Решение по дело №345/2020 на Районен съд - Перник

Номер на акта: 331
Дата: 11 август 2020 г. (в сила от 4 септември 2020 г.)
Съдия: Светослава Иванова Алексиева
Дело: 20201720200345
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 25 февруари 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

                                    Р Е Ш Е Н И Е

 

Номер 331 /11.08.                       Година 2020                                          Град   Перник

 

                                   В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

Пернишкият районен съд                                             IV – ти наказателен състав

На тридесети юни                                                                                      Година 2020

В публичното заседание в следния състав:

    Председател: Светослава Алексиева

 

Секретар: Наташа Динева

Прокурор:

като разгледа докладваното от  съдията административнонаказателно дело № 00345  по описа за 2020 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

С наказателно постановление №3796а-31/30.01.2020 г. на Началник 02 РУ при ОД МВР – Перник, на Р.Р.В. ***, е наложено административно наказание глоба в размер 50 /петдесет/ лв., на основание чл.81, ал.2, т.2 от Закона за българските лични документи, за това, че на 20.01.2020г.,  около 09.30 часа, в гр. Перник, кв. „Изток“, ул. „***“ до блок №**, при извършена полицейска проверка и поискан документ за установяване на самоличност от Р.В., същият представил лична карта с № ***, издадена на  ***. от МВР – Перник с нарушена цялост – нарушение на чл.7, ал.1 от ЗБЛД.

Против издаденото наказателно постановление в срок е постъпила  жалба от Р.В., с която моли за отмяна на същото. Излага възражения за допуснати съществени нарушения на процeсуални правила при съставяне на акта и издаването на наказателното постановление относно описанието на нарушението и обстоятелствата, при които е извършено, ограничаващи правото му на защита.   

В съдебното производство жалбоподателят не е участвал лично. Пълномощникът му – адв. В. Б., поддържа доводите в жалбата и пледира  за отмяна на  обжалваното наказателно постановление като незаконосъобразно и необосновано.  

Въззиваемата страна, чрез пълномощника си – юк. З.  В., изразява становище за неоснователност на жалбата и пледира наказателното постановление да бъде потвърдено като издадено при спазване на процесуалните правила и в съответствие с материалния закон .

Пернишкият районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства по реда на чл.14 и чл.18 от НПК, както и доводите на страните, намира за установено следното:

Жалбата е подадена в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН, срещу подлежащ на съдебен контрол правораздавателен акт, от лице с правен интерес, поради което е процесуално допустима.

Разгледана по същество е и основателна, съображенията за което са следните:

Нарушението, за което е ангажирана административнонаказателната отговорност на жалбоподателя е по чл.7, ал.1 от ЗБЛД. Същото е установено с акт за установяване на административно нарушение №412753/20.01.2020г. В съдържанието му е посочено, че на 20.01.2020г., около 09.30 часа,  в гр. Перник, ул. „***“, до бл.**, Р.В. представя лична карта,  която е с нарушена цялост. Нарушението е констатирано при извършена полицейска проверка на документи за самоличност от свид. Е.В.П.  и Б. В. Б. – полицаи във 02 РУ при ОДМВР – Перник.

 Въз основа тази констатация срещу жалбоподателя било образувано административнонаказателно производство с цитирания АУАН, като  актосъставителят – свид. П. приела, че В. виновно е нарушил разпоредбата на чл.7, ал.1 от ЗДвП. При съставяне на акта соченият като нарушител не вписал обяснения и възражения. 

В срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН не упражнил и правото си на писмени възражения. 

На 30.01.2020 г., въз основа на събраните по преписката доказателства и след проверка по реда на чл.52, ал.4 от ЗАНН, наказващият орган приел, че са налице основанията по чл.53, ал.1 от ЗАНН и издал наказателно постановление, с което на основание чл.81, ал.2, т.2 от ЗБЛД наложил на Р.Р.В. административно наказание глоба за нарушение на  чл.7, ал.1 от ЗБЛД.

Настоящият съдебен състав намира, че в административнонаказателното производство са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, които мотивират отмяна на обжалваното наказателно постановление като незаконосъобразно.

Съображенията са следните:  

При съставянето на АУАН и издаването на наказателното постановление не са изпълнени изискванията в чл.42, т.4  и чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН за точно описание на нарушението и на обстоятелствата, при които е извършено.

Нормата на чл.7, ал.1 от Закона за българските лични документи, сочена като нарушена, вменява на гражданите - притежатели на български лични документи, задължение да ги пазят от повреждане, унищожаване или загубване. Описаната в акта и постановлението деятелност „представя  лична карта … с нарушена  цялост “, може да бъде отнесена към обстоятелствата, при които е установено нарушението, не и към необходимото описание на елементите от фактическия му състав. С издаденото наказателно постановление същите  факти са подведени под административнонаказателната норма на чл.81, ал.2, т.2 от ЗБЛД. Тя предвижда отговорност за лице, което изгуби, повреди или унищожи български личен документ. В случая нито една от възможните форми на изпълнителното деяние не е част от квалификацията на нарушението, правната рамка на което следва да обхваща всички признаци от състава на съответната административнонаказателна норма, а не същите да се извеждат по пътя на тълкуването.

Освен непрецизното правно квалифициране на нарушението, както в акта, така и в наказателното постановление липсват всякакви факти относно естеството на самото повреждане. Излагането им е от съществено значение не само от гледна точка наличието на  съставомерна увреда  на документа,  но  с оглед преценката за приложимост на нормата на чл.28а от ЗАНН,  приложимостта на която е част проверката за законосъобразност на издаденото наказателно постановление.

Еднозначно естеството на повредата не бе изяснен и в хода на съдебното следствие, доколкото разпитаният служител на МВР - свидетел на установяването на нарушението, очевидно няма ясен спомен за конкретните  обстоятелства на случая – съобщава  най-общо за констатирана повреда на представения личен документ, без да може да конкретизира естеството й - пукване, счупване или отчупване на част от пластиката. Изминалото време несъмнено е повлияло на възможността на свидетелката П. за точно възпроизвеждане на релевантните за делото факти, което е разбираемо, но при липсата на всякаква конкретика в обстоятелствената част на акта и постановлението, доказателствената непълнота не може да бъде игнорирана, защото фактите, на които се основава извода за извършено нарушение остават неизяснени .

Изложеното мотивира заключение, че описанието на нарушението е неясно и не изпълва конкретен адвминистративнонказателен състав, което съществено ограничава правото на защита на жалбоподателя и мотивира отмяна на обжалвания административнонаказателен акт като незаконосъобразен.

Въпреки изхода на делото и обстоятелството, че жалбоподателят е представляван от пълномощник, съдът не присъжда разноски за адвокатско възнаграждение в негова полза, тъй като такива не се претендират и няма доказателства реално да са направени.

 В същия смисъл на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът

 

Р     Е     Ш     И  :

 

ОТМЕНЯ наказателно постановление №3796а-31/30.01.2020 г., издадено от Началник 02 РУ при ОД МВР – Перник, с което на Р.Р.В. с адрес ***, с ЕГН ********** на основание чл.81, ал.2, т.2 от Закона за българските лични документи е наложено административно наказание глоба в размер 50 /петдесет/ лв. за нарушение на чл.7, ал.1 от ЗБЛД.

РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – гр. Перник на основанията, предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс, и по реда на глава дванадесета от Административнопроцесуалния кодекс - в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

Председател:/п/

Вярно с оригинала

ИЗ