Определение по дело №592/2020 на Окръжен съд - Варна

Номер на акта: 485
Дата: 24 юни 2020 г. (в сила от 2 юли 2020 г.)
Съдия: Деян Иванов Денев
Дело: 20203100200592
Тип на делото: Частно наказателно дело
Дата на образуване: 18 юни 2020 г.

Съдържание на акта

П Р О Т О К О Л

№ 485/24.06.2020 г.

 

ВАРНЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД                                     Наказателно отделение

 На двадесет и четвърти юни                             две хиляди и двадесета година

 В публично заседание в следния състав:    

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ДЕЯН ДЕНЕВ

                                       

Секретар РОДИНА ПЕТКОВА

Прокурор АНТОНИЯ ИВАНОВА     

сложи за разглеждане докладваното от съдия ДЕНЕВ

ЧНД № 592 по описа за 2020 година

На именното повикване в 15.20 часа се явиха:

Производството в днешното съдебно заседание се провежда чрез видеоконферентна връзка с л.св. М.К.Л., който се намира в Затвора-Варна и има постоянна връзка със състава на съда, страните, в частност прокурора, респективно съдът също има пряк и непосредствен контакт със задържаното лице

 

Началникът на Затвора – Варна, комисар Йордан Йорданов – редовно призован, явява се лично.

 

ПРОКУРОРЪТ: Моля да се даде ход на делото.

Л.св. Л.: Да се даде ход на делото.  Не желая да ме защитава адвокат.

Н-ка на затвора: Да се даде ход на делото.

 

СЪДЪТ намира, че не са налице процесуални пречки по хода на делото, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

 

           ПРОКРОРОЪТ: Представям и моля да приемете копие от справка от Унифицираната система на Прокуратурата, от която е видно, че л.св. Л. няма неприключили наказателни производства.

 

Н-ка на затвора: Не възразявам да се приеме.

 

СЪДЪТ намира, че представеното писмено доказателства следва да се приеме по делото, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА И ПРИЛАГА като доказателство по делото заверено копие от Унифицираната система на Прокуратурата на Р.България.

 

Съдът намира делото за изяснено от фактическа и правна страна, поради което ДАВА ход

 

ПО СЪЩЕСТВО:

 

Н-ка на затвора: Считам молбата за допустима и основателна. Спрямо лишения от свобода в цялост е приведена прогресивната система във връзка с изпълнение на присъдата, поради което считам, че наказанието е постигнало своите цели предсрочно.

С оглед остатъка предлагам мярка за пробационен надзор  Задължителни периодични срещи с пробационен служител в рамките на изпитателния срок, ако бъде постановено УПО.

 

ПРОКУРОРЪТ – Считам, че молбата за УПО на л.св. Л. следва да бъде уважена като основателна. Налице са и двете предпоставки на чл. 70 от НК. Л.с е изтърпял повече от ½ от наложеното му наказание в размер на 2 години. От друга страна вследствие на корекционната работа са постигнати значителни резултати вследствие, на които можем да твърдим, че те са трайни и същия може да бъде ресоциализиран в обществото. При първоначалното приемане в МЛС е отчетена 45 точки средна вероятност на риска от рецидив. Към момента изведения втори профил показва значително понижение - 28 точки. Л.св. Л. работи, вкл. и на външен работен обект. По време на престоя му в МЛС не е наказван, няма дисциплинарни преписки и сигнали за извършване на нерегламентирани дейности.

 С оглед на това и на изготвените заключения и експертната оценка, считам че за остатъка от наказанието то подходяща мярка за пробационен надзор би била включване в курсове, умения за мислене, доколкото експертната оценка и ИСДВР говорят за това, че л.св. може да бъде лесно манипулируем и именно за затвърждаване на постигнатите резултати вследствие корекционната работа, то по-подходяща пробационна мярка е „Включване в програма за обществено въздействие“.

 

Л.св.Л. : Моля да бъда УПО. Повече няма да се повтори, да се потрети.

 

Съдът изслушвайки становищата на страните, запознавайки се с материалите по делото, констатира следното:

М.Л. е осъден на 2 години лишаване от свобода за извършени престъпления по чл. 209 от НК, като по отношение на него е приложена разпоредбата на чл. 25, вр. чл. 23 от НК и е определено общо за изтърпяване наказание в размер на цитираното. Към настоящия момент е изтърпял над ½ от наложеното наказание, т.е. са налице материално- правните основания за условното му предсрочно освобождаване. От материалите по делото може да бъде направен извод, че е налице и процесуалната предпоставка. С поведението си осъденият е дал доказателства за своето поправяне, превъзпитание, корекционния процес е завършил и по-нататъшния му престой в пенитенциарното заведение се явява обществено неоправдан.

За да бъде презареждането му ефикасно се налага по време на остатъка от изтърпяването на наложеното наказание да бъде постановена пробационна мярка - „Задължителни периодични срещи с пробационен служител“.

Водим от горното и на основание изложеното и съобразно разпоредбата на чл.440 ал.1 от НПК, съдът,             

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

           

ОСВОБОЖДАВА М.К.Л., ЕГН **********, роден в гр. Добрич живущ *** Димитър Попов № 7 УСЛОВНО ПРЕДСРОЧНО от изтърпяване на останалата част от наложено му с определение по ЧНД № 1811/2019 г. на РС-Пазарджик общо наказание в размер на две години лишаване от свобода.

 

УСТАНОВЯВА изпитателен срок в размер на  неизтърпяната част от СЕДЕМ МЕСЕЦА И ДВАНАДЕСЕТ ДНИ, определена към момента на изтичане на срока на обжалване на настоящото определение.

 

ПОСТАНОВЯВА ПРОБАЦИОННА МЯРКА по време на изпитателния срок по чл.42а, ал.2, т.2 от НК – „Задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за срок от СЕДЕМ МЕСЕЦА И ДВАНАДЕСЕТ ДНИ.

 

Определението подлежи на обжалване в СЕДЕМ ДНЕВЕН срок от осъдения, началника на затвора, и на  протест от прокурора по реда на Глава двадесет и втора от НПК

 

  Протоколът е написан в съдебно заседание, което приключи в 15.50 часа.

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                              

 

                                                                             СЕКРЕТАР: