Определение по дело №356/2021 на Административен съд - Варна

Номер на акта: 2984
Дата: 16 ноември 2021 г.
Съдия: Ралица Добрева Андонова
Дело: 20217050700356
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 19 февруари 2021 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

                /16.11.2021 година, гр.Варна

 

 

            ВАРНЕНСКИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД, ХХVІ състав, в закрито заседание на шестнадесети ноември през две хиляди двадесет и първа а година в състав:

 

                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: РАЛИЦА АНДОНОВА

 

            като разгледа докладваното от съдията адм.дело № 356 по описа за 2021 год., за да се произнесе, съобрази следното:

           

            В срока за постановяване на акт по същество на делото съдът констатира, че не е определил правилно спорния предмет на делото, респективно – и надлежния ответник.

            Производството е образувано по жалба от Й.С.А. *** против Заповед №ЗСП/Д-В/8400/29.12.2020г на директора на Дирекция „Социално подпомагане“ – Варна. Съгл.чл.13 ал.2 от ЗСП социалните помощи по ал.1 се отпускат със заповед на директора на дирекция Социално подпомагане или от упълномощено от него длъжностно лице след преценка на всички данни и обстоятелства, констатирани със социална анкета. Според ал.5 на същия текст заповедта по ал. 2 се обжалва пред директора на регионалната дирекция „Социално подпомагане“ по реда на АПК, а съгл. ал.6 когато директорът на регионалната дирекция “Социално подпомагане не се е произнесъл по жалбата или я е отхвърлил, заповедта по ал. 2 може да се обжалва пред съответния административен съд по реда на АПК, като решението на административния съд е окончателно. В същия смисъл е и чл.145 ал.2 т.1 от АПК – когато решението на горестоящия административен орган не изменя или отменя първоначалният акт (каквото в конкретния казус е Решение №03-РД06-0063/02.02.2021г на директора на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ - Варна), на оспорване подлежи първоначалният административен акт, т.е. заповед № ЗСП/Д-В/8400/29.12.2020г на директора на дирекция Социално подпомагане“ – Варна.

            Съдът с доклада си неправилно е определил като предмет на делото законосъобразността на Решение №03-РД06-0063/02.02.2021г на директора на РДСП-Варна, когото пък неправилно е конституирал като ответник по делото. Приключването на производството с участието на ненадлежен ответник неизбежно би резултирало в постановяване на недопустим съдебен акт по същество, което е достатъчно основание за отмяната му от касационната инстанция и връщане на делото за ново разглеждане на друг състав на първоинстанционния съд. 

            Изложеното налага отмяна на определението за приключване на съдебното дирене и даване ход по същество на спора, и възобновяване висящността на процеса от фазата на определяне на предмета на делото и конституирането на страните.       Предвид изложеното, на осн.чл.253 от ГПК вр.чл.144 от АПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

           

 

            ОТМЕНЯ протоколно определение от 16.03.2021г за приключване на съдебното дирене и даване ход по същество по адм.д.№ 356/2021г на ВАдм.С, ХХVІ с-в, и ВЪЗОБНОВЯВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ.

            ОПРЕДЕЛЯ следния предмет на делото: Производството е по реда на чл.13 ал.6 вр.ал.2 от ЗСП и е образувано по жалба от Й.С.А., ЕГН **********,***, против Заповед №ЗСП/Д-В/29.12.2020г на директора на Дирекция „Социално подпомагане“ – Варна, потвърдена с Решение № 03-РД06-0063/02.02.2021 г. на директора на Регионалната дирекция за социално подпомагане – Варна, с която й е отказана месечна целева помощ по чл.16б от ППЗСП.

            ЗАЛИЧАВА от списъка на лицата за призоваване ответника директора на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Варна.

            КОНСТИТУИРА като ответник по делото и ВКЛЮЧВА в списъка на лицата призоваване директора на Дирекция „Социално подпомагане“ – Варна.

            НАСРОЧВА открито съдебно заседание по делото на 07.12.2021г – 9:15ч, за която дата и час да се призоват страните: жалбоподателката Й.С.А. и ответника директора на Дирекция „Социално подпомагане“ – Варна.

            ДА СЕ ВРЪЧИ на ответника служебно изготвен препис от жалбата и приложените към нея доказателства за отговор и писмени доказателства в 14-дневен срок или най-късно в първото открито съдебно заседание.

            УКАЗВА на ответника, че носи тежестта да докаже наличието на фактическите обстоятелства, на които е издал оспорения си акт, и изпълнението на законовите изисквания при издаването му.

            УКАЗВА на страните възможността да ангажират допълнително релевантни доказателства, ако разполагат с такива, неприложени по делото понастоящем, с преписи за противната страна в процеса.

            Преписи от разпореждането да се връчат на страните.

 

 

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ: