Определение по дело №2292/2020 на Районен съд - Плевен

Номер на акта: 260134
Дата: 24 ноември 2020 г. (в сила от 9 декември 2020 г.)
Съдия: Чавдар Иванов Попов
Дело: 20204430202292
Тип на делото: Частно наказателно дело
Дата на образуване: 17 ноември 2020 г.

Съдържание на акта

ПРОТОКОЛ

гр. ПЛЕВЕН, 24.11.2020 г.

 

ПЛЕВЕНСКИ РАЙОНЕН СЪД, ОСМИ наказателен състав в публично съдебно заседание на  двадесет и четвърти ноември  две хиляди и двадесета година в състав:

 

                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЧАВДАР ПОПОВ

                   СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1. Н.М.

                                                                                                 2. Р.Б.

при участието на секретар: Дарина Димитрова и прокурор Христо Сурджийски, сложи за разглеждане  ЧНД 2292 по описа за 2020год., докладвано от съдията ПОПОВ.

На именното повикване в 11.34 часа се явиха:

ОСЪДЕНИЯТ  М.С.В. –редовно призован, не се явява. Представлява се от адвокат П.В. *** редовно призована, се явява прокурор Христо Сурджийски.

       ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ПРОКУРОРЪТ: Предоставям по преценка на съда, по отношение на това, че осъденият не се явява. Същият е редовно призован, представлява се от адвокат в днешното съдебно заседание, поради което считам, че няма пречки за даване ход на делото.

          АДВ.В.: Да се гледа делото.

С оглед становището на страните съдът намира, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото. Осъденият се представлява от адвокат В. и няма пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Разяснява на страните правата по чл. 274 и 275 от НПК.

ПРОКУРОРЪТ – Отводи няма да правя, нови доказателства няма да соча.

АДВ.В. – Отводи няма да правя, нови доказателства няма да соча.

С оглед становището на страните, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ОТКРИВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

ДОКЛАДВА предложението на Р..

ПРОКУРОРЪТ – Предложението е основателно и го поддържам. Моля да се произнесете с определение, с което да определите едно общо най-тежко наказание, съобразно изготвеното предложение.

АДВ.В. – Моля да групирате наказанията на подзащитния ми.

ПО ПРИКЛЮЧВАНЕ НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

ПРОКУРОРЪТ – Други доказателства няма да соча, моля да приключи съдебното следствие.

АДВ.В. – Да приключи съдебното следствие.

Съдът,

О П Р Е Д Е Л И:

На основание чл. 283 от НПК ПРИЕМА И ВЛАГА в делото представените писмени доказателства по НЧД № 2292/2020г., чрез прочитането им.

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

ДАВА ХОД ЗА ПРЕНИЯ

ПРОКУРОРЪТ: Уважаеми господин председател, уважаеми съдебни заседатели, поддържам така изготвеното предложение. Касае се за три извършени деяния, най-тежкото, което се явява, е именно наказанието, което да присъдите е три месеца лишаване от свобода. Едното наказание, което е наложено е пробация. Безспорно е, че при тези осъждания се касае за наличие на предпоставките, визирани в разпоредбата на чл.25, ал.1 вр. чл.23, ал.1 от НК. Имах „честта“, по две от делата аз да съм наблюдаващият прокурор и смея да твърдя, че макар да показват една съвкупност от такива деяния, степента на обществената опасност на извършителя не е толкова голяма, като визирам и ще си позволя да посоча, че по едно от делата, спрямо същият е изготвена психиатрична експертиза. Видно е, че същият страда от едно заболяване, което според мен е в основата на извършването на тези деяния. Всичко това го казвам, единствено и само, с оглед на обстоятелството, че така наложените наказания се явяват максимално адекватно на извършеното, като деяние и като степен на обществена опасност на самия извършител, с оглед на което поддържам и предложението в частта му, относно приложението на чл.24. Мисля, че в крайна сметка, като е производство по кумулиране, а не е производство по амнистиране. Три деяния, две от които са лишаване от свобода. Мисля, че едно такова завишаване допълнително няма да утежни кой знае колко бъдещето, евентуално такова, като ви моля, ако го уважите в тази му част, да отложите така определеното от вас общо най-тежко наказание, с три годишен изпитателен срок,  който и предходните състави, постановили присъдата са преценили и счели, че е най-удачен по отношение. В този ред на мисли, моля за вашето произнасяне.

АДВ.В.: Уважаеми господин председател, уважаеми съдебни заседатели, предложението на Районна прокуратура – Плевен за определяне на едно общо най-тежко наказание по наложените присъди по трите дела е основателно. Единствено оспорвам искането за приложението на чл.24 от НК. Моля да имате предвид, че и по трите дела подсъдимият сключи споразумение, възстанови доброволно щетите от престъпленията, които е извършил. Действително, както правилно отбеляза представителя на РП, аз считам, че заболяването на моя подзащитен, до голяма степен е причина за извършване на тези глупави, бих казал деяния. Неговата майка е поела ангажимент да го изведе в чужбина за адекватно лечение, тъй като в България няма такива възможности и Ви моля да отложите определеното общо най-тежко наказание с изпитателен срок, така, както беше определено от предходните състави, за да може да се лекува и да се помогне на това момче, тъй като действително, това е причината за извършване на тези престъпления – неговите заболявания.

Съдът счете делото за изяснено и  обяви  определението си пред страните.

Постъпило е Предложение от Р. за определяне на общо най-тежко наказание на осъдения  М.С.В..*** поддържа предложението.

Защитата на осъденият моли съда да извърши групиране на наказанията.

След като взе предвид становището на страните и събраните доказателства в хода на съдебното следствие съдът счита, че предложението на Р. е основателно.

М.С.В. е осъждан както  следва:

С Определение по настоящето НОХД № ***/2020г. по описа на Районен съд град Плевен, състав на същия съд одобрил постигнато споразумение, по силата на което подсъдимия М.С.В., с ЕГН **********,***, се признал за виновен в извършване на престъпление по чл.195, ал.1, т.3 вр. с чл.194, ал.1 от НК, извършено на ***. и му наложил наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на 3 / три / месеца. На основание чл.66, ал.1 от НК изпълнението на така наложеното наказание било отложено за срок от 3 / три/ години.

Определението влязло в сила на ***.

Освен горепосоченото, М.С.В., с ЕГН ********** има и други осъждания, както следва:

- С Определение по НОХД № ***/2020г. по описа на Районен съд град Плевен, състав на същия съд одобрил постигнато споразумение, по силата на което подсъдимия М.С.В., с ЕГН **********, се признал за виновен в извършване на престъпление по чл.195, ал.1, т.3 вр. с чл.194, ал.1 от НК, извършено на ***. и му наложил наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на 3 /три/ месеца. На основание чл.66, ал.1 от НК изпълнението на така наложеното наказание било отложено за срок от 3 / три/ години.

Съдебният акт влязъл в сила на ***.

- С Определение по НОХД № ***/2020г. по описа на Районен съд град Плевен, състав на същия съд одобрил постигнато споразумение, по силата на което подсъдимия М.С.В., с ЕГН **********, се признал за виновен в извършване на престъпление по чл.195, ал.1, т.2 вр. с чл.194, ал.1 вр. с чл.26, ал.1 от НК, извършено през периода ***. – ***. и му наложил наказание Пробация.

Съдебният акт влязъл в сила на ***.

Съдът счита, че на основание чл. 25 ал.1 вр. с чл. 23 ал.1 от НК следва да определи  на осъдения М.С.В., с ЕГН ********** едно общо най-тежко наказание измежду наложените му по НОХД №№ ***/2020г., ***/2020г. и ***/2020г. всички по описа на Районен съд град Плевен, а именно 3/три/ месеца лишаване от свобода. Според съда са основателни съображенията, които бяха представени от представителя на Районна прокуратура – Плевен, все пак се касае за три отделни престъпления и в този смисъл следва да бъде приложен чл. 24 от НК по отношение на осъденият и да бъде увеличено наказанието с един месец и общото най-тежко наказание да стане 4/четири/ месеца лишаване от свобода. Разбира се, Съдът споделя и мнението на представителя на РП – Плевен, че утежнението не е толкова голямо, че да се отрази съществено като наказание на осъденият. Разбира се, налице са предпоставките на чл.66 от НК и следва да се отложи така определеното общо най-тежко наказание, в размер на 4/четири/ месеца лишаване от свобода, с три години изпитателен срок.

    Воден от горното,  съдът

                                      О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

ОПРЕДЕЛЯ  на основание чл.25 ал.1, вр. чл.23 ал.1 от НК на осъдения  М.С.В., с ЕГН ********** едно общо най-тежко наказание измежду наложените му по НОХД №№ ***/2020г., ***/2020г. и ***/2020г. всички по описа на Районен съд град Плевен, а именно 3/ТРИ/ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

На основание чл. 24 от НК УВЕЛИЧАВА така определеното общо най-тежко наказание, в размер на 3/три/ месеца лишаване от свобода с 1/един/ месец и определеното общо най-тежко наказание става, в размер на 4 /ЧЕТИРИ/ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, изтърпяването на което на основание чл.66 от НК се отлага с 3/ТРИ/ ГОДИНИ изпитателен  срок.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва или протестира пред ПлОС в 15 – дневен срок от днес.

Протоколът написан в съдебно заседание, което приключи в  11.40 часа.

                             СЕКРЕТАР:                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                                               

 

                                                          СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

                                                                                                      2.