Определение по дело №678/2019 на Административен съд - Добрич

Номер на акта: 421
Дата: 5 ноември 2019 г.
Съдия: Нели Иванова Каменска
Дело: 20197100700678
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 4 ноември 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

 

                                      № ……../05.11.2019 г., град Добрич

                                                                                     

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ДОБРИЧ в закрито заседание на пети ноември, две хиляди и деветнадесета година, ІІІ състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: НЕЛИ КАМЕНСКА

 

разгледа докладваното от председателя АДМИНИСТРАТИВНО ДЕЛО678 по описа за 2019 г. на Административен съд - Добрич и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 459, ал.4 от Изборния кодекс и е образувано по искане на А.К.И. *** за спиране изпълнението на Решение № 137 от 28.10.2019 г. на Общинска избирателна комисия (ОИК)- Балчик, с което Р.П.Н. е обявен за избран за кмет на кметство Кранево, община Балчик, на първи тур. Искането е обективирано в жалба на А.К.И. *** и е обосновано с наличие на обективни данни за престъпление против политическите права на гражданите, поради незаконосъобразно включване на повече от 60 души в избирателния списък от 27.10.2019 г. по критерий „настоящ адрес“.

За да се произнесе по искането, съдът съобрази следното:

Искането е направено с жалбата против административния акт, чието изпълнение се иска да бъде спряно, от надлежна страна, при спазване на процесуалния ред по чл. 166, ал. 2 от АПК, поради което е процесуално допустимо. Разгледано по същество, то е неоснователно.

Със специалната норма на чл. 459, ал. 4 от ИК е предвидено, че жалбата не спира изпълнението на решението на ОИК, освен ако съдът постанови друго, т. е. специалният закон е оправомощил съда да прецени и да спре, при наличие на законовите предпоставки, допуснатото със закон предварително изпълнение на административния акт.

Изборният кодекс не регламентира основанията, при които съдът може да спре изпълнението на административния акт, поради което е приложима нормата на чл. 166, ал. 4 от АПК, във вр. с чл. 166, ал. 2 от АПК. Следователно, за да спре допуснатото по силата на закона изпълнение, съдът следва да установи, че то би могло да причини на оспорващия значителна или трудно поправима вреда, която да е противопоставима по степен на значимост на обществените отношения, в защита на които законодателят е допуснал предварително изпълнение на административния акт. В тежест на молителя е да посочи вредите и да представи доказателства за вида им и за вероятността те да настъпят, ако обжалваният административен акт бъде изпълнен преди съдът да се произнесе по неговата законосъобразност.

В жалбата не се излагат доводи и конкретни фактически обстоятелства, нито се представят доказателства, които да обосноват извода, че предварителното изпълнение на решението на ОИК - Балчик би довело до причиняване на значителна или трудно поправима вреда за кандидата, неспечелил изборите.

Доводите, касаещи евентуално наличие на данни за престъпление против политическите права на гражданите, поради незаконосъобразно включване на повече от 60 души в избирателния списък от 27.10.2019 г. по критерий „настоящ адрес“, са предмет на производството на оспорване на законосъобразността на решението на ОИК - Балчик. Те не са предмет на настоящото производство, в което единственият правнорелевантен факт е наличието на предпоставките по чл. 166, ал. 2 от АПК по отношение на молителя, а не по отношение на трети лица. В настоящия случай липсват каквито и да е твърдения за възможността за настъпване на значителна или трудно поправима вреда за молителя.

С оглед на изложеното съдът намира направеното искане за спиране на изпълнението на решението на ОИК - Балчик за неоснователно, поради което следва да го остави без уважение.

Водим от горното и на основание чл. 459, ал. 4 от ИК, във вр. чл. 166, ал. 2 и, ал. 4 от АПК, Добричкият административен съд

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на А.К.И. *** за спиране изпълнението на Решение № 137 от 28.10.2019 г. на Общинска избирателна комисия - Балчик, с което Р.П.Н. е обявен за избран за кмет на кметство Кранево, община Балчик, на първи тур.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да бъде обжалвано с частна жалба пред Върховния административен съд на Република България в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО да се съобщи на страните по делото.

 

                             АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ:

 

                                                                             Н.КАМЕНСКА