Решение по дело №922/2019 на Районен съд - Перник

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 17 юли 2019 г. (в сила от 2 август 2019 г.)
Съдия: Петя Йорданова Котева
Дело: 20191720200922
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 7 юни 2019 г.

Съдържание на акта

РЕШЕНИЕ

 

 

Номер 474            Година 2019          Град Перник

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Пернишки районен съд                     ІІ нак.състав

На 17 юли                                 Година 2019

 

В публично заседание в следния състав:

 

Председател: Петя Котева

 

                   Съдебни заседатели:

 

Секретар: Роза Ризова

Мл.Прокурор: Христофор Рачев

Като разгледа докладваното от съдия Котева НОХД дело номер 00922 по описа за 2019 година, за да се произнесе взе предвид следното:

С обвинителен акт на Районна прокуратура Перник на Р.И.В. е било повдигнато обвинение за престъпление по чл.343в, ал. 2 от НК, тъй като на 02.11.2017 г. в ******е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил марка ** ** **** ** без съответно свидетелство за управление в едногодишен срок от наказването му по административен ред за такова деяние с наказателно постановление № ****г. на Началник сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР-Перник, влязло в сила на 06.02.2017 г.

В хода на проведеното разпоредително заседание, при обсъждане на въпросите по чл. 248, ал.1 от НПК е констатирано, че са налице основания за разглеждане на делото по реда на глава двадесет и осма от НПК „Освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание”, поради което и по искане на страните същото е разгледано по реда на тази диференцирана процедура.

В хода на съдебните прения представителят на Районна прокуратура Перник предлага подсъдимият да бъде освободен от наказателна отговорност, като му   бъде наложено административно наказание по чл. 78а, ал.1 от НК, чийто размер пледира да бъде определен на 1500 лева.

Подсъдимият Р.И.В. в хода на съдебното следствие дава подробни обяснения и изразява съжаление за извършеното.

Защитникът на подсъдимия – адв. Е.А.от ПАК, се солидализира с представителя на държавното обвинение за освобождаване на подзащитния му от наказателна отговорност с налагане на  административно наказание по чл. 78а, като предлага размерът на същото да бъде определен в предвидения от законодателя минимален размера от 1000 лева, предвид имотното и семейно положение на дееца.

Пернишкият районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства и доводите на страните по реда на чл. 14 и чл. 18 от НПК, прие за установено следното:

От фактическа страна:

Подсъдимият Р.И.В. е роден на *** ***, където и живее. Към момента на долуописаното деяние е неосъждан (реабилитиран е по право съгласно чл. 86, ал.1, т.1 от НК, тъй като наказанията, които са му били наложени по нохд ** ** **г. и трите на Районен съд Перник са за престъпления, които са в съотношение на съвкупност помежду си, поради което и до най-късно изтеклия изпитателния срок, който е определения по нохд ** г. на Районен съд – Перник, т.е. до 07.03.2006 г., не е извършил друго престъпление, поради което следва да изтърпи отложено такова) и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на раздел ІV-ти на глава VІІІ-ма от НК.

Р.В. не е преминал обучение за водач на моторно превозно средство и не притежава свидетелство за управление на такова.

С НП № ****г на Началника на сектор „Пътна полиция” на ОД на МВР-Перник на основание чл. 177, ал.1, т.2 от Закона за движението по пътищата (ЗДвП) на подсъдимия било наложено административно наказание „глоба” за допуснато от него нарушение на чл.150 от същия закон, тъй като управлявал пътно превозно средство без да притежава съответно свидетелство за управление. Същото влязло в сила на 06.02.2017 г., след като било лично връчено на нарушителя.

В едногодишен срок от налагане на горното наказание, а именно на 02.11.2017 г. в гр. Перник, Р.В. привел в движение лек автомобил марка ** ** **** **, като потеглил с него в посока от кв. Рудничар към кв. Проучване. Около 07:25 часа , движейки се по ул. ****бил спрян за проверка от свидетелите Б.В.Б и И.П.С– полицейски служители при Първо РУ-Перник, които изпълнявали служебните си задължения, свързани с опазване на обществения ред. Тъй като водачът не представил свидетелство за управление на моторното превозно средство, проверяващите поискали съдействие за изпращане на служител от сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР-Перник. На мястото на проверката пристигнал свидетелят И.С.., изпълняващ длъжността „мл.автоконтрольор” в сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР-Перник, който след като установил, че подсъдимият е неправоспособен водач на моторно превозно средство, тъй като не притежава свидетелство за управление на такова, съставил на нарушителя акт за установяване на административно нарушение бл. № 0354774 от 02.11.2017 г. за нарушение на чл. 150 от ЗДвП. За това деяние не е било проведено административнонаказателно производство, което да е приключило с влязло в сила наказателно постановление, а било образувано срещу дееца досъдебното производство, по което е внесен и обвинителния акт, с който Р.В. е обвинен, че е извършил процесното престъпление по чл. 343в, ал.2 от НК.

По доказателствата:

Съдът прие гореизложената фактическа обстановка като безспорно установена в рамките на фактическите положения, посочени в обвинителния акт, които се доказват от обясненията на подсъдимия Р.И.В., свидетелските показания на Б.Б, И.П и И.Си приетите по делото писмени доказателства, а именно: преписи на АУАН бл.№ ****/** **г. и на Наказателно постановление № ****г. на Началник сектор „ПП” при ОД на МВР-Перник, справка за нарушител/водач на Р.В. и справка за съдимост на подсъдимия.

Съдът не коментира поотделно посочените доказателствени средства, тъй като същите кореспондират помежду си, в логическа връзка са и не установяват противоречиви факти и обстоятелства, относими към съставомерността на деянието, за което на В. е повдигнато обвинение. 

От правна страна:

При така приетата за установена фактическа обстановка, от правна страна съдът намира, че подсъдимият Р.И.В. е осъществил от обективна и субективна страна фактическия състав на чл. 343в, ал.2 от НК, тъй като на 02.11.2017 г. в ******е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил. марка ** ** **** **  без съответно свидетелство за управление в едногодишен срок от наказването му по административен ред за такова деяние с наказателно постановление № ****г. на Началник сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР-Перник, влязло в сила на 06.02.2017 г.

От обективна страна деянието е осъществено чрез действие – на инкриминираната дата подсъдимият е управлявал моторно превозно средство, въпреки че не е притежавал свидетелство за управление на такова, тъй като не е преминал съответно обучение, което го характеризира като неправоспособен водач, като това е сторил в период от време, съобразно визирания в чл. 343в, ал.2 от НК едногодишен срок, след като преди това за такова деяние, той е бил санкциониран по административен ред с влязло в сила на 06.02.2017 г. наказателно постановление № ****г., издадено от началника сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР-Перник.

От субективна страна деянието е осъществено при пряк умисъл като форма и вид на вината, тъй като подсъдимият е съзнавал общественоопасния характер на деянието си, предвиждал е общественоопасните последици от него и ги е искал. Р.В. не е  притежавал свидетелство за управление на моторно превозно средство и е знаел, че по административен ред вече е бил наказан за такова деяние, тъй като  наказателно постановление № ****г., издадено от началника сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР-Перник, с което му е било наложено административно наказание на основание чл.177, ал.1, т.2 от ЗДвП му е било връчено лично на 27.01.2017 г.

Причини за извършване на деянието са заниженото правно съзнание на подсъдимия и пренебрежителното му отношение към установените правила за движение.

По вида и размера на наказанието:

Предвид гореизложените правни изводи, съдът призна Р.И.В. за виновен в това, че е извършил престъпление по чл.343в, ал.2 от НК. Намери, че са налице едновременно условията на чл.78а, ал.1 от НК, тъй като за това умишлено престъпление са предвидени кумулативни наказания, а именно лишаване от свобода за срок от една до три години и глоба, подсъдимият е пълнолетен, не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на раздел ІV-ти на глава VІІІ-ма от НК, както и от престъплението не са причинени съставомерни имуществени вреди, поради което и на основание чл. 78а, ал.1 от НК съдебният състав освободи подсъдимият Р.И.В. от наказателна отговорност за престъпление по чл. 343в, ал.2 от НК, като на същото основание му наложи административно наказание „глоба” в размер на 1000 лв (хиляда лева).

При определяне размера на наказанието, който е минимално предвидения, съдът отчете данните за личността на В., а именно: неговата трудова ангажираност, изразеното искрено съжаление за извършеното, оказаното съдействие за разкриване на обективната истина както в хода на досъдебното производство, така и в хода на съдебното следствие, поради което счете, че това наказание ще постигне целите на индивидуалната и генералната превенция по чл.36 от НК. Предвид обясненията на подсъдимия, че получава трудово възнаграждение в размер на минимално определеното такова за страната, каквото е и това на неговата съпруга, с която отглеждат малолетния си низходящ и липсата на ангажирани от страна на държавното обвинение на доказателства за имотното състояние на лицето, съдебният състав счита, че налагането на наказание в по-висок размер ще се яви явно несправедливо.

Водим от горното и в същият смисъл, настоящият състав        

             Р Е Ш И:

ПРИЗНАВА Р.И.В. – роден на *** ***, с **** ** ** *** **, **** , с ЕГН: **********, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 02.11.2017 г. в *** е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил марка ** ** **** **  без съответно свидетелство за управление в едногодишен срок от наказването му по административен ред за такова деяние с наказателно постановление № ****г. на Началник сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР-Перник, влязло в сила на 06.02.2017 г.- престъпление по чл. 343в, ал. 2 от НК, за което на основание чл. 78а, ал.1 от НК ГО ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност като му налага административно наказание ГЛОБА в размер на 1000 лв (хиляда лева).

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване в 15-дневен срок, считано от днес пред ПОС.

                      

 

Председател:

 

 

Вярно,

     с оригинала:/Р.Р.