Разпореждане по дело №347/2021 на Административен съд - Русе

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 11 януари 2022 г.
Съдия: Ивайло Йосифов Иванов
Дело: 20217200700347
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 31 май 2021 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р А З П О Р Е Ж Д А Н Е

                                                     

гр.Русе, 11.01.2022 г.

         Административен съд-Русе, I-ви състав, в закрито заседание на единадесети януари през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

СЪДИЯ: Ивайло Йосифов

като разгледа докладваното от съдията адм.д. № 347 по описа за 2021 г., за да се произнесе, съобрази следното:

Производството е по чл.213а, ал.1, изр.първо от АПК.

         Общинската избирателна комисия – Ветово е депозирала касационна жалба срещу постановеното по делото решение № 54/16.12.2021 г. Решението е постановено в производство по чл.42, ал.5, изр.първо от ЗМСМА, който текст изрично препраща към реда по чл.459 от ИК. От своя страна чл.19, ал.1 от ИК гласи, че заявленията, жалбите, удостоверенията и другите книжа по кодекса се освобождават от държавни такси.

Съдът намира, че това разрешение важи само за първоинстанционното производство.

С разпоредбата на чл.227а, ал.2 от АПК, в сила от 01.01.2019 г., е даден израз на волята на законодателя от задължението за внасяне на държавна такса да бъде освободена само прокуратурата за подаване на протест, както и гражданите, за които е признато от съда, че нямат достатъчно средства да я заплатят. Текстът се явява специален, тъй като се прилага по отношение на всички касационни производства, без оглед вида на първоинстанционното производство, в което е постановено обжалваното решение. Доколкото касаторът не попада в приложното поле на цитираната разпоредба, той дължи държавна такса на общо основание.

         По изложените съображения касационната жалба се явява нередовна, тъй като не отговаря на изискването на чл.213, т.3  вр.чл.227а, ал.1 от АПК – към нея е приложен документ за платена по сметка на ВАС държавна такса в размер на 70 лева, респ. за заплащане на таксата на ПОС терминал в сградата на ВАС.

На касационния жалбоподател следва да бъдат дадени указания за отстраняване на констатираните нередовности като касационната жалба бъде оставена без движение.

         Така мотивиран, съдът

Р А З П О Р Е Д И:

         ОСТАВЯ БЕЗ ДВИЖЕНИЕ касационна жалба с вх. № 62/10.01.2022 г. на АС - Русе.

УКАЗВА на касационния жалбоподател в 7-дневен срок от съобщението да отстрани констатираните нередовности като:

- представи документ за платена държавна такса в размер на 70 лева по следната банкова сметка ***: IBAN - ***, BIC – ***ал в стая 1, партер (служба ”Съдебна Информация”) в сградата на ВАС и представи документ, удостоверяващ плащането.

При неизпълнение на дадените указания в срок касационната жалба ще бъде върната.

Разпореждането не подлежи на обжалване.

 

                                                       СЪДИЯ: