Решение по дело №421/2022 на Административен съд - Монтана

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 31 октомври 2022 г. (в сила от 31 октомври 2022 г.)
Съдия: Соня Димитрова Камарашка
Дело: 20227140700421
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 18 октомври 2022 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

443/31.10.2022г.

 

гр. Монтана

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд – Монтана касационен състав, в публично заседание на двадесет и осми октомври през две хиляди двадесет и втора година в състав:

 

                                                                          Председател: Огнян Евгениев

                                                                                            Членове: Соня Камарашка

                                                                                                            Мария Ницова

 

при секретаря Петя Видова и с участието на прокурор Галя Александрова при Окръжна прокуратура - Монтана, като разгледа докладваното от съдия Соня Камарашка касационно административно - наказателно дело № 421 по описа на съда за 2022г., за да се произнесе, взе предвид следното

 

Производството е по реда на чл.208 и сл. от АПК във връзка с чл.63в от ЗАНН.

 

Предмет на касационното административно – наказателно производство е Решение №148 от 29.08.2022 г. постановено по АНХД № 20221630200549 по описа за 2022г. на Районен съд – Монтана, с което е потвърдено наказателно постановление № 12-2200077 от 03.05.2022 г. издадено от Директор на Дирекция „Инспекция по труда” гр. Монтана, с което на „Р.- Р.“ ЕООД с ЕИК * със седалище и адрес на управление ***, представлявано от управителя Д.Х.Л., за извършено административно нарушение по чл.62, ал.1 от КТ във вр. чл.1, ал.2 от КТ е наложена имуществена санкция в размер на 1500.00лева /хиляда и петстотин/, на основание чл.416, ал.5 от КТ във вр. чл.414, ал.3 от КТ.

Касационният жалбоподател „Р.- Р.“ ЕООД чрез надлежно упълномощения адвокат К.А. *** поддържа касационната жалба, като развива конкретни доводи свързани с нарушение на материалния закон, съществени нарушения на съдопроизводствените правила и необоснованост. Излага доводи, че не се касае за трудово правоотношение, а за наличието на граждански договор представляващ изработка по см. на чл.258 ЗЗД представен пред административно наказващия орган, който не е обсъден във възивното производство. Моли за отмяна на въззивното решение и издаденото НП, като претендира сторените по делото разноски за две съдебни инстанции.

Ответника по касационната жалба Дирекция „Инспекция по труда” гр.Монтана, редовно призовани, чрез процесуалния си представител старши юрисконсулт С*** К*** оспорва жалбата. Твърди, че по делото правилно е установена възприетата и от административния орган фактическа обстановка, въз основа на която при липса на допуснати съществени нарушения на процесуалните правила и правилно приложение на материалния закон правилно и законосъобразно въззивния съд е потвърдил издаденото НП. Сочи, че НП не страда от визираните в касационната жалба пороци, налице е описание на нарушението, както времето и мястото на неговото извършване.

Окръжна прокуратура – Монтана, с оглед задължителното участие в настоящето производство, чрез представителя си в съдебно заседание, дава мотивирано заключение, че жалбата е основателна, като атакуваното решение следва да се отмени, като неправилно и незаконосъобразно тъй като е постановено при съществено нарушение на процесуалните правила, водещи до ограничаване правото на защита на наказаното лице. Извършеното нарушение не е доказано и това прави издаденото НП незаконосъобразно.

Касационната жалба е подадена в срока по чл.211, ал.1 АПК от страна във въззивното производство, за която обжалваното съдебно решение е неблагоприятно, при което същата е допустима.

Разгледана по същество и в пределите на касационната проверка по чл.218 от АПК във вр. чл.63в от ЗАНН е ОСНОВАТЕЛНА.

С касационната жалба не са представени писмени доказателства свързани с касационните основания, които да променят фактическите и правни изводи на въззивния съд в обжалваното решение.

За да постанови обжалваното решение, с което е потвърдил издаденото наказателно постановление, съставът на Районен съд – Монтана е приел от фактическа страна, че при извършена проверка на място на 18.02.2022г. в 15,20часа по спазване на трудовото законодателство от служители на Инспекция по труда гр.Монтана в обект на „Р.- Р.“ ЕООД с ЕИК * извършващ „вътрешен ремонт на мазето на сграда“ /преустройство в столова/ находящ се в гр.Монтана, бул. „Трети март“№* е установено, че дружеството в качеството си на работодател е допуснало да работи лицето И*** И*** Д*** – подготвя стените за измазване, без отношенията при предоставяне на работна сила в полза на дружеството да са уредени като трудово правоотношение и без наличието на сключен трудов договор в писмена форма. Съдът не е кредитирал приложения граждански договор №2 от 14.02.2022г. като е посочил, че предвид предмета на договора се касае за трудов такъв, а не за граждански по см. на чл.258 и сл. от ЗЗД.

Изложените доводи не се споделят от настоящия касационен състав, който се е произнесъл по идентичен казус по КАНД №327/2022г. по описа на АС – Монтана.

Предвид събраните по делото доказателства, че още при съставяне на АУАН№12-2200077/04.04.2022г. касатора в качеството си на работодател е възразил, че между управляваното от него търговско дружество „Р.- Р.“ ЕООД и лицето И*** И*** Д*** има сключен граждански договор №2/14.02.2022г./представен на л.13 от въззивното дело/, от който е видно ,че предмет на договора е „…извършване на работа в обекта на бул. „Трети март“№* , а именно – изкарване на мазилка и подмазване на фуги за периода от 14.02.2022г. – 28.02.2022г.“ поради което отношенията не са трудови.

В процесния случай провереното дружество няма качеството на работодател по смисъла на § 1, т. 1 от ДР на КТ, тъй като е оформило правоотношението си с лицето И*** И*** Д*** в граждански договор.

В представения по делото граждански договор, съгласно чл. 1 от договора, същият е съставен на основание чл. 258-262 и 293-300 от ЗЗД/, като е посочен конкретен резултат, който е следвало да бъде постигнат от изпълнителя, както и други индивидуализиращи белези, които да обусловят извод за облигационния характер на възникналите отношения. Точно е определен предметът на гражданския договор и е определено работно място в рамките на определен период за постигането на конкретен резултат срещу задължение за заплащане в брой. Доказателствената стойност на представения договор кореспондира с приложената разписка за полученото възнаграждение и с показанията на разпитаните свидетели И*** И*** Д*** и Христо Д*** Х..

Трудовия договор има за предмет престирането на работна сила (жив труд) от работника за продължителен, в повечето случаи неопределен срок, а при гражданския договор (договора за изработка) се дължи конкретен трудов резултат (овеществен труд) за определен срок. При трудовия договор работникът е в зависимост от своя работодател и е задължен да спазва определения ред и трудова дисциплина, работно време и т.н., при договора за изработка изпълнителят дължи само "изработването на нещо", на уговорения резултат и е независим, стопански и оперативно самостоятелен при изпълнението. И при двата договора се дължи възнаграждение, но то се различава по своето естество, като трудовото възнаграждение е правно регламентирано, има гарантиран минимален размер и се изплаща ежемесечно, а възнаграждението, което следва да заплати поръчващият, се договаря свободно между страните и се изплаща след приемане на изработката, по принцип – еднократно.

Предвид изложеното и поради липса на обективна страна от състава на вмененото административно нарушение, тъй като разпоредбата на чл. 62, ал. 1 от КТ предполага работодателят да не е изпълнил задължението си да сключи писмен трудов договор с работника, а в случая касатора не може да бъде субект на приложената санкционна разпоредба, предвиждаща наказание за работодател. Още повече, че в случая АНО е следвало да открие производство по чл. 405а от КТ и едва след неговото завършване да прецени наличието на предпоставките за АНО.

От изложеното издаденото НП се явява незаконосъобразно и следва да бъде отменено, както и решението предмет на касационната проверка.

С оглед очерталия се изход на делото, в полза на касатора съгласно чл.63д, ал.2 от ЗАНН /към Дв. бр. 21 от 2021 г./, следва да бъде присъдено претендираното адвокатско възнаграждение за двете съдебни инстанции, а именно 240,00лева с ДДС за въззивното производство, съгласно договор за правна защита и съдействие №0000282/21.06.2022г. и 336,00 лева с ДДС за касационното производство, съгласно договор за правна защита и съдействие №0000317/14.09.2022г. или общо 576,00 лева с ДДС /петстотин седемдесет и шест/, както и 5,00лева държавна такса за издаване на изпълнителен лист.

По изложените съображения на основание чл.221, ал.2 от АПК във вр. с чл.63в от ЗАНН и чл.63д, ал.2 от ЗАНН, настоящият касационен състав на Административен съд - Монтана,

 

                                                                       Р  Е  Ш  И:

 

ОТМЕНЯ Решение №148 от 29.08.2022 г. постановено по АНХД № 20221630200549 по описа за 2022г. на Районен съд – Монтана, вместо което ПОСТАНОВЯВА

 

ОТМЕНЯ наказателно постановление № 12-2200077 от 03.05.2022 г. издадено от Директор на Дирекция „Инспекция по труда” гр. Монтана.

 

ОСЪЖДА Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ гр.София да заплати на „Р.- Р.“ ЕООД с ЕИК * със седалище и адрес на управление ***, представлявано от управителя Д.Х.Л., сумата от общо 576,00 лева с ДДС /петстотин седемдесет и шест/ представляваща сторените по делото разноски за адвокатско възнаграждение за две съдебни инстанции и 5,00лева държавна такса при служебно издаване на изпълнителен лист.

 

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

ЧЛЕНОВЕ: