Решение по дело №95/2020 на Окръжен съд - Видин

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 16 юли 2020 г.
Съдия: Владимир Добрев Стоянов
Дело: 20201300600095
Тип на делото: Въззивно частно наказателно дело
Дата на образуване: 23 юни 2020 г.

Съдържание на акта

ОПРЕДЕЛЕНИЕ № 41

 

 

ВИДИНСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, наказателно отделение, в закрито заседание на ..шестнадесети юли .... през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:Л.Л.                                                                                                               ЧЛЕНОВЕ:  ВЛ.С.                                               

              Р.Д.

 

в присъствието на съдебния секретар ….Н.К.…. и                прокурор …В.Н.… като изслуша докладваното от                    съдията С.  ВЧНД ..95 .. по   описа за 2020 г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

         Производството е по реда на чл. 341 ал.2 от НПК.

         Обжалва се протоколно Определение на Районен съд – Белоградчик от 04.06.2020 г., постановено по НОХД № 178/2019 г. по описа на Районен            съд – Белоградчик.

В.Е.Ц. *** с ЕГН**********, подсъдим по                                  НОХД №178/2019 г. по описа на Районен съд – Белоградчик обжалва описаното протоколно определение с искане да бъде отменено изцяло приложението на чл. 69 от НК и да се постанови цялостно освобождаване от изтърпяване на наказанието по предишна присъда.

         В съдебно заседание пред ВдОС подс. Ц. обяснява, че иска да се прибере у дома си и иска условно освобождаване. Неговият защитник твърди, че не е справедливо подсъдимият да изтърпява отчасти наказанието, което му е било наложено по предишна присъда, тъй като при извършване на предишното деяние е бил непълнолетен. Прави искане за освобождаване на подсъдимия от изтърпяване на наказанието по предишната присъда.

                    

         След изслушване на страните в съдебно заседание и след запознаване с въззивната жалба  и с материалите по делото Окръжен съд – Видин приема за установено следното:

 

         На 04.06.2020 г. по НОХД № 178/2019 г. Районен съд – Белоградчик одобрява споразумение между Районна прокуратура-Белоградчик и                   подс. В.Е.Ц., подпомаган от адв. Кр. А. от ВдАК по силата на което Ц. се е признал за виновен в извършване на престъпление по чл. 343в ал.2 от НК. Определено е наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 месеца, което да се изтърпи ефективно, поради това че деянието е извършено в изпитателния срок по друга присъда. Приложена е разпоредбата на чл. 55 ал.1 от НК и размера на наказанието е определен под минималния предвиден в закона за такова престъпление.

         В рамките на същото съдебно производство, в същото съдебно заседание Районен съд – Белоградчик е постановил Ц. отделно от наказанието по споразумението да изтърпи част от определеното му наказание „лишаване от свобода“ за срок от 6 месеца по НОХД № 48/2017 г. на същия съд, а именно „лишаване от свобода“ за срок от 4 месеца.

         Окръжният съд намира, че обжалваното Определение е правилно и законосъобразно.

         От материалите по делото е видно, че подс. Ц. е роден на *** г.

         Видно е също така, че той е осъждан по НОХД № 48/2017 г. и по                 НОХД № 204 / 2018 г. на БРС. Деянието по настоящото НОХД № 178/2019 г. на БРС Ц. е извършил вече като пълнолетен.

         Като се има предвид, че по трите дела в рамките на три години той е осъден за престъпления, свързани с управление на МПС се налага извод, че предишните условни наказания не са го мотивирали да осъзнае противоправното си поведение. Той все още не е осъзнал, че осъществява забранени от Закона деяния и тези деяния Законът определя като престъпления.

         В рамките на три години той е заловен три пъти да върши едно и също деяние, което осъществява състав на престъпление. В рамките на три години той е осъден за извършените престъпления два пъти условно, а третият път по съкратена процедура получава наказание, което е определено под минималния размер, който е 4лишаване от свобода“ за срок от една година.

В тази връзка въззивният съд приема, че е наложително Ц. да изтърпи поне част от наказанието, което му е било определено по                         НОХД № 48 от 2017 г. на БРС с оглед индивидуалната превенция по чл. 36 от НК.

         По този начин подс. Ц. следва да разбере, че условното осъждане е реверанс към осъдения, с който му се дава възможност да осъзнае че е сгрешил, че поведението му е укоримо и че в бъдеще не следва да извършва противоправни деяния.

         Наличието на три присъди за три години не показва, че той е наясно с този факт.

         Осъждането да изтърпи, макар и частично, наказанието по предишна присъда ще даде възможност на Ц. да разбере, че занапред не може да върши престъпления и да разчита, че никой няма да го накаже за това.

         БРС правилно е преценил, че с оглед младата възраст на подсъдимия не следва да постанови цялостно изтърпяване на наказанието по                               НОХД № 48/2017 г., като е намалил размера на това наказание до 2/3 от цялото.

         С оглед на горното Окръжен съд – Видин намира, че обжалваното определение е законосъобразно и правилно, поради което следва да бъде потвърдено.

 

         Водим от горното и на основание чл. 345 ал.1 предл. 2-ро от НПК Окръжен  съд – Видин

 

                                                О П Р Е Д Е Л И :

 

         ПОТВЪРЖДАВА Определение на Районен съд – Белоградчик от 04.06.2020 г., постановено по НОХД № 178/2019 г. по описа на Районен            съд – Белоградчик.

Определението не подлежи на обжалване и/или протестиране.

 

 

                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:                     ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

 

                                                                                                   2.