Споразумение по дело №568/2021 на Окръжен съд - Пловдив

Номер на акта: 260041
Дата: 12 май 2021 г. (в сила от 12 май 2021 г.)
Съдия: Михаела Атанасова Добрева
Дело: 20215300200568
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 11 март 2021 г.

Съдържание на акта

П Р О Т О К О Л    №260041  

Град Пловдив, 12.05.2021 година

 

ПЛОВДИВСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, НАКАЗАТЕЛНО ОТДЕЛЕНИЕ, в публично съдебно заседание на дванадесети май две хиляди двадесет и първа година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: МИХАЕЛА ДОБРЕВА

 СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: ИЛИЯНА НАЙДЕНОВА

АНАТОЛИЙ ГАТОВ

                                              

в присъствието на секретар ТАНЯ ЗЛАТЕВА и прокурор ГЕОРГИ ГЕШЕВ, сложи за разглеждане НОХД №568 по описа за 2021 година, докладвано от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ.

 

На именното повикване в 14:30 часа се явиха:

 

Окръжна прокуратура – Пловдив изпраща представител – прокурор ГЕОРГИ ГЕШЕВ.

 

ПОДСЪДИМИЯТ Х.Г.И.  не се явява.

Не се явява и адв. Р.В.И., упълномощен от досъдебното производство.

 

 Съдът изчаква явяването им.

 В 14.35 часа се явява адв.Р.И. – защитник на подсъдимия.

 

АДВ.И.: Подзащитният ми всеки момент ще дойде.

 

 В 14.39 часа в залата се явява подсъдимият Х.Г.И..

 

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

АДВ. И.: Да се даде ход на делото, няма процесуална пречка.

ПОДСЪДИМИЯТ И.: Да се даде ход на делото.

 

Съдебният състав също счита, че няма пречки за провеждане на разпоредително заседание по делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА РАЗПОРЕДИТЕЛНОТО  ЗАСЕДАНИЕ.

 

Сне се самоличността на подсъдимия:

        Х.Г.И.  - на  30 години, роден на *** ***, живущ ***, българин, български гражданин, женен, със средно специално образование, безработен, неосъждан, ЕГН **********.

 

        ПОДСЪДИМИЯТ И.: Получил съм препис от обвинителния акт и разпореждането на съда преди повече от седмица. Да се даде ход на разпоредителното заседание.

АДВ.И.: Получил съм преди повече от 7 дни препис от разпореждането и съм подала отговор.

ПРОКУРОРЪТ: Своевременно съм получила препис от разпореждането на съда.

 

Съдът разясни на подсъдимия правата му по чл.55 от НПК.

 

ПОДСЪДИМИЯТ И.: Разяснени са ми правата и съм наясно с тях.

        Съдът разясни на страните правата по чл.274 и чл.275 от НПК.

 

ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания за отводи към състава на съда и секретаря. Представям и моля да приемете приемно предавателен протокол №77329 от 19.03.2021 г. за наркотици.

АДВ. И.: Нямам искания за отводи към състава на съда и секретаря. Нямаме доказателствени искания. Да се приеме представеният от прокурора протокол.

ПОДСЪДИМИЯТ И.: Нямам отводи към състава на съда. Няма да соча писмени доказателства. Да се приеме представеният от прокурора протокол.

 

ПРОКУРОРЪТ: Не възразявам да пристъпим към обсъждане на въпросите по чл. 248 от НПК.

         АДВ. И.: Да пристъпим към обсъждане на въпросите по чл. 248 от НПК.

         ПОДСЪДИМИЯТ И.: Също.

 

ПРИСТЪПИ СЕ към обсъждане на въпросите на чл.248 от НПК, като на страните се разясни разпоредбата на  чл.248, ал.3 и ал.4  от НПК.

 

ПРОКУРОРЪТ: Уважаема г-жо Председател, Уважаеми съдебни заседатели, считам, че настоящото производство е подсъдно на Окръжен съд – Пловдив.

Няма основание за прекратяване или спиране на наказателното производство. 

Не са допуснати на досъдебното производство отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия.

 Налице са основанията за разглеждане на делото по особените правила, а именно със сключване на споразумение, като в тази връзка сме представили споразумение, което молим да одобрите.

Не са налице основания делото да се разглежда при закрити врати, да се привлича резервен съдия или съдебен заседател, няма основание за назначаване на вещо лице, преводач или тълковник и извършване на съдебни следствени действия по делегация.

Считам, че не са налице основания за промяна на наложената мярка за процесуална принуда „Подписка“.

Нямам искания за събиране на нови доказателства.

 

АДВ. И.: По въпросите по чл. 248, ал.1 от НПК намирам следното:

Считам, че делото е подсъдно на Окръжен съд - Пловдив.

Няма основания за прекратяване или спиране на настоящото производство.

В хода на досъдебното производство не са допуснати  съществени нарушение на процесуалните правила, които да са довели до ограничаване правото на защита на обвиняемия.

По т. 4 на чл. 248, ал. 1 от НПК заявявам от мое име и от името на подзащитния ми, че с представителя на ОП-Пловдив сме сключили споразумение, което сме представили в писмен вид и моля да одобрите.

По т. 5 на чл. 248, ал.1 от НПК считам, че не са налице основанията за разглеждане на делото при зарити врати, привличане на резервен съдия или съдебен заседател, назначаване на защитник, вещо лице, преводач или тълковник и извършването на съдебни следствени действия по делегация.

Считам, че взетата спрямо подзащитния ми мярка за неотклонение „Подписка“, на този етап следва да бъде потвърдена.

Нямаме искания за събиране на нови доказателства.

 

ПОДСЪДИМИЯТ И.: Съгласен съм с казаното от адвоката ми. Желая делото да приключи със споразумение.

 

Съдът, след съвещание, счита, че делото е подсъдно на Окръжен съд – Пловдив. Не са налице основания за спиране или прекратяване на производството. В хода на досъдебното производство не е допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия по ДП. Не са налице основания за разглеждане на делото при закрити врати, привличане на резервен съдия или съдебен заседател, назначаване на защитник, преводач, вещо лице или тълковник, за изменение или отмяна на взетата спрямо подсъдимия мярка за процесуална принуда „Подписка“ или нейната отмяна. Не следва да бъдат събирани и нови доказателства, доколкото страните не направиха такова искане пред съда. Налице са основанията за разглеждане на делото по реда на особените правила по реда на Глава 29 от НПК, а именно чрез сключване на споразумение.

 

С оглед на горното съдът

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА, че делото е подсъдно на Окръжен съд - Пловдив.

НЕ СА НАЛИЦЕ основания за спиране или прекратяване на  наказателното производство.

НЕ Е ДОПУСНАТО в хода на досъдебното производство отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия и неговия защитник.

ПРИЕМА, че не са налице основания делото да се разглежда при закрити врати, привличането на резервен съдия или съдебен заседател, назначаването на защитник, вещо лице, преводач или тълковник и извършване на съдебно-следствени действия по делегация.

ПОТВЪРЖДАВА взетата спрямо подсъдимия  Х.Г.И. мярка за процесуална принуда „Подписка“.

 

Определението в частта му относно чл. 248, ал. 1, т.3 и т.6 от НПК подлежи на обжалване и протест по реда на Глава 22 от НПК в 7-дневен срок  пред Апелативен съд – Пловдив.        

 

ПРИЕМА, че са налице основания за разглеждане на делото по реда на Глава 29 от НПК.

 

Съдът намира, че на основание чл. 252 ал. 2 от НПК и предвид становището на страните, следва да пристъпи към незабавно разглеждане на делото, след провеждане на разпоредителното заседание, поради което и 

 

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИСТЪПВА към незабавно разглеждане на делото.

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ по реда на Глава 29 от НПК. ДОКЛАДВА СЕ основанието за образуване на делото.

ПРЕДОСТАВИ СЕ възможност на прокурора да изложи обстоятелствата, включени в обвинението.

 

ПРОКУРОРЪТ: Постигнахме споразумение с подсъдимия и с неговия защитник, което представяме пред Вас в писмен вид.

АДВ.И.: Постигнахме споразумение с представителя на държавното обвинение. Моля да го одобрите.

ПОДСЪДИМИЯТ И.: Постигнали сме споразумение и моля да го одобрите.

 

Съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ДОКЛАДВА СЕ споразумението чрез прочитането му от прокурора.

 

ПОДСЪДИМИЯТ Х.И.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен да съм извършил престъплението, в което ме обвинява ОП-Пловдив. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Заявявам, че съм го подписал доброволно и се отказвам от разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът, след тайно съвещание,

О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕДЛАГА на страните корекция на споразумението  като на основание чл. 59 ал. 2 във вр. с ал. 1 т. 1 от НК от наложеното на подсъдимия Х.Г.И. наказание се приспадне времето, през което е бил задържан по реда на ЗМВР за срок от 24 часа на 18.01.2021 г., като един ден задържане да се зачита за един ден „лишаване от свобода“.

 

ПРОКУРОРЪТ: Наш е пропускът. Съгласен съм да се включи в споразумението, а също и  сме пропуснали да възложим възпитателните грижи на осъдения като считам, че това следва да бъде възложено на Кмета на Община–Пловдив, район Централен.

 

АДВ.И.: Съгласен съм с прокурора. Със споразумението сме запознати, моля да бъде одобрено. Съгласни сме с корекциите, които се предлагат.

ПОДСЪДИМИЯТ И.: Съгласен съм с предложените две корекции.

 

Съдът, след тайно съвещание, по направените допълнителни корекции от прокурора, с които страните се съгласиха, счита, че представеното споразумение съответства на събраните по делото доказателства, не противоречи на закона и морала, поради което следва да се одобри. С оглед изложеното съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА днес постигнатото и подписано споразумение между прокурор ГЕОРГИ ГЕШЕВ, прокурор в Окръжна прокуратура – Пловдив и подсъдимият Х.Г.И., лично и чрез защитника си адв.Р.И. за решаване на НОХД №568/2021 г. по описа на Окръжен съд-Пловдив, ведно с направените корекции, както следва:

        Подсъдимият Х.Г.И.  - роден на *** ***, живущ ***, българин, български гражданин, женен, със средно образование, безработен, неосъждан, ЕГН **********  се признава за ВИНОВЕН в това, че:

На 18.01.2021 г. в гр.Пловдив:

- без надлежно разрешително, разпространил на Н. А. К. от гр.Пловдив, високорисково наркотично вещество - марихуана с нето тегло 3,034 гр. със съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол 8,5% /тегловни/;

- и в жилище в гр.Пловдив, бул."****" № **държал с цел разпространение високорисково наркотично вещество - марихуана с нето тегло 6,997 гр. със съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол 8,5% /тегловни/,

като марихуаната е с общо нето тегло 10,031 гр., на стойност 60,19 лв., съгласно Приложение №23 на МС от 29.01.1998 г. за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството.

 

За така извършеното от подсъдимия Х. Г. И.  престъпление по чл. 354а, ал. 1, изр.1 от НК му СЕ НАЛАГА наказание при условията на чл. 55, ал. 1, т. 1 и ал.3 от НК в размер  на ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, което на основание чл.66, ал.1 от НК изпълнението на така наложеното наказание СЕ ОТЛАГА с изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане в сила на определението на съда за одобряване на споразумението.  

На основание чл. 59 ал. 2 във вр. с ал. 1 т. 1 от НК от наложеното на подсъдимия  Х.  Г.И. наказание се ПРИСПАДА времето, през което е бил задържан по реда на ЗМВР за срок от 24 часа на 18.01.2021 г., като един ден задържане да се зачита за един ден „лишаване от свобода“.

 

Възпитателната работа спрямо подсъдимия Х. Г. И. СЕ ВЪЗЛАГА на Кмета на Район Централен към Община Пловдив *** за срока на условното осъждане.

 

На основание чл. 354а, ал. 6 от НК се ОТНЕМАТ в полза на Държавата 6,263 гр. остатъци от наркотичните вещества, представляващи предмет на престъплението, предадени на съхранение в ЦМУ Отдел „МРР-НОП“ София с приемно предавателен протокол №77329 от 19.03.2021 г.

 

ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА - 3 бр. празни полиетиленови опаковка /къса/ ДА СЕ УНИЩОЖАТ като вещи без стойност след влизане на определението за одобряване на настоящото споразумение в  законна сила.

На основание чл.189, ал.3 от НПК подсъдимия Х.Г.И. се ОСЪЖДА ДА ЗАПЛАТИ по сметка на ОД на МВР – Пловдив направените по делото разноски в размер на 206,92 /двеста и шест лева и деветдесет и две стотинки /.

 

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - ГР. ПЛОВДИВ

ПРОКУРОР: ...........................

                          /Г.ГЕШЕВ/

                                           

 

ПОДСЪДИМ:...............................

                                       /Х.И./

 

 

ЗАЩИТНИК:..............................

                                       /АДВ. Р.И./

 

 

 

     ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:

 

 

 

           СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  1.

 

                                           2.

 

С оглед на така одобреното споразумение, както и съобразно разпоредбата на чл. 24, ал. 3 от НПК, съдът е на становище, че производството по НОХД № 568/2021 г., по описа на Окръжен съд – Пловдив следва да бъде прекратено, а взетата спрямо подсъдимия Х.Г.И. мярка за неотклонение „Подписка, следва да бъде отменена. Ето защо

                      

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 568/2021 г. по описа на Окръжен съд – Пловдив.

 

ОТМЕНЯ наложената на подсъдимия Х.Г.И., ЕГН ********** мярка за неотклонение „Подписка“.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

 

Протоколът се изготви в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 15.35 часа.

 

 

                                                        ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:

 

 

               СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  1.

 

 

                      2.

 

 

                                                                         СЕКРЕТАР: