Споразумение по дело №74/2018 на Районен съд - Етрополе

Номер на акта: 22
Дата: 27 юли 2018 г. (в сила от 27 юли 2018 г.)
Съдия: Мая Дойчева Николова
Дело: 20181830200074
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 27 юли 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

П Р О Т О К О Л

гр.Етрополе, 27.07.2018 год.

Етрополски районен съд в публично съдебно заседание на 27.07.2018 година в състав:

Председател: Мая Николова   

при участието на секретаря: Климентина Чикова и прокурора: Виолета Григорова, сложи на разглеждане НОХД 00074 по описа за 2018 год., докладвано от съдията

 

На именното повикване в 10.40 часа се явиха:

         Подс.М.А.М. се явява лично и със защитника си - адв.Г.Ц. *** се явява прокурора – Виолета Григорова.

         Съдът разясни на страните разпоредбите на чл.274 ал.1 и ал.2 от НПК.

         Прокурорът - Нямам възражения относно състава на съда и секретаря. Разяснени са ми правата по НПК.

         Подс.М.А.М. - Нямам възражения относно състава на съда, секретаря и прокурора. Разяснени са ми правата, които имам по НПК.

         ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

         Прокурорът - да се даде ход на делото.

         Адв.Ц. - да се даде ход на делото.

         Съдът

О П Р Е Д Е Л И :

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

         Делото се докладва, споразумението се чете от прокурора.

         Прокурорът Григорова - поддържам внесеното споразумение и моля да бъде одобрено.

Адв.Ц. - поддържам споразумението и моля да го одобрите.

         На основание чл.382 ал.4 НПК съдът изслуша подсъдимия.

         Подс. М.А.М. - Разбрах какво е обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно подписах споразумението.

Съдът след като изслуша подсъдимия и с оглед разпоредбата на чл.382 ал.6 от НПК

         О П Р Е Д Е Л И :

 

         ВПИСВА съдържанието на окончателното споразумение в съдебния протокол, както следва:

      

Споразумението се сключва между прокурор при Р.п. *** – Виолета Григорова, от една страна и адв.Г.Ц. ***, защитник на подс.М.А.М. от втора страна.

ІІ.ПРЕДВАРИТЕЛНИ УСЛОВИЯ:

1. По досъдебното производство М.А.М. е привлечен като обвиняем за извършено престъпление по глава Единадесета, раздел Втори от  Особената част на НК - престъпление по чл.343б ал.1 от НК, извършено умишлено, като форма на вината, по смисъла на чл.11 ал.2 от НК.

2. От престъплението не са причинени имуществени вреди.

3. На страните са известни и същите се съгласяват с правните последици от споразумението, а именно, че определението по чл.382 ал.7 от НПК на първоинстанционния съд за одобряването му е окончателно и има последиците на влязла в сила осъдителна присъда за подс.М.М. и не подлежи на въззивна и касационна проверка.

ІІІ.ПРЕДМЕТ И УСЛОВИЯ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО:

1.С настоящото споразумение страните се съгласяват досъдебното производство по делото да бъде решено със споразумение.

2. Със споразумението страните постигат съгласие, че подс.М.А.М., роден на *** год. в  гр.Червен Бряг, с  постоянен и настоящ адрес ***, българин, български гражданин, със средно- специално образование, началник смяна в „София Мед“ АД гр.София, женен, неосъждан, ЕГН ********** е виновен за това, че:

На 14.06.2018г. около 22,30 часа в гр.Етрополе, обл.Софийска, на кръстовището на ул.“Марийка Гаврилова“ и ул.“Георги Антонов“ е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил марка „Опел Астра“ с рег. № СВ 8359 КА, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,26 на хиляда, установено по надлежния ред – престъпление по чл.343б ал.1 от НК/ ЕИСПП престъпл. БСЖ 21800077БТФ/.

3. Страните се съгласяват, че подс.М.М. е извършил деянието виновно, при пряк умисъл като форма на вината и същото съставлява престъпление, квалифициращо се по горния текст.

4. Страните се съгласяват на подс.М. да бъде наложено наказание на основание чл.343б ал.1 от НК вр. чл.381 ал.4 от НПК вр. чл.55 ал.1 т.1 от НК  - ТРИ  месеца лишаване от свобода.

Страните се съгласяват на основание чл.66 ал.1 от НК изпълнението на наложеното наказание лишаване от свобода да бъде отложено с ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК ОТ ТРИ ГОДИНИ, считано от датата на одобряване на споразумението от съда.

Страните се съгласяват на основание чл.55 ал.3 вр. ал.1 от НК на подс.М. да не бъде налагано по-лекото наказание глоба, което законът предвижда  наред с наказанието лишаване от свобода.

На основание чл.343г вр. чл.37 ал.1 т.7 от НК страните се съгласяват подс.М. да бъде лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от  ЧЕТИРИ МЕСЕЦА, считано от 14.06.2018 г., когато по административен ред временно му е отнето свидетелството за управление на МПС.

5. Страните се съгласяват на подс. М. да се възложат направените разноски по досъдебното производство – 55,00 лева за химическото изследване на взетата кръвна проба, които следва да заплати по сметка на ОД МВР-София.

6.Веществени доказателства -  няма.

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

ПРОКУРОР:

                                                                   / В. ГРИГОРОВА /

 

    ЗАЩИТНИК:                                                 ПОДСЪДИМ::

 /адв.Г.Ц./                    /М.М./

 

         След подписване на окончателното споразумение, вписано в настоящия съдебен протокол, съдът като взе предвид, че същото не противоречи на закона и морала, намери че следва да бъде одобрено и производството срещу подсъдимия М.А.М. бъде прекратено.

         С оглед на горното и на основание чл.382 ал.7 от НПК съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение между ПРОКУРОР при Р.п. *** – ВИОЛЕТА ГРИГОРОВА, от една страна и адв.Г.Ц. от САК, адвокатска кантора в гр.Етрополе, защитник на подс.М.А.М. и подсъдимия М.А.М. от друга, по силата на което ПРИЗНАВА подсъдимия ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че на 14.06.2018г. около 22,30 часа в гр.Етрополе, обл.Софийска, на кръстовището на ул.“Марийка Гаврилова“ и ул.“Георги Антонов“ е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил марка „Опел Астра“ с рег. № СВ 8359 КА, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,26 на хиляда, установено по надлежния ред – престъпление по чл.343б ал.1 от НК .

За извършеното престъпление НАЛАГА на подс.М.А.М. наказание на основание чл.343б ал.1 от НК вр. чл.381 ал.4 от НПК вр. чл.55 ал.1 т.1 от НК  - ТРИ  МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

На основание чл.66 ал.1 от НК ОТЛАГА изпълнението на така определеното наказание с изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от датата на одобряване на споразумението от съда.

На основание чл.343г вр. чл.37 ал.1 т.7 от НК ЛИШАВА подс.М. от право да управлява моторно превозно средство за срок от  ЧЕТИРИ МЕСЕЦА, считано от 14.06.2018г., когато по административен ред временно му е отнето свидетелството за управление на МПС.

ОСЪЖДА подс.М.А.М. да заплати направените разноски по досъдебното производство в размер на 55.00 лева за химическото изследване на взетата кръвна проба, които да заплати по сметка на ОД МВР-София.

          ПРЕКРАТЯВА производство по делото.

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно.

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

След прекратяване на производството по делото съдът намери, че следва да отмени взетата по отношение на подс.М.А.М. мярка за неотклонение на досъдебното производство - “подписка”, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

         ОТМЕНЯВА мярката за неотклонение, взета по досъдебно производство № 77/2018г. по описа на РУМВР-Етрополе - “подписка” спрямо подсъдимия М.А.М., с постановление от 26.06.2018 година.

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва и протестира с частна жалба и частен протест пред СОС в 7-дневен срок, считано от днес.

 

                                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ:

         Протокола се изготви в с.з.

         Заседанието приключи в 10.50 часа.

                                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                                                  СЕКРЕТАР