Определение по дело №782/2021 на Районен съд - Варна

Номер на акта: 260561
Дата: 29 март 2021 г. (в сила от 14 април 2021 г.)
Съдия: Радостина Стаматова Методиева
Дело: 20213110200782
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 23 февруари 2021 г.

Съдържание на акта

П Р О Т О К О Л

 

 

Година 2021                                                                                       Град Варна

Варненският районен съд                                      Шести наказателен състав

На двадесет и девети март

Година две хиляди двадесет и първа

 

В публично съдебно заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: РАДОСТИНА МЕТОДИЕВА

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: К.Т.И.М.  

 

Секретар: Красимира Манасиева-Димитрова

Прокурор: Иван Богданов

 

          Сложи за разглеждане докладваното от Председателя наказателно общ характер дело номер 782 по описа за две хиляди двадесет и първа година.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

На именното повикване в 11:40 часа се явиха:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

          Осъденото лице Т.В.И., явява се лично и с адв. Д.С.Д. ***, назначен за служебен защитник в хода на досъдебното производство и приет от съда от преди.

         

          ПРОКУРОРЪТ:  Госпожо съдия, да се даде ход на делото.

         

АДВ. Д.:  Госпожо съдия, да се даде ход на делото.

 

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

И ГО ДОКЛАДВА

 

Производството е по реда на чл. 306 ал.1 т.3 от НПК, вр. чл.68 от НК.

 

          ПРОКУРОРЪТ: Няма да соча доказателства.

         

АДВ. Д.: Моля, да приемете към доказателствата по делото трудова характеристика по месторабота за подзащитния ми.

         

          ПРОКУРОРЪТ: Да се приеме.

 

СЪДЪТ намира, че така представеното от защитата писмено доказателство е относимо и допустимо към предмета на делото, ще спомогне за изясняване на същото от фактическа страна, поради което следва да бъде прието и приложено към доказателствения материал по делото, с оглед на което

О П Р Е Д Е Л И:

 

          ПРИЕМА И ПРИЛАГА към доказателствения материал по делото трудова характеристика по месторабота за осъденото лице Т.В.И..

 

          СЪДЪТ ДОКЛАДВА: Постъпила по делото актуална справка за съдимост, ведно със заверен препис от бюлетин за съдимост по отношение на осъдения И..

 

          ПРОКУРОРЪТ: Да се приемат.

 

          АДВ. Д.: Да се приемат, относими са.

 

СЪДЪТ намира, че така постъпилата справка за съдимост рег. № 368/22.03.2021 година, ведно със заверен препис от бюлетин за съдимост по отношение на осъдения Т.В. Тодоров следва да бъдат  приети и приложени към доказателствения материал по делото, с оглед на което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

          ПРИЕМА И ПРИЛАГА към доказателствения материал по делото справка за съдимост рег. № 368/22.03.2021 година, ведно със заверен препис от бюлетин за съдимост по отношение на осъдения Т.В. Тодоров.

 

          СЪДЪТ, намира делото за изяснено от фактическа и правна страна, с оглед на което и на основание чл.284 от НПК обявява съдебното следствие за приключено и дава думата на страните

 

ПО  С Ъ Щ Е С Т В О:

 

          ПРОКУРОРЪТ: Госпожо съдия, видно от материалите по делото Т.В.И. е осъден със съдебен акт постановен по НОХД № 3182/2014 година по описа на Районен съд – Варна, ХХХІІ състав за извършено престъпление наказуемо по чл.343Б ал.1 от НК, за което му наложено наказание „Лишаване от свобода“ за срок от шест месеца, чието изтърпяване е било отложено на основание чл.66 ал.1 от НК с изпитателен срок от три години.  Това споразумение е влязло в сила на 16.07.2014 година.

Престъплението, предмет на настоящото наказателен общ характер дело е извършено в рамките на изпитателния срок определен по предходното осъждане. В този смисъл са налице основанията на чл.68 ал.1 от НПК, поради което Ви моля, да постановите определение за привеждане в изпълнение на наказанието по НОХД № 3182/2014 година по описа на Районен съд - Варна, ХХХІІ състав, „Лишаване от свобода“ за срок от шест месеца, което наказание следва да бъде изтърпяно при първоначален общ режим.

 

          АДВ. Д.: Считам, че са налице основанията за привеждане в изпълнение на наказанието наложено със съдебния акт постановен по НОХД № 3182/2014 година по описа на Районен съд – Варна по отношение на подзащитния ми и Ви моля, да се произнесете в горния смисъл.

ОСЪДЕНИЯ И.: Поддържам това, което каза адвоката ми

 

          СЪДЪТ, като взе предвид обстоятелствата по делото и становището на страните изразени в днешно съдебно заседание, за да се произнесе взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл.306 ал.1 т.3 от НПК, вр. чл.68 от НК и е служебно инициирано от съда.

 

          В съдебно заседание представителят на държавното обвинение изразява становище, че са налице предпоставките на чл.68 от НК за привеждане в изпълнение на наказанието наложено на осъдения Т.В.И. със съдебния акт постановен по НОХД № 3182/2014 година по описа на Районен съд - Варна, тъй като престъплението  в извършването на което е признат за виновен по настоящото НОХД № 782/2021 година е извършено в изпитателния срок на предходното осъждане.

          Същото становище застъпва и защитата в лицето на адв. Д..

          Осъдения заявява, че е съгласен със защитника си.

 

          След като се запозна с материалите по делото и приобщената в това съдебното производство актуална справка за съдимост на осъдения Т.В.И. съдът констатира следното:

 

          С определение, с което е одобрено споразумение за прекратяване на наказателното производство по НОХД № 3182/2014 година по описа на Районен съд - Варна, ХХХІІ състав,  вляло в сила на 16.07.2014 година, за престъпление извършено на 05.07.2014 година, наказуемо по чл.343б ал.1 от НК, на И. е било наложено наказание „Лишаване от свобода“ за срок от шест месеца, чието изпълнение на основание чл.66 ал.1 от НК е било отложено с изпитателен  срок от три години.

 

          Със съдебния акт, постановен по настоящото НОХД № 782/2021 година, на Районен съд - Варна, VІ състав, влязъл в сила на днешна дата - 29.03.2021 година, Т.В.И. е признат за виновен в извършване на престъпление наказуемо по чл.198 ал.1 от НК, осъществено на 04.05.2017 година, като за това престъпление му е наложено наказание „Лишаване от свобода“ за срок от шест месеца, което да бъде изтърпяно при първоначален общ режим.

 

          Като съобрази, че престъплението предмет на настоящото НОХД № 782/2021 година по описа на ВРС, VІ състав е било извършено от И. в изпитателния срок определен му със съдебния акт постановена по  НОХД № 3182/2014 година по описа на Районен съд - Варна, ХХХІІ състав, съдът прецени, че са налице предпоставките на чл.68 ал.1 от НК за привеждане в изпълнение на условното наказание „Лишаване от свобода“, наложено му със съдебния акт постановен по НОХД № 3182/2014 г., а именно ШЕСТ МЕСЕЦА, което следва да бъде изтърпяно при първоначален ОБЩ режим, съобразно константната съдебна практика на ВКС по отношение определяне режима на изтърпяване на наказанието „Лишаване от свобода“ в случай като настоящия.

         

С оглед на изложеното съдът,

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

На основание чл.68 ал.1 от НК ПРИВЕЖДА в изпълнение наказанието наложено на осъдения Т.В.И., ЕГН **********, със съдебен акт постановен по НОХД № 3182 /2014 г. по описа на Районен съд - Варна, а именно ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА, което следва да бъде изтърпяно при първоначален ОБЩ режим.

 

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок от днес пред Окръжен съд – Варна.

 

          ПРОТОКОЛЪТ изготвен в с.з, което приключи в 11:50 часа.

 

 

 

                                                                              

                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                           СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

                                                                                                      2.

 

                                          

                                                             СЕКРЕТАР: