Определение по дело №2601/2018 на Софийски градски съд

Номер на акта: 2717
Дата: 12 юни 2018 г. (в сила от 2 юли 2018 г.)
Съдия: Костадинка Симеонова Костадинова
Дело: 20181100202601
Тип на делото: Частно наказателно дело
Дата на образуване: 6 юни 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

П Р О Т О К О Л

 

гр. София, 12 юни 2018 г.

 

СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД, Наказателно отделение, 27 състав, в публично съдебно заседание на дванадесети юни през две хиляди и осемнадесета година, в следния състав:

 

                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОСТАДИНКА КОСТАДИНОВА

                                    

Секретар: Росица Пейчева

Прокурор: Николина Ангелова

сложи за разглеждане докладваното от съдия Костадинова НЧД № 2601 по описа за 2018 година.

 

На именното повикване в 15:40 часа се явиха:

 

ОСЪДЕНОТО ЛИЦЕ П.Ц.Х., се явява лично, редовно уведомен и доведен от СЦЗ.

Явява се адв.П.П. от САК, определен за служебен защитник, съгласно уведомително писмо, находящо се по делото.

 

 ЗА НАЧАЛНИКА НА ЗАТВОРА гл.инспектор Д.А.Т., съгласно заповед от 11.06.2018г. с която е упълномощен от  ВПД началник на затвора, ст.комисар И.И., да го представлява пред СГС, включително по дела, по които страна е началника на затвора гр.София.

 

 За СГП се явява прокурор Ангелова.

 

АДВ.П.: Запознат съм с материалите по делото.  Готов съм да поема защитата на осъдения Х..

ОСЪДЕНИЯТ Х.:  Желая служебен защитник. Съгласен съм да ме защитава адв.П..                               

       

СЪДЪТ, като взе предвид че осъденият желае да има служебен защитник и интересите на правосъдието го изискват

 

ОПРЕДЕЛИ:

НАЗНАЧАВА за служебен защитник на осъдения П.Ц.Х. в настоящото производство адв.П.А.П. от САК.

 

СЪДЪТ докладва изискана справка за съдимост от РС *******, за осъдения.

 

СТРАНИТЕ (поотделно): Да се даде ход на делото. Запознати сме с постъпилата справка за съдимост.

 

СЪДЪТ, като съобрази становищата на страните и не намери процесуални пречки

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

СНЕМА САМОЛИЧНОСТ НА ОСЪДЕНИЯ включително и от данните в едно със снимка, съдържащи се в досието на осъдения:

П.Ц.Х., роден на ***г. в гр.*******, българин, български гражданин, живущ ***, осъждан, с основно образование, неженен, с три деца, ЕГН **********.

СЪДЪТ разясни правата на осъдения в настоящото производство, вкл. правото му на отводи.

ОСЪДЕНИЯТ Х.: Разбрах  правата си.  Нямам искания за отводи.

СТРАНИТЕ (поотделно): Нямаме искани за отводи.

С оглед горното СЪДЪТ

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

Делото се докладва с постъпилата молба от лишения от свобода П.Ц.Х., с дата на изготвянето й 11.04.2018г., за условно предсрочно освобождаване.

/Прочете се/

ОСЪДЕНИЯТ Х.: Поддържам молбата, нямам други искания.

АДВ.П.: Поддържам молбата. Нямам искания по доказателствата.

ЗА НАЧАЛНИКА НА ЗАТВОРА гл.инспектор Д.А.Т.: Представям актуална справка за лишения от свобода, за фактически изтърпяното. Положително е становището.

ПРОКУРОРЪТ: Нямам доказателствени искания.

СТРАНИТЕ (поотделно): Да се приемат писмените доказателства по делото, включително и представената днес актуална справка от затвора гр.София. Нямаме нови искания за събиране на други такива

СЪДЪТ като съобрази становищата на страните и намери делото за изяснено

ОПРЕДЕЛИ:

ПРОЧИТА И ПРИЕМА писмените доказателства, които се съдържат в досието на осъдения, тези постъпили ведно с молбата за условно предсрочно освобождаване, становища, доклади и други, представената актуална справка в днешното съдебно заседание, както и изисканата служебно справка за съдимост за лишения от свобода.

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

ЗА НАЧАЛНИКА НА ЗАТВОРА гл.инспектор Д.А.Т.: Лишеният от свобода Х. е изтърпял една втора от наложеното му наказание, фактически към днешна дата 2г. и 8м., така че е налице първата изискуема предпоставка, легализирана с чл.70, ал.1, т.1 от НК. Налична е материалната предпоставка. Заменен му е режима последователно от строг на общ, в последствие на лек. В условията на открития тип е от 15.09.2016г. Полагал е труд. Проявява отговорност към положения труд. За престоя си в затвора от 2017г. до момента, е санкциониран, но наказанието е заличено по смисъла на чл.109, ал.1 от ЗЗИНС. Награждаван е многократно, включително и с домашен отпуск. В т.ч. е ползвал и годишната си почивка извън затворническото общежитие по реда на чл.98, ал.7 от ЗЗИНС. Оценката на риска е в средни стойности, като е снижена от 80 точки на 59 точки, последователно. Налице са положителни промени в зоните на глас и отношение към правонарушението. Приема наложеното наказание. Показва мотивация за промяна. Уменията за мислене са регулирани в нормални граници. Разпознава проблемите. Склонен е да ги решава от тук на сетне по законен начин. Запазил е връзката със семейството си, при извършената справка по смисъла на чл.40а от ДП ЗЗИНС. Предвид малкия размер на остатъка на наказанието, не се предлагат пробационни мерки по смисъла на чл.42а от НК.

Изпълнени са всички критерии на прогресивната система, която е фундамента на наказателно изпълнителното право спрямо осъдения. Корекционната дейност е завършена.

ПРОКУРОРЪТ: Налице са предпоставките от чл.70 от НК, както и доказателства за поправянето на осъденото лице, с оглед на което считам, че молбата му следва да бъде уважена.

АДВ.П.: Считам, че са налице всички основания на закона за предсрочно освобождаване на осъденото лице. Т.е излежал повече от половината от наказанието си. Доказателствата са категорични, че същият се е поправил и не е заплаха за обществото. Именно предвид категоричността на доказателствата, считам за не нужно да му бъде постановявана и пробационна мярка. Предвид това, моля да уважите молбата на осъденото лице и да го освободите предсрочно.

 

ОСЪДЕНИЯТ Т.в лична защита: Моля да уважите молбата ми.

 

СЪДЪТ ДАВА ПРАВО на последна дума на осъдения.

ПОСЛЕДНА ДУМА НА ОСЪДЕНИЯТ: Моля да уважите молбата ми.

СЪДЪТ СЕ ОТТЕГЛИ НА ТАЙНО СЪВЕЩАНИЕ.

СЪДЪТ след тайно съвещание обяви определението си публично, в присъствието на страните по делото.

Производството е образувано във връзка с молба от П.Ц.Х. за условно предсрочно освобождаване от наказанието, което търпи към момента „лишаване от свобода“, в затвора в гр.София.

Касателно молбата, в конкретния случай, съдът при насрочване на делото е счел, че същата е допустима по смисъла на визираните в чл.440 и следващите от НПК разпоредби, а именно, тъй като е подадена извън шест месечния срок от последното произнасяне на съда, с което предходна негова молба за условно предсрочно освобождаване, е била оставена без уважение, а това е определение на СГС, НО, 14 състав от 21.09.2017г., по НЧД № 4012/2017г., което определение е влязло в законна сила на 06.10.2017г. и считано от тази дата, шест месечния срок, визиран в  чл.441 от  НПК, е изтекъл на 06.04.2018г., т.е. молбата е подадена няколко дни след изтичане на визирания срок, в който подобна молба би се явила недопустима.

Молбата се поддържа в днешното съдебно заседание от осъдения лично и от служебно назначения защитник, както и се твърди от представителя на началника на затвора гр.София и от СГП, че са налице и двете предвидени предпоставки в чл.70 НК, касателно изтърпяното фактически, както и доказателства за поправянето на осъдения П.Ц.Х., поради което и се моли съдът да постанови определение, с което да уважи молбата и да постанови исканото условно предсрочно освобождаване, като с оглед малкия остатък от наказанието се сочи, че не се предлагат на пробационни мерки.

Съдът като отчете становищата на страните и събраните по делото доказателства, включително изисканата актуална справка за съдимост, за лишения от свобода Х., която е във връзка с приложените в досието му актове, определение на Специализирания наказателен съд, определение на Апелативния специализиран наказателен съд, както и определение на ВКС, намира за установено следното:

Видно е, че съгласно актуално отразените данни в справката за съдимост и досието на осъдения, същият е изтърпял първоначално наказание лишаване от свобода по НОХД № 471/2012г. -  3г. „лишаване от свобода“  за пр.  по чл.321, чл.159г от НК изтърпяно на 04.10.2015г.  и оттогава, 04.10.2015г  търпи наказанието по  НОХД №990/2013г., на Специализиран наказателен съд – 3г. и 8 м. „лишаване от свобода“  за  пр. по чл.321, чл.159а, чл.253, ал.4  от НК, от което към днешна дата, предвид представената актуална справка, фактически  е изтърпял 2г., 8м. и 8д., от работа 9м., всичко 3г., 5м. и 8д. и има остатък от 2м. и 22 д.

Поради което  съдът счита, че е налице първата от визираните в чл.70 от НК предпоставки, а именно фактически изтърпяно повече от една втора  от така наложеното му наказание, което се установява при обикновени аритметични изследвания за този лишен от свобода.

На следващо място, макар да е налице общо становище на явилите се лица в днешното съдебно заседание, че е налице и другата визирана в закона предпоставка, а именно доказателства за поправянето на осъдения, съдът не се съгласява с изложеното, тъй като счита, че убедителни доказателства за поправянето на П.Ц.Х., по време на изтърпяването на наказанието „лишаване от свобода“, по горепосочените две НОХ дела, не са налице, до колкото продължава да е налице риск от   рецидив и то среден такъв с актуални 53 т., съобразно изложеното в днешното съдебно заседание от представителя на началника на затвора и приложените към молбата  становища, поради което е необяснимо твърдението, че корекционната дейност с този лишен от свобода е приключила.

Х. е осъден  за участие в организирана престъпна група, както и за  извършени престъпления по чл.159а, 159г, чл.253, ал.4 от НК, пр. деятелност,  при  нейния период на извършване,  възрастта на  набраните за трафик лица,  разкрива една завишена степен на обществена опасност. В конкретния случай Х. е избрал воденото срещу него НП да приключи със споразумение и възможността при него да се наложи  наказание под минимума на посочената в закона санкционна част.

С оглед констатираните все още стойности на риска - средни, съдът счита, че независимо от малкия остатък, а именно 2м. и 22д.,  не следва да постановява условно предсрочно освобождаване на този лишен от свобода, като в случая визираните награди, упражняването на труд  и липсата на конфликтност  от осъдения  в местата за лишаване от свобода, не могат да надделеят над констатираните стойности на риска за обществото, в случай на освобождаване на този лишен от свобода, до колкото съдът счита, че убедителни доказателства за приключила корекционна дейност с него не са налице и той трябва да изтърпи и остатъка от наказанието му, който освен това не е дълъг, така че целите на наказанието да бъдат успешно изпълнени.

Воден от изложеното и на основание чл.440 от НПК

СЪДЪТ

ОПРЕДЕЛИ:

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ молбата на лишения от свобода П.Ц.Х., с установена по делото самоличност, за условно предсрочно освобождаване от остатъка от наказанието което търпи към момента, по НОХД №990/2013г. на Специализиран наказателен съд.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване и протест в 7-дневен срок от днес пред Апелативен съд-София, по реда на гл.ХХІІ от НПК, от  защитата, лишения от свобода, началника на затвора и прокурора.

Препис от протокола да се издаде на служебния защитник, за да му послужи пред НБПП.

След приключване на делото и влизане в сила на определението, досието на осъдения да бъде върнато в затвора гр.София.

Протоколът изготвен в съдебно заседание, което приключи в 16:06 часа.                                     

 

                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                    СЕКРЕТАР: