Решение по дело №6/2020 на Административен съд - Ловеч

Номер на акта: 43
Дата: 4 март 2020 г.
Съдия: Мирослав Вълков Вълков
Дело: 20207130700006
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 8 януари 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

       Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

          №…….

 

          гр. Ловеч ,04.03.2020 г.

 

        В ИМЕТО НА НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД ЛОВЕЧ, втори касационен състав в публично  заседание на четвърти февруари две хиляди и двадесета година в състав:

 

                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:ГАБРИЕЛА ХРИСТОВА

                                                      ЧЛЕНОВЕ:ЛЮБОМИРА КРЪСТЕВА

                                                                         МИРОСЛАВ ВЪЛКОВ  

 

при секретаря Десислава Минчева и в присъствието на прокурора Кирил Петров, като разгледа докладваното от съдия Вълков  к.а.н.д. № 6/2020 г., за да се произнесе, съобрази следното:

 

Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно процесуалния кодекс (АПК) във връзка с чл.63, ал.1 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН).

Образувано е по касационна жалба от Регионална дирекция Русе към Комисия за защита на потребителите  чрез пълномощник срещу Решение № 337/08.11.2019 г. на Ловешкия районен съд, постановено по НАХ дело № 674/2019 г.

По изложени доводи за неправилност и незаконосъобразност на съдебния акт се иска неговата отмяна, както и потвърждаване на издаденото наказателно постановление (НП).

Касационният жалбоподател – редовно призован – не се представлява в съдебно заседание.

Ответникът по делото – „***“ ЕООД гр. Ловеч е представил писмен отговор, с който оспорва жалбата. В съдебно заседание чрез пълномощник поддържа изложените доводи в отговора и моли да бъде потвърдено обжалваното решение. Претендира присъждане на направените разноски по делото.

Представителят на Окръжна прокуратура Ловеч дава мотивирано  заключение за неоснователност на жалбата.

Административен съд Ловеч, втори касационен състав намира касационната жалба за процесуално допустима като подадена от надлежно легитимирана страна в законния срок. Разгледана по същество е неоснователна.

С обжалваното решение Ловешкият районен съд (ЛРС) е отменил НП № 2019-0048618/20.06.2019 г. на Директора на РД Русе към КЗП, с което на търговското дружество е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на хиляда лева на основание чл. 214 от Закона за туризма (ЗТ) за нарушение  на чл. 132, ал.1 от същия закон.

Районният съд е приел за безспорно установено, че търговското дружество е нарушило чл. 132, ал.1 от ЗТ, като в момента на проверката -11.04.2019 г. не е било поставило удостоверението за категоризация на видно място в обекта - кафене Чадърите в гр. Ловеч.

За да отмени НП, ЛРС е приел, че случая е маловажен, тъй като поради своята малозначителност нарушението има изключително ниска степен на обществена опасност. Нарушението е извършено за първи път. Търговецът е имал валидно удостоверение за категоризация на обекта. Това е било първия ден, откакто е започнал да експлоатира обекта. Удостоверението се е намирало в автомобила му, тъй като е ходил до община Ловеч да подаде заявление за промяна на вписаните в него обстоятелства. Проверката в обекта на търговеца е била комплексна и други нарушения по ЗТ и Закона за защита на потребителите не са били констатирани. Наказващият орган не е съобразил имотното състояние на нарушителя. Нарушението е формално. От него не произтичат преки вредни последици за потребителите. Прието е, че констатираното нарушение е в резултат на инцидентен пропуск на търговеца, а не на целенасочено поведение, стремящо се да заобиколи по някакъв начин установения от ЗТ ред и с това да увреди правата на потребителите.

Решението е правилно.

Съгласно чл.28 от ЗАНН, за маловажни случаи на административни нарушения, наказващият орган може да не наложи наказание, като предупреди нарушителя устно или писмено, че при повторно извършване на нарушение ще му бъде наложено административно наказание.

В ЗАНН не се съдържа легална дефиниция на понятието „маловажен случай”, затова с оглед препращащата норма на чл.11 от същия закон следва да намери приложение дефиницията на това понятие, посочена в чл.93, т.9 от НК – извършеното административно нарушение с оглед липсата на вредни последици или незначителността им и другите смекчаващи отговорността обстоятелства, представлява по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи от същия вид.

Според тълкувателно решение № 1 от 12.12.2007 г. на ОСНК на ВКС, при извършване на преценка дали са налице основанията по чл. 28 от ЗАНН, наказващият орган е длъжен да приложи правилно закона, като отграничи маловажните случаи на административни нарушения от нарушенията, обхванати от чл. 6 от ЗАНН. Когато извършеното деяние представлява маловажен случай, АНО следва да приложи чл. 28 от ЗАНН. Преценката за маловажност се прави по законосъобразност и подлежи на съдебен контрол.

 Правилно въз основа на доказателствата по делото  ЛРС е установил, че извършеното  административно нарушение представлява маловажен случай. Налице са  данни в този смисъл, посочени в мотивите на обжалваното решение. Преценката на АНО за приложението на чл. 28 от ЗАН не е въпрос на оперативна самостоятелност и не може да се прави по целесъобразност, а само по законосъобразност. При наличие на предпоставките за маловажност, както е в случая, АНО е длъжен да приложи чл. 28 от ЗАНН. Като не е направил това, той е постановил незаконосъобразно НП, което правилно е отменено от ЛРС.

Настоящият съдебен състав намира твърденията и възраженията в касационната жалба за неоснователни.

Не са налице пороци на обжалваното решение, представляващи касационни отменителни основания  по смисъла на чл. 348 от НПК.

Същото е валидно, допустимо и постановено в съответствие с материалния закон, поради което следва да бъде оставено в сила.

При този изход на производството следва да се присъдят направените разноски от ответника.

По изложените съображения и на основание чл.63, ал.1, във връзка с чл.221, ал.2 от АПК и чл. 63, ал.3 от ЗАНН,  Административен съд Ловеч, втори касационен състав

                                      

Р Е Ш И :

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 337/08.11.2019 г. на Ловешкия районен съд, постановено по НАХ дело № 674/2019 г.

ОСЪЖДА Комисия за защита на потребителите да заплати на „***“ ЕООД със седалище и адрес на управление гр. Ловеч, ж.к.“Здравец“, б. 207, вх.Г, ет.1, ап.3, представлявано от Р.П.М. сумата от 200 (двеста) лева, представляваща адвокатско възнаграждение съгласно представения Договор за правна защита и съдействие от 10.09.2019 г.

Решението е окончателно.

 

 

                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

                                                                                                     ЧЛЕНОВЕ: