Разпореждане по дело №1218/2019 на Районен съд - Разград

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 16 октомври 2019 г.
Съдия: Маргарита Христова Новакова
Дело: 20193330101218
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 24 юни 2019 г.

Съдържание на акта

                                                 РАЗПОРЕЖДАНЕ- ДОКЛАД    

 4131         /16.10.2019г.

 

В    ИМЕТО   НА    НАРОДА

 

Районен съд-гр.Разград

на шестнадесети октомври, две хиляди и деветнадесета година

в закрито съдебно заседание в следния състав:

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:Маргарита Новакова

 

секретар:

прокурор:

като разгледа докладваното от съдията

гр.д.№1218  по описа за 2019 г., за да се произнесе взе пред вид следното:

 

            Искът е предявен на основание чл.200 от КТ . Цена на иска 1 000 лева, предявен като частичен от 100 000 лева.

            Ищецът настоява съдът да осъди ответника да му заплати исковата сума, ведно със законна лихва от 09.04.2009г.-дата на трудовата злополука, до окончателното плащане като обезщетение за претърпени неимуществени вреди изразяващи се в болки и страдания в резултат а травматични увреждания-две счупвания на глезена и гръбначния стълб в поясната област получени при трудова злополука настъпила при и по повод изпълнение на работа по трудов договор от 05.09.1983г. и допълнително споразумение към него от 31.01.2019г. Претендира и разноски по делото. Представя писмени доказателства, иска назначаване на съдебно.медицинска експертиза, сочи двама свидетели при режим на довеждане.

            Ответникът-„Биовет“АД-Пещера, е получил препис от исковата молба с приложенията към нея, както и разпореждане на съда по реда на чл.131 ал.1 от ГПК. В дадения му едномесечен срок депозира писмен отговор, с които настоява иска да се отхвърли като неоснователен. Заявява, че претенцията на ищеца е неопределена по размер, че работодателят е предложил на ищеца да получи сума от 1000 лева, която той е отказал, че работникът е допринесъл за настъпване на злополуката, проявил е груба небрежност по смисъла на чл.201 ал.2 от КТ, тъй като е преместил сам по своя инициатива комбинираната стълба пред друг прозорец без долния й край да е стабилизиран. Твърди още, че не дължи лихва, както поради неоснователност на главния иск, така и, че не е налице забава от страна на работодателя, който е предложил на ответника сумата от 1000 лева още преди завеждане на иска. Претендира разноски по делото. Представя писмени доказателства, сочи и трима свидетели при режим на довеждане. Моли за привличане на трето лице помагач на „Колонад Иншурънс Ес Ей-клон България“КТЧ, с когото ответникът има сключена групова застраховка „Злополука.

            Съдът констатира, че представените писмени доказателства са относими към предмета на спора и следва да се приемат. В процеса са допустими и гласни доказателства, исканите свидетели следва да се допуснат до разпит, както и да се назначи съдебно медицинска експертиза. Следва да се конституира и соченото застрахователно дружество като трето лице помагач на ответника, като му се даде възможност да заяви становище по иска. Следва да се укаже на ищеца, че носи тежест да докаже вида на получените травматични увреждания, както и степента на претърпените болки и страдания, а на ответника, следва да се укаже , че носи тежест да докаже, че е предлагал на пострадалия сума от 1000 лева, като обезщетение и възмездяване на неимуществени вреди, получени в резултат трудовата злополука, че при изпълнение на работата работника е проявил груба небрежност, че му е било възложено „сваляне на стикери само от един прозорец“ и той е преместил стълбата по своя инициатива.

            Ето защо на основание чл.312 ал.1 във връзка с чл.146 ал.1 и ал.2 от ГПК съдът

 

                                                РАЗПОРЕДИ :

 

            ПРИЕМА представените с исковата молба заверени копия: допълнително споразумение към трудов договор; експертно решение №0178/18.01.2019г. на МБАЛ“Св.Иван Рилски- Разград“АД; болничен лист от 25.01.2019г.; длъжностна характеристика; производствена характеристика; епикриза с иззх.№4652/2019г.; искане и резултати от образно изследване; епикриза изх.№6259/2019г.; два броя болнични листи; декларация за трудова злополука; медицински протокол от 17.04.2019г.; експертно решение №10978/08.05.2019г.; разпореждане №6/03.06.2019г. по описа на ТП на НОИ-Разград и адвокатско пълномощно, както и представените с отговора на ответника заверени копия на: покана с изх.№578 от 12.07.2019г. и документ за получаването й; длъжностна характеристика на длъжността „Оператор“; заповед №114 от 13.04.2016г. и извлечение от книга за инструктаж; сертификат на комбинирана подвижна стълба; застрахователна полица и Общи условия на „Колонад ИншурънсЕс Ей-клон България“КЧТ и адвокатско пълномощно.

            ДОПУСКА до разпит сочените от страните свидетели при режим на довеждане.

            ДА се изиска и приложи преписка по Разпореждане  №6/03.06.2019г. от ТП на НОИ-Разград.

            НАЗНАЧАВА съдебно-медицинска експертиза с вещо лице Диана Василева, която след като се запознае с материалите по делото и извърши личен преглед на ищеца да даде заключение за вида и характера на получените телесни увреждания в резултат трудова злополука станала на 09.04.2019г. в участък „Филтрация” при ответното предприятие, да посочи интензивността на изпитаните болки и страдания, времетраене на оздравителни процес  какво е състоянието на пострадалия в момента, при депозит 300 лева, платими от бюджета на съда.

            КОНСТИТУИРА като трето лице- помагач на ответника „Колонад Иншурънс Ес Ей-клон България КТЧ с ЕИК-********* със седалище и адрес на управление: гр.София 1407, р-н Лозенец, бул.“Черни връх“ №51Б, бизнес център „ФеърПлей Интернешънъл“ ет.2, на когото да се връчи препис от исковата молба, отговора на ответника и настоящото определение, като му определя едномесечен срок от получаването им да заяви становище.

            ПРИКАНВА страните към спогодба и доброволно уреждане на спора.

            ДАВА и на двете страни едноседмичен срок от връчване на настоящото разпореждане да вземат становище във връзка с дадените указания и доклада по делото и да предприемат съответните процесуални действия и ги ПРЕДУПРЕЖДАВА, че след срока те губат възможността да направят това по-късно, освен ако пропускът се дължи на особени непредвидени обстоятелства.

            Препис от разпореждането да се връчи на страните, а на ищеца и препис от писмения отговор с приложенията към него.

            Насрочва делото за 02.12.2019г.-14 часа, за която дата да се призоват страните.

 

                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: