Определение по дело №375/2020 на Административен съд - Шумен

Номер на акта: 802
Дата: 20 октомври 2020 г.
Съдия: Кремена Григорова Борисова
Дело: 20207270700375
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 14 октомври 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

гр.Шумен, 20.10.2020г.

 

 

Административен съд - град Шумен, в закрито заседание на двадесети октомври две хиляди и двадесета година в състав:

 

Административен съдия: Кремена Борисова

 

като разгледа докладваното от съдията АД № 375 по описа за 2020г. на Административен съд – гр. Шумен,  за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производство по реда на чл.145 и сл. от АПК, във връзка с чл.162 ал.2 т.8 и т.9 и чл.166 от ДОПК, във връзка с чл.27 ал.3 и 7 от ЗПЗП по мерките от  Програмата за развитие на селските райони за периода 2007- 2013г.

            Образувано е по жалби  от  ЕТ»Биозем-Лора Стоянова»,представляван от Л.С.С.от гр.Велики Преслав ул……№33 вх.Б ет.4 ап.24,чрез адв.Г.Г. от ШАК със съдебен адрес гр.Шумен ул.Съединение№113 и от  «Силора тур»ЕООД с ЕИК ........,представлявано от Л.С.С.,в качеството му на правоприемник на ЕТ»Биозем-Лора Стоянова» гр.Велики Преслав ул….№33 вх.Б ет.4 ап.2, срещу Акт за установяване на публично държавно вземане /АУПДВ/ №27/311/01281/3/01/04/01 от 28.07.2020г. на Изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ град София, с който на ЕТ»Биозем-Лора Стоянова» с ЕИК ........ е установено подлежащо на възстановяване  публично държавно вземане в размер на 391 160.00лв., представляващо безмъзмездна финансова помощ по мерките от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007- 2013г.

Съдът, като провери редовността на депозираното оспорване, счете, че са налице основания за оставяне  и на двете депозирани жалби без движение, поради следното:

Съдът констатира, че  и по двете жалби оспорващият не е представил по делото документ за внесена по сметка на Административен съд – гр.Шумен държавна такса в размер на 50лв. по всяка от депозираните от юридически лица-ЕТ и търговско дружество жалби.

Съдът констатира още,че жалбата от ЕТ»Биозем-Лора Стоянова»  е подадена и подписана от пълномощника на оспорващия-адв.Г.Г.от АК-Шумен,без към същата да е приложено пълномощно,изискуемо съгласно разпоредбата на чл.151 т.2 от АПК,удостоверяващо валидно оправомощаване на пълномощника да извърши гореупоменатите процесуални действия.Към жалбите  липсват и не  са  приложени и удостоверения за съществуването и представителството на оспорващите ЕТ»Биозем-Лора Стоянова» и  дружество«Силора тур»ЕООД с ЕИК ........,представлявано от Л.С.С.,и двете със седалище и адрес на управление ***  ,в съответствие с разпоредбата на чл.151 т.1 от АПК.

С оглед съдържащото се в депозираната от «Силора тур»ЕООД жалба изявление,че същата е депозирана в качеството му на правоприемник на ЕТ»Биозем-Лора Стоянова»,заличен видно от справка в публичния регистър към 21.02.2020год. след продажба на предприятието на ЕТ като негов универсален правоприемник,ще следва да се укаже на оспорващия «Силора тур»ЕООД,в законоустановения 7-дневен срок да представи доказателства досежна активната си легитимация в настоящото производство,респективно досежно качеството му на универсален правоприемник на едноличния търговец.

С оглед изложените съображения депозираното оспорване и по двете жалби на едноличния търговец и на търговското дружество ,на основание чл.158 ал.1 от АПК във вр. с чл.151 т.1,т.2 и т.3 от АПК следва да се остави без движение, като на оспорващите се укаже да отстранят констатираните нередовности в 7 (седем) дневен срок от съобщаването на настоящото определение, като представят по настоящото документ за внесена по сметка на Административен съд – гр. Шумен държавна такса в размер на 50лв. от всеки от двамата жалбоподатели,удостоверение за съществуването и представителството на ЕТ»Биозем-Лора Стоянова» и на  оспорващото дружество-«Силора тур»ЕООД и пълномощно,удостоверяващо валидно упълномощаване на адв.Г.Г.от АК-Шумен да представлява оспорващия ЕТ в настоящото производство,както и да подаде и да подпише от негово име жалбата срещу оспорения административен акт или да преподпише жалбата лично,чрез представляващия търговеца-Лора Стоянова. На оспорващия «Силора тур»ЕООД, ще следва да се укаже,в законоустановения 7-дневен срок да представи доказателства досежно активната си легитимация в настоящото производство,респективно досежно качеството му на универсален правоприемник на едноличния търговец.

Водим от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

 ОСТАВЯ БЕЗ ДВИЖЕНИЕ жалбите  на ЕТ»Биозем-Лора Стоянова»,представляван от Л.С.С.от гр.Велики Преслав ул.Б.Спиров№33 вх.Б ет.4 ап.24,чрез адв.Г.Г.от ШАК със съдебен адрес гр.Шумен ул…..№113 и на  «Силора тур»ЕООД с ЕИК ........,представлявано от Л.С.С.,в качеството му на правоприемник на ЕТ»Биозем-Лора Стоянова» гр.Велики Преслав ул……№33 вх.Б ет.4 ап.2, срещу Акт за установяване на публично държавно вземане /АУПДВ/ №27/311/01281/3/01/04/01 от 28.07.2020г. на Изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ град София.

ДАВА 7 (седем) дневен срок на оспорващите ЕТ»Биозем-Лора Стоянова»,представлявана от Л.С.С.и   «Силора тур»ЕООД с ЕИК ........,представлявано от Л.С.С.,в качеството му на правоприемник на ЕТ»Биозем-Лора Стоянова»,и двамата със седалище и адрес на управление ***, да изправят констатираните нередовности, като представят по делото документ за внесена по сметка на Административен съд – гр. Шумен държавна такса в размер на 50лв. от всеки от двамата жалбоподатели,удостоверение за съществуването и представителството на ЕТ»Биозем-Лора Стоянова» и на  оспорващото дружество-«Силора тур»ЕООД и пълномощно,удостоверяващо валидно упълномощаване на адв.Г.Г.от АК-Шумен да представлява оспорващия ЕТ в настоящото производство,както и да подаде и да подпише от негово име жалбата срещу оспорения административен акт или да преподпише жалбата лично,чрез представляващия търговеца-Лора Стоянова.

ДАВА 7 (седем) дневен срок на оспорващия «Силора тур»ЕООД, с ЕИК ........,представлявано от Л.С.С.,в качеството му на правоприемник на ЕТ»Биозем-Лора Стоянова», със седалище и адрес на управление *** ,да представи доказателства досежна активната си легитимация в настоящото производство,респективно досежно качеството му на универсален правоприемник на едноличния търговец.

В съобщението да бъде вписано указание, че при неотстраняване на нередовностите в срока, жалбите ще се оставят без разглеждане, а настоящото производство ще бъде прекратено съгласно чл.158, ал.3 АПК.

Препис от настоящото определение да се изпрати на страните за сведение.

След изпълнение на указанията или изтичане на срока делото да се докладва на съдията – докладчик.

 

 

                                     Административен съдия: