Решение по дело №4260/2019 на Районен съд - Варна

Номер на акта: 2330
Дата: 16 декември 2019 г. (в сила от 21 април 2020 г.)
Съдия: Албена Славова Неделчева
Дело: 20193110204260
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 24 септември 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

       

гр.Варна, 16.12.2019 г.

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

            Варненският районен съдтридесет и втори наказателен състав - в публично заседание на шестнадесети октомври  през две хиляди и деветтнадесета година в състав:

 

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: АЛБЕНА  СЛАВОВА

 

 

при секретаря НЕЗАЕТ ИСАЕВА, като разгледа докладваното от председателя АНД 4260 по описа за 2019 год. и за да се произнесе взе предвид следното:

 

         Производството е образувано на основание  чл.59 и сл. от ЗАНН въз основа на жалба предявена от И.И.М. против НП № 433а-63/17.07.2019  г.    на Началника на Първо РУ при   ОД на МВР - Варна, с което  на основание чл. 257 ал.1 от ЗМВР  му е наложено административно наказание „Глоба“ в размер на 150 /сто и петдесет/ лева за нарушение на 64 ал.4 от ЗМВР.

            В жалбата се оспорва фактическата обстановка, описана в АУАН и НП. Иска се НП да бъде отменено.

            В съдебно заседание въззивникът редовно призован,  се явява лично като поддържа жалбата с наведените в нея основания. В заседание по същество пледира НП да бъде отменено. Твърди, че не е носил документ за самоличност, тъй като е тренирал в Морската градина и е бил със спортен екип.

Въззиваемата страна, редовно призована,  не изпраща представител.

След преценка на доводите на жалбоподателя и с оглед събраните по делото доказателства, съдът прие за установено от фактическа и правна страна следното:

            През 20.06.2019 г. св. В.Х., на длъжност „полицай“ при Общинска полиция към ОД на МВР-Варна, осъществявал служебните си задължения на КПП „Басейн“. Междувременно въззивникът отишъл при Х. и го попитал защо по алеята се движат автомобили. Х. обяснил на въззивника, че същите са влезли през другото КПП на крайбрежната алея. Х. продължил да изисква обяснения от св. Х. по посочения повод. Впоследствие Х. поискал документ за самоличност на М., но последният заявил, че не носи такъв и отказал да предостави личните си данни. Впоследствие лицето било отведено в Първо РУ при ОД на МВР-Варна, от служители на съответното учреждение и след като е свалена самоличността му е съставен АУАН за нарушение на чл. 64 ал.4 от ЗМВР, въз основа на който е издадено обжалваното НП.

            В хода на съдебното производство  е разпитан актосъставителя. Приобщени са към материалите по делото като писмени доказателства материалите по АНП.

 

Съдът въз основа на императивно вмененото му задължение за цялостна проверка на издаденото наказателно постановление относно законосъобразност, обоснованост и справедливост на наложеното административно наказание прави следните изводи:

Жалбата е процесуално допустима, подадена е от надлежна страна в законоустановения срок за обжалване  и е приета от съда за разглеждане.

            Наказателното постановление № 433а-63/17.07.2019  г.  е издадено от компетентен орган -от Началника на Първо РУ  при ОД на МВР- Варна, съгласно разпоредбата на чл. 189, ал.12 от ЗДвП и видно от приобщеното по делото копие на Заповед 8121з-1371/11.11.2015  г.

В хода на административно-наказателното производство не са били допуснати съществени процесуални нарушения. Наказателното постановление е съобразено с нормата на чл. 57 от ЗАНН.

Вменените във вина на въззивника нарушения са индивидуализирани, както по време, така и по място, в степен, позволяваща му да разбере в какво е обвинен и срещу какво да се защитава и са посочени нарушените материално правни норми.

Като разгледа жалбата по същество, съдът установи от правна страна следното:

Безспорно установено е в хода на съдебното производство, а и жалбоподателят не оспорва фактът, посочен в НП, че същият не е представил документ да самоличност и не е удостоверил личните си данни пред св. Х. в качеството на полицейския служител . Поради изложените съображения, съдът намира фактическите изводи на АНО за обосновани. Неправилно обаче е приложен материалния закон при така установената фактическа обстановка.

 Според настоящия състав, описаното в НП поведение представлява нарушение на разпоредбата на  чл.6 от ЗБЛД, според която гражданите са длъжни при поискване от компетентните длъжностни лица, определени със закон, да удостоверят своята самоличност. Неизпълнението на диспозитива на посочената норма е предвидено в хипотезата на санкционната разпоредба на чл. чл.80, т.5 от ЗБЛД, която сочи, че се наказва с глоба лице, което не представи български личен документ при поискване от компетентните длъжностни лица.

Цитираните по-горе правни норми са специални, доколкото  визират конкретно бездействие, осъществено в разрез с разпореждания на полицейски орган,за разлика от нормата на чл. 257 ал.1 от ЗМВР, която има характер на обща такава.

            С оглед на гореизложеното, съдът счита, че НП е издадено в нарушение на материалния закон и като такова следва да бъде отменено.

Поради изложеното и на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН, съдът

 

Р  Е Ш  И:

           

            ОТМЕНЯ НП № 433а-63/17.07.2019  г.    на Началника на Първо РУ при   ОД на МВР - Варна, с което на И.И.М. на основание чл. 257 ал.1 от ЗМВР  му е наложено административно наказание „Глоба“ в размер на 150 /сто и петдесет/ лева за нарушение на 64 ал.4 от ЗМВР.     

Решението подлежи на касационно обжалване в 14-дневен срок от получаване на съобщението за изготвянето му пред Административен съд-Варна.

          След  влизане  в  сила  на  съдебното  решение,  АНП  да  се  върне  на                                       наказващия орган по компетентност.

СЪДИЯ при PC- Варна: