Решение по дело №1736/2018 на Районен съд - Стара Загора

Номер на акта: 530
Дата: 26 юли 2018 г. (в сила от 15 септември 2018 г.)
Съдия: Тодор Гочев Минов
Дело: 20185530201736
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 26 юни 2018 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

                                                 26.07.2018 година                       град Стара Загора

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

СТАРОЗАГОРСКИ РАЙОНЕН СЪД                                   VІІ наказателен състав, на дванадесети юли                                                    две хиляди и осемнадесета година.

В публично заседание в следния състав,                

               

                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ : ТОДОР МИНОВ                      

 

Секретар: ЦВЕТЕЛИНА ДОКОВСКА

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията ТОДОР МИНОВ,

а.н.дело № 1736 по описа за 2018 година,

 

Р   Е   Ш   И :

 

                        ОТМЕНЯ наказателно постановление № 17-1228-003901 от 04.12.2017 година на Началник група в сектор ПП – КАТ, към ОДП град Стара Загора, с което на Ю.Т.Е., ЕГН ********** е наложено наказание – „глоба” в размер на 800 /осемстотин/ лева, за нарушение по чл.483, ал.1, т.1 от КЗ, във връзка с чл.638, ал.2, предложение първо, във връзка с чл.638, ал.1, т.1, във връзка с чл.461, т.1 от Закона за движението по пътищата, като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

                        Решението подлежи на обжалване с касационна жалба в четиринадесет дневен срок от получаване на съобщението от страните пред Административен съд град Стара Загора.

 

                              

 

 

 

                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ :

 

 

 

 

                        М О Т И В И :

                        Обжалвано е наказателно постановление № 17-1228-003901 от 04.12.2017 година на Началник група в сектор ПП – КАТ, към ОДП град Стара Загора, с което на Ю.Т.Е., ЕГН ********** е наложено наказание – „глоба” в размер на 800 /осемстотин/ лева, за нарушение по чл.483, ал.1, т.1 от КЗ, във връзка с чл.638, ал.2, предложение първо, във връзка с чл.638, ал.1, т.1, във връзка с чл.461, т.1 от Закона за движението по пътищата.

                        В жалбата се излагат съображения за незаконосъобразност на обжалваното наказателно постановление и се моли съда същото да бъде отменено.

                        Въззиваемият, редовно и своевременно призован не изпраща представител и не взема становище по основателността на подадената жалба.

                        Старозагорският районен съд, след като обсъди оплакванията изложени в жалбата, събраните по делото доказателства и взе предвид становищата и доводите на страните намери за установено следното:           

                        Жалбата е ОСНОВАТЕЛНА.

                        Съдът след като се запозна с обжалваното наказателно постановление издадено въз основа на предшестващия го ауан, намира, че при реализиране на административно-наказателната отговорност АНО е допуснал съществено нарушение на процесуалните правила, по смисъла на императивните норми на чл.42, т.5 и чл.57, ал.1, т.6 от ЗАНН. Съгласно тези норми, следва нарушителя точно и ясно да бъде запознат със законовите разпоредби, които виновно е нарушил, като същите бъдат посочени по един несъмнен начин от АНО. В разглеждания случай видно от приложения АУАН от 28.11.2017 година, съставен и връчен на нарушителя, на последния е разяснено, че с действията си е допуснал административно нарушение по КЗ, докато впоследствие с обжалваното наказателно  постановление му е наложено административно наказание по ЗДвП. Допуснатото съществено нарушение на процесуалните правила е неотстранимо пред настоящата инстанция и само по себе си води но незаконосъобразност на обжалваното наказателно постановление само на това основание. Предвид на това съдът намира, че не следва да разглежда делото по същество, защото дори и да се установи безспорно, че жалбоподателя е допуснал твърдяното административно нарушение, няма как обжалваното наказателно постановление да бъде потвърдено след като при отправяне на административното обвинение му е била разяснена отговорност по друг закон а не по този който е понесъл административно наказателната отговорност с обжалваното наказателно постановление.

                        Предвид гореизложеното, обжалваното наказателно постановление се явява незаконосъобразен и като такова следва да бъде отменено.

                        Воден от горните мотиви, съдът постанови решението си. 

 

 

 

                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: