Решение по дело №162/2018 на Административен съд - Монтана

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 16 април 2018 г.
Съдия: Соня Димитрова Камарашка
Дело: 20187140700162
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 28 март 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

218/16.04.2018 г.

 

гр. Монтана

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд – Монтана, касационен състав, в публично заседание на тринадесети април през две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

                                                                          Председател: Соня Камарашка

                                                                                            Членове: Бисерка Бойчева

                                                                                                            Рени Цветанова

 

при секретаря А*** А*** и с участието на прокурор Галя А*** при Окръжна прокуратура - Монтана, като разгледа докладваното от съдия Соня Камарашка касационно административно - наказателно дело № 162 по описа на съда за 2018г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.208 и сл. от АПК във връзка с чл.63, ал.1 от ЗАНН.

 

Предмет на касационното административно – наказателно производство е Решение №46 от 19.02.2018 г. по АНД № 2113 по описа за 2017г. на Районен съд – Монтана, с което е отменено наказателно постановление № 32-0000107/10.05.2017г. на Началника на Областен отдел „Автомобилна администрация” гр.Монтана (ОО ”АА”) към Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. С наказателното постановление на К*** Р.В. с ЕГН * е наложено административно наказание глоба в размер на 2000.00 лева /две хиляди лева/, на основание чл.93, ал.1, т.1 от Закона за автомобилните превози (ЗАвтПр), за нарушение на чл.18, т.4 от Наредба № Н-8 от 27.06.2008 г. за условията и реда за извършване на превоз на пътници и товари за собствена сметка.

Касационният жалбоподател Началника на Областен отдел „Автомобилна администрация” гр.Монтана, редовно призован не се явява, не изпраща процесуален представител. В жалбата навежда доводи за неправилност на решението на първата инстанция поради нарушаване на процесуалните правила и противоречие с материалния закон.

Ответника по касационната жалба К*** Р.В. *** редовно призован, не се явява, в писмено възражение по касационната жалба и в писмено становище по съществото на делото чрез процесуалния си представител адвокат А.К. ***, оспорва жалбата, като счита решението на въззивния съд за правилно и законосъобразно отричайки наличието на касационните основания за неговата отмяна.

Окръжна прокуратура – Монтана, с оглед задължителното участие в настоящето производство, чрез представителя си в съдебно заседание, дава мотивирано заключение, че жалбата е неоснователна и атакуваното решение следва да се потвърди като правилно и законосъобразно.

Касационната жалба е подадена в срока по чл.211, ал.1 АПК от страна във въззивното производство, за която обжалваното съдебно решение е неблагоприятно, при което същата е допустима.

Разгледана по същество и в пределите на касационната проверка по чл.218 от АПК във вр. чл.63, ал.1, изр. второ от ЗАНН е НЕОСНОВАТЕЛНА.

След обсъждане на жалбата, доказателствата по делото и становищата на страните, прие следното: касационните основание, които са заявени и поддържани пред настоящата инстанция са за неправилно приложение на материалния закон и допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила – чл.63,ал.1 от ЗАНН във вр. чл.348, ал.1, т.1 и т.2 от НПК.

За да постанови обжалваното решение, с което е отменил обжалваното пред него наказателно постановление като неправилно и незаконосъобразно, съставът на Районен съд – Монтана е приел от фактическа страна, че на 24.04.2017г. около 14,00часа на главен път Е79 на км.92 в района на Сухата чешма, водачът К*** Р.В., управляващ специален автомобил марка „Мерцедес”, модел 817Л, от категория №2, с рег. № Р*** , по маршрут село С*** – гр.П*** извършвайки превоз за собствена сметка – на трактор, бил спрян за проверка от инспектори на ОО “АА” – Монтана. В хода на извършената проверка било установено, че водача е без заповед на ръководителя на лицето, за чиято сметка се извършва превоза - управляващия ЮЛ в случая търговско дружество “Т*** А*** ” ЕООД с ЕИК * . Констатирано било, че към момента на проверката водачът е извършвал превоз за собствена сметка.

Съставен бил АУАН серия А – 2015 № 222843/24.04.2017г., в който за нарушена е посочена разпоредбата на чл.18, т.4 от Наредба № Н-8 от 27.06.2008 г. за условията и реда за извършване на превоз на пътници и товари за собствена сметка, издадена от Министъра на транспорта. Административно наказаното лице подписало АУАН като в обяснения и възражения собственоръчно записало „забравих да го взема”.

Междувременно в хода на производството пред административно наказващия орган и в законноустановеният срок от страна на нарушителя е представена Заповед № 43/21.04.2017 г. от управителя на търговско дружество “Т*** А*** ” ЕООД с ЕИК * с която е наредено извършването на превоза за собствена сметка на 24.04.2017год. изискуемата по чл.18, т.4 от Наредба № Н-8 от 27.06.2008 г. за условията и реда за извършване на превоз на пътници и товари за собствена сметка, издадена от Министъра на транспорта. Видно от заповедта в нея се съдържат изискуемите реквизити касаещи - управляващия юридическото лице за чиято сметка се извършва превозът, датата за извършване на превоза, час на тръгване, маршрутът на движение и видът на товара.

Така установената фактическа обстановка, която се подкрепя от доказателствата по делото, не е спорна между страните.

Решението на въззивния съд е правилно. За да отмени наказателното постановление, въззивният съд е приел, че е налице явно противоречие между правната квалификация на нарушението и реализираната административно наказателна отговорност на наказаното лице. Изпълнително деяние по нарушената материално правна норма на чл.18, т.4 от Наредбата се изразява в това, че към момента на проверката водачът е бил без Заповед на ръководителя на лицето, за чиято сметка се извършва превоза. Тъй като административно наказващия орган не е установил, че реално водачът е разполагал с такава заповед – видно от приложената, то неправилно е приложил санкционната норма на чл.93, ал.1, т.1 от ЗАвтП, касаеща липсата въобще на издадена заповед, вместо тази по чл.93, ал.2 от ЗАвтПр., касаеща непредставяне на заповедта в момента на проверката.

При ангажиране административнонаказателната отговорност на едно лице, извършител на административно нарушение, последното следва да е описано с неговите белези, както от субективна, така и от обективна страна. От обективна страна, административното нарушение се характеризира, както с предмета на нарушение, така и с формите на изпълнителното деяние на същото, съгласно разпоредбите на чл. 57, ал. 1, т. 5 и чл. 42, т. 4 на ЗАНН. Точното и безспорно доказване на обективния признак на административното нарушение във формата, в която действително се е осъществил в обективната действителност, е от значение не само за защитата на дееца, който има право да научи какво точно нарушение е извършил, за да организира защитата си, но и с оглед на спазването на принципа на законност.

Несъответствието между нарушената материално правна разпоредба и санкционната норма по ЗАвПр., представлява съществено процесуално нарушение, което нарушава правото на защита на административно наказаното лице. Съгласно чл.6 от ЗАНН административно нарушение е това деяние /действие или бездействие/, което нарушава установения ред на държавното управление, извършено е виновно и е обявено за наказуемо с административно наказание, налагано по административен ред. Административно наказание се налага на нарушителя - извършител за конкретно извършено от него нарушение. Като е приел, че в случая НП следва да се отмени, въззивния съд е постановил правилен и законосъобразен съдебен акт, който следва да бъде потвърден.

В обобщение на изложеното касационата инстанция не констатира наличието на поддържаните от касатора основания за отмяна на проверяваното решение на Районен съд – Монтана, други такива не бяха установени и при служебно дължимата проверка по чл.218, ал.2 от АПК, поради което решението следва да бъде оставено в сила като правилно и законосъобразно.

По изложените съображения на основание чл.221, ал.2 от АПК във вр. с чл.63, ал.1 от ЗАНН, настоящият касационен състав на Административен съд - Монтана,

 

                                                                       Р  Е  Ш  И:

 

            ОСТАВЯ В СИЛА Решение №46 от 19.02.2018 г. по АНД № 2113 по описа за 2017г. на Районен съд – Монтана, с което е отменено наказателно постановление № 32-0000107/10.05.2017г. на Началника на Областен отдел „Автомобилна администрация” гр.Монтана (ОО ”АА”) към Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

 

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

 

 

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

ЧЛЕНОВЕ: