Решение по дело №1073/2020 на Административен съд - Пазарджик

Номер на акта: 976
Дата: 4 декември 2020 г.
Съдия: Георги Видев Видев
Дело: 20207150701073
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 23 септември 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

976 /4.12.2020г.

гр. Пазарджик

 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд – Пазарджик, Х състав, в открито заседание на четвърти ноември две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                              Председател:     Мариана Шотева

          Членове:    1.     Георги Видев

                                                   2.    Красимир Лесенски

 

при секретаря Антоанета Метанова и при участието на прокурора Живко Пенев, като разгледа касационно административнонаказателно дело № 1073 по описа на съда за 2020 г., докладвано от съдия Видев, за да се произнесе, взе предвид следното:

Делото е образувано по касационна жалба на „ТСТ Ойл“ ЕООД, ЕИК *********, против Решение № 505 от 10.08.2020 г., постановено по нахд № 579/2020 г. по описа на Районен съд – Пазарджик. С обжалваното решение е потвърдено Наказателно постановление № 29/27.03.2020 г. на заместник-директора на Териториална дирекция „Тракийска“ – Пловдив към Агенция „Митници“, с което за нарушение на чл. 111, ал. 1 от ППЗАДС, на основание чл. 126а, ал. 1 от ЗАДС на касатора е наложена имуществена санкция в размер на 500 лв.

Касаторът – „ТСТ Ойл“ ЕООД – моли да бъде отменено обжалваното решение и наказателното постановление. Излага съображения за нарушение на закона при постановяване на първоинстанционното решение. Поддържа жалбата си и чрез процесуалния си представител в проведеното съдебно заседание.

Ответникът – Териториална дирекция “Тракийска“ при Агенция „Митници“ – не изпраща представител в проведеното съдебно заседание. Не взема становище по правния спор.

Прокурорът дава заключение за основателност на жалбата. Намира обжалваното решение за незаконосъобразно и моли съдът да го отмени.

Жалбата е допустима, като подадена в законоустановения срок от страна в първоинстанционното производство, което е приключило неблагоприятно за нея.

Районният съд е потвърдил наказателното постановление, като е приел,  че извършването на нарушението е безспорно установено със събраните по делото доказателства, както и че липсват нарушения в административнонаказателното производство.

Настоящият касационен състав изцяло споделя изводите на първоинстанционния съд.

Действително, касаторът е извършил вмененото му административно нарушение, като е издал голямо количество фактури, в които размерът на дължимия акциз не е посочен на отделен ред. Фактът на осъществяване на деянието е несъмнен, доколкото съдът основателно е кредитирал множеството събрани гласни и писмени доказателства.

Неоснователни са възраженията на касатора.

Несъстоятелен е доводът, че е допуснато съществено нарушение в административнонаказателното производство поради обединяването на фактурите в данъчни периоди, което е довело до заобикаляне на изтеклия двугодишен срок по чл. 34 от ЗАНН. Районният съд надлежно е обсъдил това възражение, приемайки, че периода на извършване на нарушението е от 04.12.2017 г. до 30.07.2019 г., като от това е направил изводът за спазване на давностните срокове по чл. 34 от ЗАНН, както за съставяне на АУАН, така и за издаване на НП.

В случая действително касаторът е извършил множество нарушения, за които наказващият орган му е наложил едно единствено наказание и то в минимален размер. Този факт безспорно е благоприятен за касатора но несъмнено не е незаконосъобразен. Достатъчно е посочването на дори само една от фактурите в АУАН и НП, за да е законосъобразна наложената санкция от 500 лв. В този смисъл обстоятелството, че са посочени много повече от една фактури без посочване на отделен ред на дължимия акциз, не придава незаконосъобразност на постановлението.

По същите съображения е неоснователен и изводът на касатора за нарушение на 2-годишния давностен срок за съставяне на акт, предвиден в чл. 34 от ЗАНН. Която и произволна от описаните в акта и наказателното постановление фактури, издадена през 2018 и 2019 г. да бъде взета предвид, то по отношение на свързаното с нея нарушение е спазен срокът за съставяне на АУАН, който е издаден на 11.12.2019 г.

Следователно, касаторът действително е извършил вмененото му нарушение, като липсват съществени нарушения в административно наказателното производство и съответно издаденото НП е законосъобразно. Затова, като го е потвърдил районният съд е спазил относимия материален закон.

На основание чл. 218, ал. 2 от АПК, във връзка с чл. 63, ал. 1 от ЗАНН касационният съд намира, че решението на първоинстанционния съд е валидно и допустимо и тъй като е и материално законосъобразно следва да бъде оставено в сила.

С оглед гореизложеното Административен съд, гр. Пазарджик

 

Р Е Ш И:

 

Оставя в сила Решение № 505 от 10.08.2020 г., постановено по нахд № 579/2020 г. по описа на Районен съд – Пазарджик, с което е потвърдено Наказателно постановление № 29/27.03.2020 г. на заместник-директора на Териториална дирекция „Тракийска“ – Пловдив към Агенция „Митници“, с което постановление за нарушение на чл. 111, ал. 1 от ППЗАДС, на основание чл. 126а, ал. 1 от ЗАДС на „ТСТ Ойл“ ЕООД е наложена имуществена санкция в размер на 500 лв.

Решението е окончателно.

 

                                                                             Председател: /П/

 

                                                                             Членове:     1./П/

 

                                                                                                          2./П/