Определение по дело №89/2022 на Административен съд - Кюстендил

Номер на акта: 138
Дата: 25 март 2022 г. (в сила от 15 април 2022 г.)
Съдия: Галина Атанасова Стойчева
Дело: 20227110700089
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 21 март 2022 г.

Съдържание на акта

                                                  О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е № 138

                                       гр.Кюстендил, 25.03.2022год.

                                         В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Административен съд – Кюстендил, в закрито съдебно заседание на двадесет и пети  март през две хиляди двадесет и втора година в състав:

                                      

                                                      Административен  съдия: ГАЛИНА  СТОЙЧЕВА

 

като разгледа докладваното от съдията  адм. дело № 89 по описа за 2022год., за да се произнесе, взе предвид:

 

            Производството по делото е образувано по молба на А.В.К., понастоящем в затвора – гр.Бобов дол, VІІІ група, с която  е предявено искане да бъде преместен в затвора – гр. София.  Горното е мотивирано със съображения за  улесняване на възможността за поддържане на контакт  и  за посещения на жената, с която е живеел на съпружески начала, която е с постоянен адрес в гр. София.

Съдът, при извършена служебна проверка на основание чл. 130, ал.1 от АПК, счита, че подадената молба не му е подведомствена поради следното:

Молителят е  лишен от свобода  и в това качество е предявил искане за преместване от един затвор в друг. Същото, с оглед разпоредбата на чл.62, ал.1 от ЗИНЗС, не подлежи на разглеждане от съда. Правната норма предвижда, че   преместването на лишени от свобода от един затвор в друг се извършва със заповед на главния директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", като заповедта на последния  би била годен предмет на оспорване пред съда съгласно чл.62, ал.3 от ЗИНЗС.

Предвид изложеното подадената до съда молба се явява процесуално недопустима  и следва да се  остави без разглеждане, а образуваното съдебно производство – подлежи на прекратяване. 

На осн. чл.130, ал.4 от АПК, молбата на  А.В.К. следва да се изпрати по подведомственост на главния директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".

Водим от горното и на осн. чл.130, ал.1 вр. с ал.4 от АПК, съдът

                                                    

 О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

           

ОСТАВЯ  БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ  молбата на А.В.К., понастоящем в затвора – гр.Бобов дол, VІІІ група, с която  е предявено искане да бъде преместен  от затвора – гр. Бобов дол в затвора – гр. София.

ПРЕКРАТЯВА производството по делото.

ИЗПРАЩА  молбата на А.В.К. на главния директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" – София  по подведомственост.

            Определението подлежи на обжалване пред ВАС в 7-дневен срок от съобщаването му, от жалбоподателя и от главния директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".

            Определението да се съобщи на адресатите му чрез изпращане на преписи.

                                                         

 

                                                                    Административен съдия: