Споразумение по дело №143/2018 на Районен съд - Дряново

Номер на акта: 8
Дата: 5 юни 2018 г. (в сила от 5 юни 2018 г.)
Съдия: Емилия Христова Дишева
Дело: 20184220200143
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 30 май 2018 г.

Съдържание на акта

П Р О Т О К О Л

 гр. Дряново, 05.06.2018 година

 

ДРЯНОВСКИ РАЙОНЕН СЪД в публично съдебно заседание на 05.06.2018 година в състав:

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ:   ЕМИЛИЯ ДИШЕВА

при участието на секретаря Ягода Лесичарска и и. ф. Районен прокурор В.Р., сложи за разглеждане Наказателно общ характер дело № 143 по описа за 2018 година, докладвано от съдия ДИШЕВА.

На повторното поименно повикване в 15,00 часа се явиха:

За Районна прокуратура – гр. Дряново, редовно уведомени, се явява и. ф. районен прокурор В.Р., командирована със заповед № 83/11.05.18 година на окр. Прокурор на ГОП.

Обвиняемата Н.М.Ц., редовно призована, се явява лично и с адв. Е.П. *** с пълномощно, приложено към досъдебното производство.

На основание чл. 274, ал. 1 и чл. 275, ал. 1 от НПК Председателят разяснява на страните правото им на отвод на състава на съда, прокурора, съдебния секретар, както и правото да правят нови искания по доказателствата и по реда на съдебното следствие.

На обвиняемия се разясниха правата по чл. 55, 277 и 279 от НПК.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

И. ф. Районен прокурор – Да се даде ход на делото. Нямам възражение по състава на съда. Представили сме проект на споразумение.

Адв. П. – Да се даде ход на делото. Нямам възражение по състава на съда. Подписали сме споразумение

Обвиняемата Н.М.Ц. – Да се даде ход на делото. Нямам възражение по състава на съда.

Съдът намери, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД на Наказателно общ характер дело № 143/2018 г. по описа на ДРС и го докладва.

Сне се самоличността на обвиняемата по лична карта, както следва:

Н.М.Ц. – родена на *** ***, българин, български гражданин, от гр. ***, ул. ***, средно образование, разведена, работеща, неосъждана, с ЕГН **********.

Председателят докладва постъпилото споразумение, сключено между П.Й. – и. ф. Районен прокурор в Районна прокуратура – гр. Дряново, адв. Е.П. - договорен защитник на Н.М.Ц., обвиняема по Бързо производство № 83/2018 год. по описа на РУ “Полиция” – гр. Дряново и обвиняемата Н.М.Ц..

И. ф. Районен прокурор – Поддържам споразумението. Представям заповедта за командироването си.

Адв. П. – Поддържам споразумението и моля да го одобрите.

Обвиняемата Н.М.Ц. – Поддържам споразумението и моля да го одобрите.

На основание чл. 382, ал. 4 от НПК съдът запитва обвиняемата разбира ли обвинението, признава ли се за виновна, разбира ли последиците от споразумението, съгласна ли е с него и доброволно ли е подписала същото.

Обвиняемата Н.М.Ц. - Запозната съм със съдържанието на споразумението. Разбирам в какво ме обвинява прокуратурата. Признавам се за виновна по повдигнатото ми обвинение. Съгласна съм със споразумението и съм запозната с последиците от него. Доброволно подписах същото и декларирам, че се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

Съдът счита, че следва да се приеме представе4ната в днешното съдебно заседание заповед за комантироване, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА заповед № 238/29.05.2018 година във връзка със заповед № 83/11.05.2018 година на Габровски окръжен прокурор.

На основание чл. 382, ал. 6 от НПК съдът диктува вписване на съдържанието на окончателното споразумение между представителя на обвинението, и. ф. районен прокурор В.Р., защитникът адв. Е.П. *** и обвиняемата Н.М.Ц., в съдебния протокол, съгласно което:

Обвиняемата Н.М.Ц., родена на *** ***, българин, български гражданин, от гр. ***, ул. ***, със средно образование, разведена, работеща, неосъждана, с ЕГН **********, Е ВИНОВНА, при форма на вина пряк умисъл за това, че на 23.05.2018 г., в с. Царева Ливада, общ. Дряново, е управлявала МПС - лек автомобил, марка “Сеат", модел “Кордоба", с peг. № ***, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда – 2,11 на хиляда, установено по надлежния ред, с техническо средство „Алкотест Дрегер" 7410, с инв. № ARSM - 00172, с което е извършила престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК, поради което и на основание чл. 381, ал. 4 от НПК във вр. с чл. 55, ал. 1, т. 1 и ал. 3 от НК, й се налага наказание ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

На основание чл. 66, ал. 1 НК, изпълнението на така наложеното наказание на обвиняемата Н.М.Ц. лишаване от свобода СЕ ОТЛАГА за срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане в сила на настоящото споразумение – 05.06.2018 г.

На основание чл. 343г, във вр. с чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК, обвиняемата Н.М.Ц. СЕ ЛИШАВА от право да управлява МПС за срок от ДЕСЕТ МЕСЕЦА, като на основание чл. 59, ал. 4 от НК се ПРИСПАДА времето, през което обвиняемата Н.М.Ц. е била лишена по административен ред от възможността да упражнява това право, считано от 23.05.2018 г.

Причинени от деянието имуществени вреди няма.

Веществени доказателства по делото няма.

Разноски по делото не са направени.

 

 

ПРОКУРОР:........................                       ЗАЩИТНИК: ......................    

           /В.Р./                                                              /Е.П./

 

 

 

    ОБВИНЯЕМ:............................

                                              /Н.Ц./

 

 

След като окончателния текст на споразумението бе подписано от прокурора, защитника и обвиняемата Н.М.Ц., съдът намира, че същото е законосъобразно и не противоречи на морала. Споразумението съдържа съгласие по основните въпроси поставени в чл. 381, ал. 5 от НПК, вследствие на престъплението не са настъпили съставомерни вреди. Във връзка с определените в споразумението наказания, съдът намира, че същите са съответни на извършеното от нея престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК и наложени в този вид и размер ще допринесат за осъществяване на целите, предвидени в чл. 36 от НК, а именно и основно целта на индивидуалната превенция по отношение на обвиняемия.

Предвид изложеното и на основание чл. 382, ал. 7 от НПК, съдът

О П Р Е Д ЕЛ И :

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение между В.Р. – и. ф. Районен прокурор при Районна прокуратура – гр. Дряново, адв. Е.П. ***, договорен защитник на обвиняемата Н.М.Ц. и обвиняемата Н.М.Ц. по приложеното Бързо производство № 83/2018 година по описа на РУ “Полиция” – гр. Дряново.

С оглед одобреното споразумение на основание чл. 24, ал. 3 от НПК, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по Наказателно общ характер дело  № 143/2018 год. по описа на Районен съд – гр. Дряново.

ОТМЕНЯ взетата с постановление за привличане на обвиняем и вземане на мярка за неотклонение от 28.05.2018 г. по Досъдебно производство № 258 ЗМ-83/2018 г. по описа на РУ “Полиция” – гр. Дряново спрямо подсъдимата Н.М.Ц., с ЕГН **********, мярка за неотклонение “Подписка”.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на протест и жалба.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 15.15 ч.                                       

                                              

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                               СЕКРЕТАР: