Присъда по дело №853/2017 на Районен съд - Велико Търново

Номер на акта: 39
Дата: 15 юни 2017 г. (в сила от 1 юли 2017 г.)
Съдия: Даниел Йорданов
Дело: 20174110200853
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 22 май 2017 г.

Съдържание на акта

П Р И С Ъ Д А

 

 

 

 

                                           15.06.2017 г.              гр. ВЕЛИКО  ТЪРНОВО

 

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

РАЙОНЕН СЪД                                                            2 състав

На 15.06.2017  г.

В публично  заседание  в следния  състав:

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ДАНИЕЛ  ЙОРДАНОВ

 

                                      СЪДЕБНИ  ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

1.       Т.  Н.Д.  Д.

                                     

Секретар: ВАНЯ  ИВАНОВА

Прокурор:  РАДЕВ

като разгледа  докладваното от  съдията

НОХ дело  номер 853 по  описа  за  2017 година.

 

Съдът  като взема предвид закона и данните  по делото  ПРИСЪДИ:

 

ПРИЗНАВА ПОДСЪДИМИЯ М.  Л.  П. – роден  на  *** г. в гр. ***, понастоящем  в  ***,  бълг.  гр., начално  обр.,  неженен,  осъждан,  с ЕГН **********,  за ВИНОВЕН   в това,  че в периода от 10.03.2016 г. до 14.03.2016 г. в гр. ***, ул. ***, чрез разрушаване на преграда, здраво направена за защита на имот - разбиване на врата на терасата, проникнал в къщата и отнел чужди движими вещи - икона „Дейсис - Христос на трон с Богородица, Йоан Кръстител и четиримата евангелисти", две картини „Стари и нови български воеводи", икона „Диптих - Богородица на трон с Христос на трон и със Св. Никола  и Йоан Кръстител", картина „Илинденци", три портрета на Т. Александров, икона „Богородица с Архангел Михаил и Гавраил", икона „Рождество Христово", икона „Св. Св. Кирил и Методий", икона „Св. Великомъченик Д.", икона „Св. Теодор Тирон и Св. Теодор Стратилат", икона „Св. Йоан  Кръстител", икона „Св. Архангел Михаил", икона „Възкресение Христово", икона „Св. Богородица", икона „Тайната вечеря", икона „Богородица на трон", икона „Сватбата в Кана Галилейска", икона „Посрещане на учениците на Кирил и Методий от цар Борис", икона „Св. Атанасий", картина „Хоро", фотос „Четата на Гоце Делчев", фотос „Гоце Делчев, Гьорче Петров и Никола Малешевски", седем броя икони на светци, въже за алпинизъм с дължина 10 метра, калъф за юрган и покривало (булана) - всички вещи на обща стойност 6220 лева, собственост на П.Ц.П. ***, от владението и без съгласието на собственика, с намерение противозаконно да ги присвои, като кражбата представлява опасен рецидив,  поради  което  и  на  осн. чл.  196, ал. 1, т. 2, във връзка с чл. 195, ал. 1, т. 3, пр. 1, във връзка с чл. 194, ал. 1, във връзка с чл. 29, ал. 1, буква „а" и буква „б"  от НК, вр.  чл. 36, чл. 54 и  чл. 58 А,  ал. 1 от НК   го  осъжда  на  ДВЕ  ГОДИНИ И  ОСЕМ  МЕСЕЦА    ЛИШАВАНЕ ОТ  СВОБОДА,  което  да  изтърпи    ПРИ  ПЪРВОНАЧАЛЕН  СТРОГ  РЕЖИМ.

Приобщените  по    делото  като   веществени  доказателства:

ВД № 1 - смес от пръст и ситни камъчета, поставени в бял хартиен плик, запечатан с етикет серия Г 04098;

ВД № 2 - нишковидни обекти, поставени в бял хартиен плик, запечатан с етикет серия Г 04097; като  вещи без   стойност,  след  влизане  в сила  на  присъдата,  да  се  унищожат. 

ОСЪЖДА ПОДСЪДИМИЯ М.   Л.  П. да  заплати  в  полза  на  държавата по сметка  на  ВТРС  направените по делото разноски  в размер на 153,41 лв., както и 5  лв. ДТ  за  служебно издаване  на изпълнителен   лист.

ПРИСЪДАТА   подлежи  на обжалване  или  протест  в  15  дневен   срок   от  днес,  пред ВТОС.

 

    РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

    СЪДЕБНИ  ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

     1.

 

 

     2.

 

Съдържание на мотивите

 

М О Т И В И към НОХД  № 853/2017 год. по описа на ВТРС

 

 

Обвинението срещу подсъдимия М.Л.П.,***, е по чл. 196, ал. 1, т. 2, вр. чл. 195, ал. 1, т. 3, пр. 1, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, буква "а" и буква "б"  от НК, затова, периода от 10.03.2016 г. до 14.03.2016 г., в гр. ***, ул. ***, чрез разрушаване на преграда, здраво направена за защита на имот - разбиване на врата на терасата, проникнал в къщата и отнел чужди движими вещи - икона „Дейсис - Христос на трон с Богородица, Йоан Кръстител и четиримата евангелисти", две картини „Стари и нови български воеводи", икона „Диптих - Богородица на трон с Христос на трон и със Св. Никола  и Йоан Кръстител", картина „Илинденци", три портрета на Т. Александров, икона „Богородица с Архангел Михаил и Гавраил", икона „Рождество Христово", икона „Св. Св. Кирил и Методий", икона „Св. Великомъченик Д.", икона „Св. Теодор Тирон и Св. Теодор Стратилат", икона „Св. Йоан  Кръстител", икона „Св. Архангел Михаил", икона „Възкресение Христово", икона „Св. Богородица", икона „Тайната вечеря", икона „Богородица на трон", икона „Сватбата в Кана Галилейска", икона „Посрещане на учениците на Кирил и Методий от цар Борис", икона „Св. Атанасий", картина „Хоро", фотос „Четата на Гоце Делчев", фотос „Гоце Делчев, Гьорче Петров и Никола Малешевски", седем броя икони на светци, въже за алпинизъм с дължина 10 метра, калъф за юрган и покривало (булана) - всички вещи на обща стойност 6220 лева, собственост на П.Ц.П. ***, от владението и без съгласието на собственика, с намерение противозаконно да ги присвои, като кражбата представлява опасен рецидив.

 

Представителят на ВТРП подържа повдигнатото обвинение, като моли съда за налагане на наказание с приложението на чл. 58 а, ал. 1 от НК.

 

            Подсъдимият се признава за виновен и прави пълни самопризнания по обстоятелствата изложени в обвинителния акт по реда на чл. 371, т. 2 от НПК.       

Защитникът му също не оспорва фактическата обстановка, като пледира за налагане на наказание при условията посочени от представителя на държавното обвинение.

 

            Съдът, след като прецени направените самопризнания от подсъдимия и установи, че същите кореспондират с останалия доказателствен материал, прие за установени обстоятелствата изложени в обвинителния акт, а именно:

            Подсъдимият М.Л.П. е с постоянен адрес ***. Има четири братя и сестри. Не е женен. Няма регистриран настоящ адрес. От години не живее на постоянния си адрес и няма адрес, на който да е известно пребиваването му. Води скитнически начин на живот на територията на страната, довело и до многократното му обявяване за издирване. Не поддържа връзки с близките си, няма документ за самоличност. Многократно регистриран за извършени престъпления от общ характер. Регистриран като лице, представляващо интерес за органите на МВР от най - висока първа степен по линии "палежи", "взломни кражби от домове", "кражби на вещи и части от МПС", "взломни кражби от гаражни и избени помещения". Поддържа връзки само с лица, представляващи интерес за полицията по посочените линии. Превърнал е извършването на престъпления в начин на живот и осигуряване на доходи за съществуването си.

            Осъждан е с 13 влезли в сила присъди за извършени престъпления на територията на Р България. С влязла в сила на 11.09.2012 г. присъда по НОХД № 1385/2012 г. на ВТРС е бил осъден за извършено в периода 05.04.2012 г. до 08.04.2012 г. престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 2 от НК на наказание седем месеца лишаване от свобода, което изтърпял до 29.11.2012 г. С влязла в сила присъда по НОХД № 1151/2013 г. по описа на ВТРС е бил осъден за извършено на 10.03.2013 г. престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 1 от НК на наказание две години лишаване от свобода, което изтърпял до 12.03.2015 г.

            След изтърпяване на наказанието си отново пристигнал в гр. Велико Търново. От началото на 2016г. живеел на различни места, като понякога отсядал в квартирата на свидетеля К. Славов Любенов.

            Един ден в периода от 10.03.2016 г. до 14.03.2016 г. подсъдимият П. решил да извърши кражба от дома на П.Ц.П. ***. Имотът бил заключен. Сутринта на 10.03.2016 г. П.П. ***, където живеел сам и заминал за с. Горна Росица, обл. Габрово, където имал наследствена къща. След излизането от дома си изключил електроуредите, заключил входната врата на етажа, портата на имота затворил и заключил със синджир и катинара. Прозорците на стаите и вратата на терасата също били затворени с поставени райбери от вътрешната страна.

            В посочения период от 10.03.2016г. до 14.03.2016г. подсъдимият П. прескочил през оградата на дома на П.П. *** и се качил на терасата на къщата, където със сила разбил вратата на терасата, като я натиснал навътре и окривил райбера, с който била затворена отвътре. Проникнал в жилището на пострадалия П. и обиколил по стаите да търси вещи, които може да открадне и взел следните вещи - икона „Дейсис — Христос на трон с Богородица, Йоан Кръстител и четиримата евангелисти", две картини „Стари и нови български воеводи", икона „Диптих - Богородица на трон с Христос на трон и със Св. Никола и Йоан Кръстител", картина „Илинденци", три портрета на Т. Александров, икона „Богородица с Архангел Михаил и Гавраил", икона „Рождество Христово", икона „Св. Св. Кирил и Методий", икона „Св. Великомъченик Д.", икона „Св. Теодор Тирон и Св. Теодор Стратилат", икона „Св. Йона Кръстител", икона „Св. Архангел Михаил", икона „Възкресение Христово", икона „Св. Богородица", икона „Тайната вечеря", икона „Богородица на трон", икона „Сватбата в Кана Галилейска", икона „Посрещане на учениците на Кирил и Методий от цар Борис", икона „Св. Атанасий", картина „Хоро", фотос „Четата на Гоце Делчев", фотос „Гоце Делчев, Гьорче Петров и Никола Малешевски", седем броя икони на светци.С цел по-лесно да ги пренесе той взел и калъф за юрган и покривало (булана), които използвал като чували, като ги направил на вързопи, в които поставил описаните по-горе вещи, като ги спуснал от тераса с въже за алпинизъм с дължина 10 метра, което също взел от дома на свидетеля П.. Всички посочени по-горе и откраднати вещи били собственост на пострадалия П..

            След като изнесъл откраднатите вещи извън къщата П. оставил единия вързоп в двора на къщата на св. П. от вътрешната страна на мрежестата ограда, а другия извън него в непосредствена близост до мрежестата ограда на къщата на пострадалия. П. отишъл до дома на К. Славов Любенов и го помолил да му помогне да пренесат някакъв багаж от ул. "Гурко". Любенов се съгласил и двамата тръгнали. Докато вървели П. обяснил, че щял да даде на Любенов някакъв чувал. Тръгнали по ул. "Ген. Гурко" в посока от запад на изток и когато стигнали до № 79 П. посочил да продължат по стъпала в южна посока, като по този начин стигнали до ул. "Пролет". До северната ограда на имота, находящ се на ул. "Пролет" № 8 (имота на П.П.), от външната страна на оградата, Любенов видял оставен завързан чувал, в който били поставени част от картините и иконите, взети от дома на П.. В северозападния ъгъл на имота, от вътрешната страна на оградата, Любенов забелязал вързоп, направен от бял чаршаф, в който се намирали останалите картини и икони, собственост на П.. П. казал на Любенов да вземе чувала и по обратния път да се върне до ул. "Ген. Гурко", след което да продължи в посока изток, към Професионална гимназия по икономика. Любенов излязъл на ул. "Ген. Гурко", тръгнал на изток и когато стигнал до отклонението за ул. "Пролет" П. вече го чакал там, носейки вързопа, направен от белия чаршаф от дома на П. с другата част от откраднатите вещи, който вързоп Л видял преди това вътре имота на П.. След това П. ***, където живеел М А А. Едно от помещенията на приземния етаж на къщата А било обособено като търговски обект. Свидетелят А се занимавал с изкупуване и продажба на стари вещи. П. натиснал звънеца на входната врата и малко след това вратата отворил А. П. и Л влезли вътре, като внесли със себе си двата вързопи, в които се намирали картините и иконите, взети от дома на П.. След това тримата отишли в магазина на А, където той попитал П. дали вещите, които му предлага да купи не са крадени. П. отговорил отрицателно на два пъти, като обяснил, че са му дадени вместо заплащане от един англичанин, на който направил ремонт на покрива на къщата, след което А дал на П. паричната сума от 270 лева, а той от своя страна дал на Л впоследствие сумата от 20 лева за услугата по пренасянето на вещите.

            Пострадалият П. се прибрал около 11:10 - 11:15ч. на 14.03.2016г. в дома си в гр. Велико Търново, ул. "Пролет" № 8, установил извършената кражба и уведомил органите на МВР - В.Търново за случая.

            На 05.10.2016 г. дома на А бил посетен от служители на РУ Велико Търново и той предал на инспектор Х девет броя картини и икони - всички, които в момента били в дома му. Останалите бил подарил на приятели. В последствие Асъбрал още 16 броя картини, икони и фотоси, които лично предал на П..

            От заявените от П. за откраднати вещи не били установени още 7 броя икони с размери 20 х 30см., въже за алпинизъм с дължина 10 метра, плик за юрган, в който били поставени част от отнетите вещи и покривало (булана)-всичко на обща стойност 720 лв., които се явяват невъзстановени щети от престъплението.

            Установената фактическа обстановка се доказва по безспорен начин от събраните по делото доказателства. Извършен е оглед на местопроизшествие. Разпитани са в качеството на свидетели П.Ц.П., инспектор  Й Г Х, М А А и К. С Л.

            Проведен е следствен експеримент с участието на свидетеля К. Славов Любенов.

            С приемо - предавателен протокол са приобщени като веществени доказателства доброволно предадените от М А девет броя картини и икони. Извършен е оглед на ВД.

            Назначена е и изготвена оценъчна експертиза на откраднатите вещи от заключението на която е видно, че общата им стойност е 6220 лева.

            От приложената справка за съдимост на подсъдимия е видно, че многократно е осъждан за кражби. Изготвена е и характеристична справка на П..

            Преди и по време на извършване на престъпното деяние подсъдимият е разбирали свойството и значението на постъпката си, бил е способен да я ръководи. От субективна страна деянието е извършено при пряк умисъл, като форма на вината.

            По описания начин от обективна и субективна страна подсъдимият е осъществили посочения по-горе престъпен състав.

            За извършеното престъпление НК предвижда наказание от три до петнадесет години лишаване от свобода. Делото е разгледано при условията на съкратено съдебно следствие и по-точно при условията на чл. 371, т. 2 от НПК, при което е на лице изискването за императивното приложение на разпоредбата на чл. 58 а от НК. Съгласно разпоредбата на ал. 1 в редакцията съгласно ДВ бр. 26 от 2010 г., в сила от 10.04.2010г., при постановяване на осъдителна присъда съдът определя наказанието лишаване от свобода, като се ръководи от разпоредбите на Общата част на Наказателния кодекс и намалява така определеното наказание с една трета освен, ако не са налице условията на чл. 55 от НК, който съдът прилага, ако е по благоприятен за дееца.

Като смекчаващи обстоятелства съдът отчете критичното отношение на подсъдимия към извършеното, младата му възраст и затрудненото му материално и социално положение, както и изразеното желание за възстановяване на остатъка от щетите.

Като отегчаващи обстоятелства бяха отчетени лошите му характеристични данни, криминалното му минало и множеството предходни осъждания.

Така отчетени тези обстоятелства, мотивираха съда да приеме, че не са налице условията за определяне на наказанието при условията на чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК, а именно при наличие на изключителни или многобройни смекчаващи обстоятелства под минимума, предвиден за извършеното престъпления, поради което наложи наказание при условията на чл. 58 а, ал. 1 от НК, като при лек превес на смекчаващите обстоятелства определи наказание към минимално предвиденото за извършеното престъпление от четири години лишаване от свобода, което намали с една трета и наложи за изтърпяване наказание от две години и осем месеца лишаване от свобода.

Предвид липсата на предпоставките на чл. 66 от НК и съобразявайки разпоредбите на ЗИНН, съдът постанови същото да бъде изтърпяно при  първоначален „строг” режим.

С присъдата си съдът е указал и как да се подходи с приобщените по делото веществени доказателства.

Присъдиха се и направените по делото разноски, които подсъдимият да заплати по сметка на ВТРС.

 

По тези съображения съдът постанови присъдата си.

                                  

                                                                      

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: