Решение по дело №2672/2017 на Софийски градски съд

Номер на акта: 312
Дата: 7 март 2018 г.
Съдия: Величка Асенова Цанова
Дело: 20171100602672
Тип на делото: Въззивно наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 8 юни 2017 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

                   гр. София

 

          В ИМЕТО НА НАРОДА

 

           

СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД, Наказателно отделение,ХІІ-ти въззивен състав, в открито заседание на петнадесети януари, две хиляди и  осемнадесета, в състав:

                     

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВЕЛИЧКА ЦАНОВА

                                                                        

         ЧЛЕНОВЕ:АНИ ЗАХАРИЕВА

 

   ХРИСТИНА НИКОЛОВА

 

 

 

при участието на секретаря Галина Иванова и в присъствието на прокурор Татяна Садай, като се запозна с докладваното от съдия Цанова в.н.о.х.д. № 2672 по описа за 2017 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

            Производството е по реда на гл.ХХІ от НПК.

С присъда от 21.02.2017 год. по НОХД № 14759/15 год. на СРС,НО,12 състав,подс.Т.Т.Г. е признат за виновен в това,че на 24.02.2015 год.,около 14.10 ч.,в гр.София,в.з.”Бункера”,ул.”********,в съучастие като съизвършител с Милен Ю.Д.и К.Ц.И.,чрез разрушаване на преграда,здраво направена за защита на имот-счупване на прозорец и чрез използване на МПС –л.а. „Мерцедес” с рег.№ *******е отнел чужди движими вещи на обща стойност 235.80 лв. от владението на К. И.Ч.,без негово съгласие и с намерение противозаконно да ги присвои,като деянието е извършено в условията на опасен рецидив-след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година,изпълнението на което не е отложено по реда на чл.66,ал.1 от НК,поради което и на основание чл.196,ал.1,т.2 във вр. с чл.195,ал.1,т.3 и 4 във вр. с чл.194,ал.1 във вр. с чл.29,ал.1,б.”а” във вр. с чл.20,ал.2 от НК и във вр. с чл.55,ал.1,т.1 от НК е осъден на лишаване от свобода за срок от една година и десет месеца при първоначален строг режим на изтърпяване,определен на основание чл.57,ал.1,т.2,б.”б” от ЗИНЗС.Осъден е да заплати направените по делото разноски.

Срещу присъдата е постъпила жалба от защитникът на подсъдимия с доводи,че е неправилна и  незаконосъобразна ,тъй като обвинението не е доказано.Изразява се и недоволство от размера на наложеното му наказание.Искането е за отмяна на присъдата и оправдаване на подсъдимия или за намаляване размера на наказанието и определяне на общ режим на изтърпяването му.

 В съдебно заседание защитникът моли да бъде изменена присъдата само в частта относно наказанието,в която насока излага,че действително подсъдимия е осъждан,но след това деяние не е извършвал други и си е взел поука.Моли за снизходителност.

Представителят на СГП счита жалбата за неоснователна.Намира обвинението за доказано по несъмнен начин от показанията на свидетелите и дактилоскопната експертиза.Счита,че при определяне на наказанието са отчетени правилно смекчаващите и отегчаващи отговорността обстоятелства,поради което и същото е правилно определено.

В последната си дума подсъдимия моли за намаляване на наказанието.

Съдът, като обсъди доводите в жалбата, както и изложените в съдебно заседание от страните, и след като провери изцяло правилността на атакуваната присъда намира следното:

Производството пред първостепенния съд е протекло по реда на чл.371,т.1 от НПК,като съдът е одобрил съгласието на подсъдимия да не се разпитват част от свидетелите и вещите лица,като се ползват дадените от тях показания,респ. експертни заключения от досъдебното производство и въз основа на тях,както и на събраните в хода на съдебното следствие доказателства, е приел за установена следната фактическа обстановка:

На 24.02.2015 год.,около 14.10 ч. подс.Г. се приближил до къщата на св.Ч. заедно с лицата К.И.и М.Д..До там те се придвижили с л.а. „Мерцедес” с рег.№ ********.Възползвайки се от отсъствието на св.Ч.,подс.Г. счупил един от прозорците на къщата и тримата проникнали вътре.От там те взели стари метални ВиК части с тегло 46 кг.,шмиргел,печка на твърдо гориво,строителна количка,кафеварка,тиган,алуминиева соковарка,електрическа скара,тенджера,прибори за хранене и касетофон,които натоварили в автомобила и отпътували.

Наказателното производство по отношение на М.Д. и К.И.е приключило със споразумения.

От заключението на оценителната експертиза е приел,че стойността на инкримираните вещи е в общ размер на 235.80 лв.,а от дактилоскопната експертиза е установил,че следа №1,иззета на 24.02.2015 год. при оглед на местопроизшествието е оставена от ляв малък пръст на подс.Г..

Съдът е приел горната фактическа обстановка от показанията на св.Ч.,Д. и приобщените от досъдебното производство на М.,А. и Г.,заключенията на експертите и писмените доказателства,протоколите за извършени процесуално-следствени действия.

В основата на изводите си по фактите съдът е поставил показанията на св.А. и Ч.,които е ценил изцяло като логични,последователни и в корелация с останалия събран доказателствен материал,които наред с тези на св.Д.,Г. и М..

Съдът е приел обясненията на подсъдимия,с които е отрекъл участието си в извършване на престъплението и е лансирал версията,че тогава е бил на работа в Долни Лозен,като защитна теза,тъй като същата е опровергана от показанията на св.Д. и М. и от заключението на дактилоскопната експертиза.

Самостоятелният прочит на доказателствата по делото от въззивния съд налага извода,че за да изгради вътрешното си убеждение,първостепенният съд е анализирал прецизно събраните по делото доказателства,като е оценявал заявеното поотделно от свидетелите и относителната им корелация с факти,установени чрез останалата доказателствена съвкупност.В изпълнение на задължението си съдът е посочил кои факти приема за доказани и въз основа на какви доказателства и доказателствени средства е изградил вътрешното си убеждение.Установяването във възможен обем на тези релевантни факти и обстоятелства е последвано от точната им оценка в съответствие с принципите на формалната логика.Не е подценил или надценил едни доказателствени факти ,или група факти за сметка на други.С начина,по който доказателствения обем е анализиран и оценен ,въззивния съдебен състав се съгласява изцяло.

С оглед на това въззивния съд счита за неоснователни доводите във въззивната жалба ,че обвинението не е доказано.Несъмнено от показанията на посочените по-горе свидетели,обсъдени наред със заключението на дактилоскопната експертиза,се налага извода,че подсъдимият е извършил престъплението,за което му е повдигнато обвинение,в условията на съучастие със св.Д. и Илиев,по отношение на които наказателното производство е приключило със споразумение.

С оглед на горното съдът споделя изцяло фактическите и  доказателствени изводи на първостепенния съд,от което следва и че изводите на съда по правото са правилни и законосъобразни,като от обективна и субективна страна подс.Г. е осъществил състава на престъплението по чл.196,ал.1,т.2 във вр. с чл.195,ал.1,т.3 и 4 във във вр. с чл.194,ал.1 във вр. с чл.20,ал.2 във вр. с чл.29,ал.1,б.”а” от НК ,като на инкриминираните дата и място,в съучастие като съизвършител с М.Д. и К.И.,чрез разрушаване на преграда,здраво направена за защита на имот и чрез използване на МПС,е отнел от владението на К. И.Ч. инкриминираните вещи на обща стойност 235.80 лв.,без негово съгласие и с намерение противозаконно да ги присвои.

При общност на умисъла на подс.Г. с М.Д. и К.И.е налице прекъсване на фактическата власт на собственика,без неговото съгласие върху тези вещи и установяване на своя фактическа власт от тяхна страна.

Деянието е извършено от подс.Г. при условията на опасен рецидив по смисъла на чл.29,ал.1,б.”а” от НК с оглед на осъждането му по НОХД № 225/11 год. на ОС-Плевен,влязло в сила на 10.11.2011 год.,с което за престъпление по чл.199,ал.1,т.4 във вр. с чл.198,ал.1 във вр. с чл.29,ал.1,б.”б” от НК ,за което му е наложено наказание лишаване от свобода за срок от три години и четири месеца,от изтърпяването на което не са изтекли пет години по арг. на чл.30,ал.1 от НК.

От субективна страна деянието е извършено при форма на вината пряк умисъл,тъй като подсъдимия е съзнавал неговия общественоопасен характер,предвиждал е настъпването на общественоопасните му последици и пряко е целял настъпването на противоправния резултат.

По отношение на размера на наказанието съдът е съобразил сравнително ниската стойност на предмета на посегателство,както и факта,че вредите са възстановени,завишената степен на обществена опасност на подсъдимия,обусловена от осъжданията му извън квалификацията на деянието и смекчаващите такива-трудовата му заетост и младата му възраст  и е определил наказанието под най-ниския му предел,предвиден в нормата на закона-една година и десет месеца,в която връзка е приложил разпоредбата на чл.55,ал.1,т.1 от НК.

Въззивният съд намира,че няма основания за ревизия на постановения съдебен акт в тази част,тъй като същото е определено в съответствие с наличните по делото отегчаващи и смекчаващи отговорността обстоятелства,последните правилно отнесени към разпоредбата на чл.55,ал.1,т.1 от НК,поради което и доводите за явна несправедливост на наложеното наказание се явяват неоснователни.

Без да се повтарят съображенията на първостепенния съд,следва да се акцентира на факта,че макар и в млада възраст,подсъдимият е осъждан неколкократно за престъпления от общ характер,което го характеризира като личност със завишена степен на обществена опасност,по отношение на който приложената до този момент наказателна репресия не е постигнала своята цел,поради което и намаляването на така наложеното от първия съд наказание би се явило неоправдано снизходително.Няма основания и за определяне на общ режим на изтърпяване на наказанието,което правилно е определено съобразно разпоредбата на чл.57,ал.1,т.2,б.”б” от ЗИНЗС.

С оглед на горното атакуваната присъда като правилна и законосъобразна,без допуснати съществени нарушения на процесуалните правила и в съответствие с материалния закон ,следва да бъде потвърдена.

Така мотивиран, Софийски градски съд

 

Р   Е   Ш   И :

 

ПОТВЪРЖДАВА присъда,постановена на 21.02.2017 год. по НОХД № 14759/15 год. на СРС,НО,12 състав.

Решението не подлежи на обжалване и протест.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                        ЧЛЕНОВЕ:  1.                    2.