Определение по дело №484/2014 на Районен съд - Дулово

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 21 ноември 2019 г. (в сила от 29 ноември 2019 г.)
Съдия: Веселин Димитров Димитров
Дело: 20143410100484
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 12 ноември 2014 г.

Съдържание на акта

П  Р  О  Т  О  К  О  Л

                           

    2019 год.                                                         гр.Дулово

    Районен съд                                                    граждански състав

    На двадесет и първи ноември                       две хиляди и деветнадесета година

    В открито заседание в следния състав:

                                                   

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВЕСЕЛИН ДИМИТРОВ

                                                                                     

     Съдебен секретар ВЕЛЕМИРА ИВАНОВА

     Прокурор – …………………………………………..

     Сложи за разглеждане докладваното от съдията

     Гр. д. № 484 по описа за 2014 год.

                

     На именното повикване в 10.30 часа се явиха:

          ИЩЕЦ – И.А.Б. – р. пр., не се явява, не се явява и неговия процесуален представител адвокат Е.С.Г. от САК, надлежно упълномощена и приета от съда, от преди.

ОТВЕТНИК- Н.Я.Р.- р. пр., явява се лично.

     ОТВЕТНИК – Д.Я.А. – р.пр., не се явява, не се явява и процесуалния му представител адв.Р.С.Н. от САК, надлежно упълномощена и приета от съда, от преди.

ОТВЕТНИК – А.А.Г. - р. пр., не се явява.

ОТВЕТНИК – А.С.Х. – р.пр., не се явява.

ОТВЕТНИК – С. И. А. – р.пр., не се явява.

ОТВЕТНИК – С. И. А. – р.пр., не се явява.

ОТВЕТНИК – Б.О.Х. – р.пр., не се явява, не се явява и процесуалния му представител адв.Р.С.Н. от САК, надлежно упълномощена и приета от съда, от преди.

ОТВЕТНИК – С.О.А. – р.пр., не се явява.

ОТВЕТНИК – Ю.М.Х. – р.пр., не се явява.

ОТВЕТНИК – Г.Н.М. – р.пр., не се явява.

ОТВЕТНИК – С.Н.Е. – р.пр., не се явява.

ОТВЕТНИК – С.Н.А. – р.пр., не се явява.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

ОТВ. Н.Р. – Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ      прецени, че липсват процесуални пречки за даване ход на делото, тъй като за този ден и час няма други дела, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО:

Съдът докладва същото: Производството е по реда на чл.352 и чл.353 от ГПК – теглене на жребий и възлагане по решение №52/17.03.2017г., влязло в законна сила на 25.09.2019г., с цел разпределение на получените дялове между съделителите. С това решение е обявен за окончателен разделителния протокол.

Съдът обяви, че съгласно влязлото в сила решение №52/17.03.2017г. са обособени седем дяла, като от тях реално определени са два дяла, които ще бъдат възложени на собствениците, както следва - дял шести ще бъде възложен между съсобствениците А.С.Х. при квота 4/120 идеални части, С. И. А. при квота 4/120 идеални части, С. И. А. при квота 4/120 идеални части, Ю.М.Х. при квота 3/120 идеални части, Г.Н.М. при квота 3/120 идеални части, С.Н.Е. при квота 3/120 идеални части и С.Н.А. при квота 3/120 идеални части. Дял седми ще бъде възложен на И.А.Б. при квота 30/120 идеални части.

Съдът обяви, че останалите дялове ще бъдат разпределени, чрез теглене на жребий в две групи.

В първа група ще се разпределят носителите на дялове от първи до трети включително между А.А.Г. при квота 12/120 идеални части, С.О.А. при квота 12/120 идеални части и Б.О.Х. при квота 12/120 идеални части.

Във втора група дяловете от четвърти до пети включително ще се разпределят между Н.Я.Р. при квота 15/120 идеални части и Д.Я.А. при квота 15/120 идеални части.

Съдът пристъпи към извършване на процедурата по чл.352 от ГПК теглене на жребий за разпределение на дяловете от първа група, като изготви три еднообразни бели листа, еднакви по размер и непрозрачни, надписани съответно с думите „Дял първи”, „Дял втори“ и „Дял трети”, касаещи процесните недвижими имоти по влязлото в сила решение № 52/17.03.2017г., обособени по дялове, съгласно обявеният окончателен разделителен протокол.

Съдията докладчик постави всеки един от трите надписани листа поотделно в три непрозрачни плика на съдийската маса. Разбърка ги и поради отсъствието на тримата съделители служебно изтегли плик за А.А.Г., показа го на присъстващите и в него се оказа лист с надпис „Дял трети”.

Съдът служебно изтегли следващия плик за Б.О.Х., показа го на присъстващите и в него се оказа лист с надпис „Дял първи”.

Съдът служебно отвори останалия плик от първа група за С.О.А., показа го на присъстващите и в него се оказа лист с надпис „Дял втори”.

Съдът пристъпи към извършване на процедурата по теглене на жребий за разпределение на дяловете от втора група, като изготви два еднообразни бели листа, еднакви по размер и непрозрачни, надписани съответно с думите „Дял четвърти” и „Дял пети”, касаещи процесните недвижими имоти по влязлото в сила решение № 52/17.03.2017г., обособени по дялове, съгласно обявеният окончателен разделителен протокол.

В съдебната зала влязоха ответниците - Г.Н.М., С.Н.Е.,  С.Н.А., Ю.М.Х. и С.Н.А..

СЪДЪТ уведоми присъстващите, които току-що влязоха в съдебната зала, че бяха разпределени дяловете от първа група, от първи до трети дял включително, чрез жребий между съделителите - А.А.Г., която получи „Дял трети“, Б.О.Х., който получи „Дял първи“ и С.О.А., която получи „Дял втори“. Делбата продължава за разпределение на дяловете от втора група, от четвърти до пети дял включително между Н.Я.Р. и Д.Я.А..

Съдията докладчик постави всеки един от двата надписани листа поотделно в два непрозрачни плика на съдийската маса. Разбърка ги и покани Н.Я.Р. да изтегли плик за себе си, показа го на присъстващите и в него се оказа лист с надпис „Дял четвърти”.

Съдът служебно отвори останалия плик от втора група за неявилият се Д.Я.А., показа го на присъстващите и в него се оказа лист с надпис „Дял пети”.

Съгласно влязлото в сила решение №52/17.03.2017г., влязло в законна сила на 25.09.2019г. съдът на основание чл.353 от ГПК възлага имота от „Дял шести” на съсобствениците - А.С.Х. при квота 4/120 идеални части, С. И. А. при квота 4/120 идеални части, С. И. А. при квота 4/120 идеални части, Ю.М.Х. при квота 3/120 идеални части, Г.Н.М. при квота 3/120 идеални части, С.Н.Е. при квота 3/120 идеални части и С.Н.А. при квота 3/120 идеални части и имота от „Дял седми“ на И.А.Б..

Съдът уведоми присъстващите, че съгласно влязлото в сила решение №52/17.03.2017г., за парично уравнение на дяловете получателите на дялове I, II, III, V и VII трябва да заплатят на получателите на дялове IV и VI сумите по таблицата от заключението на вещото лице по съдебно - техническата експертиза.

Съдът, поради изчерпване на процедурата по теглене на жребий и възлагане на имотите

О П Р Е Д Е Л И:

Приема и прилага като писмени доказателства към делото пет плика, ведно с пет еднообразни бели листи с надпис „Дял първи“, „Дял втори“, „Дял трети“, „Дял четвърти“ и „Дял пети“.

ОТВ. Н.Р. – Нямам възражения по тегленето на жребия.

Съдът счете делото за изяснено от фактическа и от правна страна, приключи процедурата по тегленето на жребия и възлагане на процесните имоти и водимо от гореизложеното, постанови следното

 

 

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

гр. Дулово, 21.11.2019 год.

 

Районен съд гр. Дулово, гражданска колегия, в публично съдебно заседание, проведено на двадесет и първи ноември две хиляди и деветнадесета година, в състав:

           

 ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВЕСЕЛИН ДИМИТРОВ

 

При участието на съдебен секретар Велемира Иванова, и в присъствието на прокурора……………………, като разгледа докладваното от съдията гражданско дело №484  по описа на Районен съд гр. Дулово за 2014 година, за да се произнесе взе предвид следното:

По делото с влязло в сила решение по втора фаза на делбеното производство №52/17.03.2017г., постановено по гражданско дело № 484/2014г. по описа на Районен съд гр. Дулово, съдът е обявил за окончателен разделителен протокол, инкорпориран в текста на решението, като към делото е приложен одобрен и заверен от ОСЗ – гр.Дулово проект за делба в текстова и графична част, съобразно броя и квотите на съделителите.

Въз основа на проведената в съдебно заседание на двадесет и първи ноември две хиляди и деветнадесета година процедура по теглене на жребия и възлагане, съдът прие, че в резултат на жребия изтеглен в днешното съдебно заседание за процесните ниви обособени в седем дяла и възлагането на два дяла от същите, дяловете бяха разпределени, чрез жребий за следните съделители както следва: дял трети за А.А.Г., дял първи за Б.О.Х., дял втори за С.О.А., дял четвърти за Н.Я.Р. и дял пети за Д.Я.А.. Останалите два дяла бяха възложени, както следва – дял шести за съсобствениците - А.С.Х. при квота 4/120 идеални части, С. И. А. при квота 4/120 идеални части, С. И. А. при квота 4/120 идеални части, Ю.М.Х. при квота 3/120 идеални части, Г.Н.М. при квота 3/120 идеални части, С.Н.Е. при квота 3/120 идеални части и С.Н.А. при квота 3/120 идеални части и имота от дял седми на И.А.Б..

Съдът констатира, че с решението си по втора фаза от делбеното производство е осъдил страните да заплатят дължимите държавни такси и разноски.

  За уравнение на дяловете в съответствие с влязлото в сила решение, както следва:

- Получателят на дял първи – Б.О.Х., следва да заплати на получателя на дял четвърти Н.Я.Р. сумата от 118.00 лв.

- Получателят на дял втори – С.О.А., следва да заплати на получателя на дял четвърти Н.Я.Р. сумата от 118.00 лв.

- Получателят на дял трети – А.А.Г., следва да заплати на получателя на дял четвърти Н.Я.Р. сумата от 118.00 лв.

- Получателят на дял пети – Д.Я.А., следва да заплати на получателя на дял четвърти Н.Я.Р. сумата от 54.00 лв.

- Получателят на дял седми – И.А.Б., следва да заплати на получателя на дял четвърти Н.Я.Р. сумата от 189.00 лв.

- Получателят на дял пети – Д.Я.А., следва да заплати на получателят на дял шести сумата А.С.Х. от 6.66 лв.

- Получателят на дял пети – Д.Я.А., следва да заплати на получателят на дял шести С. И. А. сумата от 6.67 лв.

- Получателят на дял пети – Д.Я.А., следва да заплати на получателят на дял шести С. И. А. сумата от 6.67 лв.

- Получателят на дял пети – Д.Я.А., следва да заплати на получателят на дял шести Ю.М.Х. сумата от 5.00 лв.

- Получателят на дял пети – Д.Я.А., следва да заплати на получателят на дял шести Г.Н.М. сумата от 5.00 лв.

- Получателят на дял пети – Д.Я.А., следва да заплати на получателят на дял шести С.Н.Е. сумата от 5.00 лв.

- Получателят на дял пети – Д.Я.А., следва да заплати на получателят на дял шести С.Н.А. сумата от 5.00 лв.

 

   Водимо от гореизложеното и на основание чл.352 и чл. 353 от ГПК, Районен съд- гр.Дулово

О П Р Е Д Е Л И: № 534

ПОСТАВЯ В РЕАЛЕН ДЯЛ и обявява за собственик на имота Б.О.Х. с ЕГН: ********** *** на „Дял първи” от процесните ниви, както следва:

ДЯЛ ПЪРВИ:

-НИВА  от 3.000 дка /три декара нула кв.м./ от които 0.250 дка са шеста категория и 2.750 дка-пета категория земеделска земя в местността ******” и съставляваща новообразуван имот  №*****/,образуван от делбата на имот №******, по плана за земеразделяне на ****** с ЕКАТТЕ***** при съседи: имоти с №№******; полски път; ***** и *****.

 Пазарната стойност на този дял е 2975.00 /две хиляди деветстотин седемдесет и пет/лева.

 

ПОСТАВЯ В РЕАЛЕН ДЯЛ и обявява за собственик на имота С.О.А. с ЕГН: ********** *** на „Дял втори” от процесните ниви, както следва:

ДЯЛ ВТОРИ:

-НИВА  от 3.000 дка /три декара нула кв.м./ от които 0.250 дка са шеста категория и 2.750 дка-пета категория земеделска земя в местността ******” и съставляваща новообразуван имот  №*****/,образуван от делбата на имот №******, по плана за земеразделяне на ****** с ЕКАТТЕ***** при съседи: имоти с №№*****; полски път; ****** и *****.

 Пазарната стойност на този дял е 2975.00 /две хиляди деветстотин седемдесет и пет/лева.

 

ПОСТАВЯ В РЕАЛЕН ДЯЛ и обявява за собственик на имота А.А.Г. с ЕГН: ********** *** на „Дял трети” от процесните ниви, както следва:

ДЯЛ ТРЕТИ:

-НИВА  от 3.000 дка /три декара нула кв.м./ от които 0.250 дка са шеста категория и 2.750 дка-пета категория земеделска земя в местността ******” и съставляваща новообразуван имот  №*****/,образуван от делбата на имот №******, по плана за земеразделяне на ****** с ЕКАТТЕ***** при съседи: имоти с №№******; *****; ***** и полски път.

Пазарната стойност на този дял е 2975.00 /две хиляди деветстотин седемдесет и пет/лева.

 

ПОСТАВЯ В РЕАЛЕН ДЯЛ и обявява за собственик на имота Н.Я.Р. с ЕГН: ********** *** на „Дял четвърти” от процесните ниви, както следва:

ДЯЛ ЧЕТВЪРТИ:

-НИВА  от 3.000 дка /три декара нула кв.м./ от които 0.250 дка са шеста категория и 2.750 дка-пета категория земеделска земя в местността ******” и съставляваща новообразуван имот  №*****/,образуван от делбата на имот №******, по плана за земеразделяне на ****** с ЕКАТТЕ***** при съседи: имоти с №№*****; *****; ******; ****** и полски път.

Пазарната стойност на този дял е 2975.00 /две хиляди деветстотин седемдесет и пет/лева.

 

ПОСТАВЯ В РЕАЛЕН ДЯЛ и обявява за собственик на имота Д.Я.А. с ЕГН: ********** *** на „Дял пети” от процесните ниви, както следва:

ДЯЛ ПЕТИ:

-НИВА  от 3.667 дка /три декара шестстотин шестдесет и седем кв.м./пета категория земеделска земя в местността ******” и съставляваща новообразуван имот  №***** /четиридесет хиляди тридесет и пети/,образуван от делбата на имот №******, по плана за земеразделяне на ****** с ЕКАТТЕ***** при съседи: имоти с №№******; ******; ***** и полски път.

Пазарната стойност на този дял е 3 666.00 /три хиляди шестстотин шестдесет и шест/лева.

 

ВЪЗЛАГА В РЕАЛЕН ДЯЛ и обявява за съсобственици на имота А.С.Х. с ЕГН: ********** *** при квота 4/24 идеални части, С. И. А. с ЕГН: ********** *** при квота 4/24 идеални части, С. И. А. с ЕГН: ********** *** при квоти 4/24 идеални части, Ю.М.Х. с ЕГН: ********** *** при квота 3/24 идеални части, Г.Н.М. с ЕГН: ********** *** при квота 3/24 идеални части, С.Н.Е. с ЕГН: ********** *** при квота 3/24 идеални части и С.Н.А. с ЕГН: ********** *** при квота 3/24 идеални части на „Дял шести” от процесните ниви, както следва:

ДЯЛ ШЕСТИ:

-НИВА от 5.000 дка / пет декара/от които 0.500 дка- пета категория и 4.500 дка-  трета категория земеделска земя в местността ****** и съставляваща имот №****** /******/ по плана за земеразделяне  на ****** с ЕКАТТЕ***** при съседи: имоти с №№ ******;полски път; ******; ****** и ******.

Пазарната стойност на дела е 5675.00 /пет хиляди шестстотин седемдесет и пет/ лева.

 

ВЪЗЛАГА В РЕАЛЕН ДЯЛ и обявява за собственик на имота И.А.Б. с ЕГН: ********** *** на „Дял седми” от процесните ниви, както следва:

ДЯЛ СЕДМИ:

-НИВА  от 7.335 дка /седем декара триста тридесет и пет кв.м./пета категория земеделска земя в местността ******” и съставляваща новообразуван имот  №*****/,образуван от делбата на имот №******, по плана за земеразделяне на ****** с ЕКАТТЕ***** при съседи: имоти с №№*****; ****** и полски път.

 Пазарната стойност на този дял е 7 334.00 /седем хиляди триста тридесет и четири/лева.

 

За парично уравнение на дяловете:

ОСЪЖДА Б.О.Х. с ЕГН: ********** *** да заплати на Н.Я.Р. с ЕГН: ********** ***, сумата от 118.00 лева /сто и осемнадесет лева/.

 

ОСЪЖДА С.О.А. с ЕГН: ********** *** да заплати на Н.Я.Р. с ЕГН: ********** ***, сумата от 118.00 лева /сто и осемнадесет лева/.

 

ОСЪЖДА А.А.Г. с ЕГН: ********** *** да заплати на Н.Я.Р. с ЕГН: ********** ***, сумата от 118.00 лева /сто и осемнадесет лева/.

 

ОСЪЖДА Д.Я.А. с ЕГН: ********** *** да заплати на Н.Я.Р. с ЕГН: ********** ***, сумата от 54.00 лева /петдесет и четири лева/.

 

ОСЪЖДА И.А.Б. с ЕГН: ********** *** да заплати на Н.Я.Р. с ЕГН: ********** ***, сумата от 189.00 лева /сто осемдесет и девет лева/.

 

ОСЪЖДА Д.Я.А. с ЕГН: ********** *** да заплати на А.С.Х. с ЕГН: ********** ***, сумата от 6.66 лева /шест лева и шестдесет и шест стотинки/.

 

ОСЪЖДА Д.Я.А. с ЕГН: ********** *** да заплати на С. И. А. с ЕГН: ********** ***, сумата от 6.67 лева /шест лева и шестдесет и седем стотинки/.

 

ОСЪЖДА Д.Я.А. с ЕГН: ********** *** да заплати на С. И. А. с ЕГН: ********** ***, сумата от 6.67 лева /шест лева и шестдесет и седем стотинки/.

 

ОСЪЖДА Д.Я.А. с ЕГН: ********** *** да заплати на Ю.М.Х. с ЕГН: ********** ***, сумата от 5.00 лева /пет/.

 

ОСЪЖДА Д.Я.А. с ЕГН: ********** *** да заплати на Г.Н.М. с ЕГН: ********** ***, сумата от 5.00 лева /пет/.

 

ОСЪЖДА Д.Я.А. с ЕГН: ********** *** да заплати на С.Н.Е. с ЕГН: ********** ***, сумата от 5.00 лева /пет/.

 

ОСЪЖДА Д.Я.А. с ЕГН: ********** *** да заплати на С.Н.А. с ЕГН: ********** ***, сумата от 5.00 лева /пет/.

 

Съдът, поради изчерпване предмета на делбеното производство

О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по гражданско дело № 484/2014 г. по описа на Районен съд гр. Дулово.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО, с което се поставят и възлагат в дял процесните имоти и се прекратява производството, подлежи на обжалване в 7 – дневен срок от днес за страните по делото пред Окръжен съд -гр.Силистра.

                                                                                                                       

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ:

                                                                                                                   /В. Димитров/

Протоколът е изготвен в съдебно заседание на 21.11.2019 година.

 

 

 

СЪДЕБЕН СЕКРЕТАР:                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ: