отношение на размера на така определеното наказание наказващият орган не е изложил мотиви защо налага наказание над предвидения минимум, още повече че самият наказващ орган е посочил, че нарушението е за първи път. Настоящият съдебен състав изцяло споделя преценката на районен съд за размера на наложеното наказание. минималното определено в закона наказание е адекватно и би способствало за постигане целите на закона по чл. 12 ЗАНН, като ще предупреди и превъзпита нарушителя към спазване на установения правен ред и същевременно ще въздейства възпитателно и предупредително върху останалите субекти на регулираните по тези ред обществени отношения.

Обжалваното пред касационната инстанция решение на районния съд е валидно, допустимо и правилно, и като такова следва да бъде оставено в сила.

Водим от горното, Съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОСТАВЯ  В  СИЛА Решение 957/11.05.2022 г., постановено по АНД 1077/2022 г. по описа на Пловдивски районен съд.

Решението е окончателно.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                       ЧЛЕНОВЕ: