Определение по дело №2111/2021 на Административен съд - Варна

Номер на акта: 2447
Дата: 30 септември 2021 г.
Съдия: Йордан Василев Димов
Дело: 20217050702111
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 21 септември 2021 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№…………………… / ………………година

гр. Варна

 

 

ВАРНЕНСКИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД, VІІ СЪСТАВ в закрито заседание на тридесети септември две хиляди и двадесет и първа година, в състав:

 

                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЙОРДАН ДИМОВ

 

 

като разгледа докладваното от съдията адм. дело 2111 по описа за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е образувано по жалба от Н.А.Н. с искане да бъде задължен кмета на р-н Младост, гр. Варна да извърши действия по изясняване на обстоятелствата, около постъпила при кмета жалба от 21.0,7.2021 г., по която не е имало произнасяне в продължение на два месеца (до 21.09.2021 г.), както и да бъде задължен кмета на р-н Младост да извърши действия по връчване на отговор по реда на чл.116 от АПК. Жалбата съдържа и искане за освобождаване на жалбоподателят за освобождаване от такси и разноски за водене на настоящото производство, както и искане за назначаване на особен представител за осъществяване на правна помощ.

Според наличните данни – декларация по смисъла на чл.83, ал.2, т.2 от ГПК, както и данни за липса на доходи у лицето, съдът счете, че са налице основанията по чл.83, ал.2 от ГПК, във вр. с чл.144 от АПК  да бъде освободен жалбоподателят от такси и разноски в производството, предвид обстоятелството, че последният няма имущество и доходи, които да му позволят да ги осигури.

Също така предвид представената декларация за доходи и на основание чл.94 от ГПК вр.чл.144 от АПК съдът намира, че Н.А.Н. отговаря не изискванията по чл.23, ал.2 от ЗПП, а именно не разполага със средства за заплащане на адвокат, желае да има такъв и интересите на правосъдието изискват това. Съобразно чл.21, т.3 от Закон за правната помощ на жалбоподателя  следва да се предостави правна помощ - процесуално представителство. Същата на основание чл.19 от ЗПП следва да бъде заплатена от бюджета на НБПП.

Предвид естеството на правният спор в рамките на производството следва да се задължи административният орган - кмета на р-н Младост, гр. Варна да представи по делото жаба с рег. №ИАО2100120ЗМЛ/21.07.2021 г., както и цялата преписка придружаваща жалбата.

Предвид т изложеното, съдът

 

                                        О П Р Е Д Е Л И  :  

 

ОСВОБОЖДАВА Н.А.Н., ЕГН **********,*** от заплащането на дължимата държавна такса и следващите се суми за разноски в производството по настоящото дело – адм. д. №2111/2021 г. по описа на Административен съд Варна, поради обстоятелството, че жалбоподателят не разполага със средства, за да ги заплати на основание чл.83, ал.2 от ГПК във вр. с чл.144 от АПК.

РАЗРЕШАВА ползването на правна помощ – процесуално представителство от жалбоподателя - Н.А.Н., ЕГН ********** по настоящото адм. дело №2111/2021 г. по описа на Адм. съд – Варна, предоставена от адвокат от Адвокатски съвет – Варна.

ДА СЕ ИЗПРАТИ на Адвокатски съвет – гр. Варна препис от определението, за определяне на адвокат от Националния регистър за правна помощ.

Адвокатска колегия – гр. Варна да уведоми по настоящото адм. дело №2111/2021 г. за определения адвокат (адрес и телефон за връчване на съобщения и актове на съда). Същият да бъде уведомен относно задължението му за получаване на съобщения и актове на съда свързани с настоящото производство.

ЗАДЪЛЖАВА кмета на р-н Младост, гр. Варна да представи по делото жаба с рег. №ИАО2100120ЗМЛ/21.07.2021 г., както и цялата преписка придружаваща жалбата в 3-дневен срок от уведжомяването.

Определението  не подлежи на обжалване.

 

 

 

                       АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ: