Решение по дело №1189/2018 на Районен съд - Варна

Номер на акта: 1314
Дата: 19 юли 2018 г. (в сила от 5 ноември 2018 г.)
Съдия: Валя Илиева Цуцакова Нанкова
Дело: 20183110201189
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 12 март 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

 

Номер ...../……г.                   Година  2018                  Град  Варна                                 

 

В    И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

 

 

ВАРНЕНСКИ РАЙОНЕН СЪД                   ПЕТНАДЕСЕТИ  СЪСТАВ

                      

На  седемнадесети юли                          Година  две хиляди и  осемнадесета

                                        

В публично съдебно заседание в следния състав:

 

                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ:ВАЛЯ ЦУЦАКОВА

 

СЕКРЕТАР: МИРОСЛАВА ИВАНОВА

 

като разгледа докладваното от съдията

НАХД                                         № 1189                           по описа за 2018 г.

за да се произнесе взе предвид следното:

 

           Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН и е образувано по жалба на В.Х.Н., депозирана в качеството му на представляващ „М.6” ЕООД-гр.София, чрез адв.Р. Н., против НП  № 03 –008967/ 28.12.2017 г. на И.И., Директор на Дирекция “Инспекция по труда”- Варна, с което за нарушение на чл.107 р ал.2 от КТ на основание чл.414 ал.1 от КТ на дружеството е  наложено наказание “Имуществена санкция” в размер на 2000/ две хиляди / лева.

 

           Жалбата е процесуално допустима - подадена е в срока на обжалване и от надлежна страна, поради което, като допустима е приета от съда за разглеждане.

         С жалбата на първо място се оспорва изводът на АНО, че санкционираното дружество притежава качеството „предприятие ползвател“, по отношение на визираният в НП договор с лицето Х.С.се сочи, че  същият не е сключен на основание чл.107 Р от КТ, а на основание чл.70 ал.1 от КТ, приема се, че между санкционираното дружество и посоченият работник не съществуват както фактически, така и юридически правоотношения,, визира се договор за управление, който не кореспондира с понятието осигуряване на временна работа, което подкрепя твърдението, че жалбоподателят не притежава качеството „предприятие ползвател“, приема се, че е нарушена нормата на чл.57 ал.1т.5 от ЗАНН,  оспорва се и датата на извършване на нарушението, тъй като изпълнителното деяние не е обвързано с мястото на престиране на работна сила,  счита се, че неправилно е ангажирана отговорността на дружеството, което не притежава качеството „работодател“, оспорва се и размерът на наложената санкция, като в заключение се иска НП да бъде отменено.

         В съдебно заседание въз. дружество  не се представлява.

          Процесуалният представител на въззиваемата страна  оспорва жалбата, а в хода на делото по същество моли за потвърждаване на НП, тъй като в хода на АНП не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила и материалния закон..

          С оглед събраните по делото доказателства, съдът прие за установено от фактическа страна следното:

          На 02.12..2017г., служители на Д”ИТ”-Варна, сред които и св.З., извършили проверка в обект ресторант- кафе- мюзик бар-„Планет клуб”, находящ се в гр.Варна, на ул.”Цар Симеон I” № 26, стопанисван от „М.6” ЕООД-гр.София.В обекта по време на проверката били установени общо 15 лица, които полагат труд, сред които и лицето Хелгеналия Александрова Стоянова, назначена на длъжност „сервитьор”, по трудов договор 263/25.10.2017г..Установените в обекта работещи попълнили декларации, в които отразили, че работят за дружество „Мелтеми 8“ и от това дружество са изпратени на работа в проверения обект, стопанисван от „Мелтеми 6“.Насрочена била и документална проверка, попълнена била Идентификационна карта, направена била и справка в НАП, като в следствие на документалната проверка било установено, че дружеството, стопанисващо проверения обект- „Мелтеми 6“ има наети по трудов договор само четири лица.На проверяващата бил предоставен за запознаване договор между „М.6“ ЕООД и „Мелтеми 8“ ЕООД, по силата на който първото дружество е следвало да осигури персонал за обекта, стопанисван от санкционираното дружество.

           Предвид горното св.З. приела, че „ М.6” ЕООД- ***, като предприятие ползвател е нарушило разпоредбата на чл.107 р ал.2 от КТ, тъй като  е допуснало общият брой на работниците и служителите, изпратени от „Мелтеми 8” ЕООД да са повече от 30 на сто от броя на работниците и служителите на „ Мелтеми 6” ООД- Варна, поради което на 21.12.2017г. съставила АУАН срещу санкционираното дружество, в който описала приетото за установено нарушение.

          АУАН бил съставен в присъствието и връчен на  упълномощено от представляващия и управляващ дружеството лице, което го подписало  без възражения.

          В законоустановения срок не били депозирани писмени възражения срещу съставения АУАТ, поради което въз основа на материалите по преписката АНО издал НП, предмет на настоящата въззивна проверка. Със същото на въз.дружество е наложено административно наказание за нарушението, описано в АУАН.

          Съдът напълно кредитира показанията на св.З., тъй като същите са последователни, искрени  и непротиворечиви, както и кореспондиращи с приетата за установена фактическа обстановка.

          Съдът напълно кредитира писмените доказателства по делото, тъй като същите са непротиворечиви и взаимно се допълват.

          Описаната фактическа обстановка се установява и потвърждава чрез събраните и изготвени по установения ред доказателства и доказателствени средства, а именно – от показанията на св.З., дадени в с.з., АУАН, трудов договор, декларации  и от останалите приети по делото писмени доказателства.

          Съдът, както с оглед изложените от жалбоподателя доводи, така и предвид  императивно вмененото му задължение за цялостна проверка на издаденото наказателно постановление относно законосъобразността му, обосноваността му и справедливостта на наложеното административно наказание, прави следните изводи:

          АУАН и НП са издадени от компетентни органи, предвид приетата по делото заповед и в законоустановения срок.

         Срещу АУАН  не са били депозирани писмени възражения, но  АНО не е проверил  АУАН в пълнота с оглед неговата законосъобразност на фона на събраните доказателства, което в последствие е довело до съществени нарушения на процесуалните правила.

          Съгласно разпоредбата на чл.57 ал.1 т.5 от ЗАНН, в НП следва да се съдържа пълно, точно и ясно описание на нарушението и да са посочени конкретните обстоятелства, при които същото е извършено, като следва да се посочат и доказателствата, които го потвърждава.В този смисъл, в обстоятелствената част на НП следва да са посочени всички факти, касаещи съставомерните признаци на нарушението и особено онези, касаещи авторството на нарушението.  

           Безспорно санкционираното дружество стопанисва проверения обект/ факт, който в нито един момент не е оспорен и се потвърждава и от приложения по преписката договор за франчайз/ и безспорно в обекта са били установени  работници, които се намират в трудови правоотношения с друг работодател.         

          За да бъдат изпратени лицата от предприятие, което осигурява временна работа в предприятие ползвател е необходимо в трудовите договори на тези лица да бъде уговорено изрично именно това обстоятелство-че ще бъдат изпратени в друго предприятие за извършване на временна работа.

          Разпоредбата на чл. 107с ал.2 от КТ изисква изпращането да се извърши с писмен акт от предприятието, което изпраща лицето.

          В административната преписка липсват доказателства в тази насока, а именно изясняващи горните обстоятелства, такива видно от гласните доказателства не са били и събрани.

          На следващо място не е доказана по категоричен начин датата на която е извършено нарушението.Посочена е датата 02.12.2017 год., но това е датата на проверката.Изпълнителното деяние по чл. 107р ал.2 от КТ се осъществява към момента на започване на работа в предприятието -ползвател.Факти за този момент в НП липсват, като разпоредбите  на чл.107 р от КТ касаят изцяло правила, свързани със сключване на трудов договор с предприятие, което осигурява временна работа, а не задължения за предприятие „ползвател“.

          Доколкото, като място на нарушението е посочено мястото на работа не става ясно дали там е подписан договорът за предоставяне на персонал, тъй като изпълнителното деяние е обвързано именно със сключването на този договор, а не с престирането на работна сила от страна на предоставените работници и служители.

          Следва да се отбележи, че и в приложеният по преписката трудов договор от 25.10.2017г. между „Мелтеми 8“ ЕООД и Х.С.изрично е посочено, че същият е сключен на основание чл.70 ал.1 от КТ, като никъде в договора не е отразено, че работникът ще бъде изпратен за изпълнение на временна работа в предприятие ползвател под негово ръководство и контрол.Дружество „М.6“ ЕООД в договора не фигурира.Договори за други установени в обекта лица не са приобщени.

      Липсата на пълно, точно и ясно описание на нарушението, непосочването на всички относими към съставомерността факти, особено по отношение на авторството на нарушението и на обстоятелствата, при които нарушението е извършено, дата и  място на извършване, винаги съставляват съществени процесуални нарушения, тъй като пряко рефлектират върху правото на защита на нарушителя.Недопустимо е фактите, касаещи съставомерни признаци на нарушението, да се установяват едва в с.з. или да се извличат от доказателствата по делото, тъй като същите императивно следва да фигурират в НП, за да се приеме, че волята на АНО е ясна и категорична и нарушителят да организира адекватно защитата си.Горепосочените процесуални нарушения не само ограничават правото на защита на нарушителя, но лишават и съда от възможност да прецени има ли извършено нарушение, правилно ли е било квалифицирано същото и правилно ли е бил санкциониран конкретния субект на нарушението.

          В тежест на АНО е да докаже извършеното нарушение, а не на нарушителя, че не го е извършил.

           Освен горното, санкционната разпоредба на чл. 414, ал.1 от КТ, въз основа на която е наложено административното наказание, предвижда ангажиране на административно-наказателна отговорност на работодател.

           Съгласно легалната дефиниция на параграф 1, т.1 от ДР на КТ, "работодател" е предприятието осигуряващо временна работа, но не и предприятието ползвател.

           Параграф 1т.18 от ДР на КТ, дефинира, че"предприятие-ползвател" е всяко физическо или юридическо лице,което извършва търговска дейност и под чието ръководство и контрол се изпълнява възложената от него работа от работник или служител,изпратен от предприятие,което осигурява временна работа.В случая работодател се явява изпращащото предприятие, поради което е недопустимо да се ангажира отговорността на „М.6” ЕООД- *** за приетото за извършено нарушение, тъй като същият не притежава качеството „ работодател” в конкретния казус.Ангажирането на отговорността на ЮЛ, което не може да бъде субект на нарушението, обуславя и неправилно приложение на материалния закон.

           Изцяло в горния смисъл е решение на Адм. Съд-Варна по КНАХД 2236/17г.

           Предвид констатираните процесуални нарушения и неправилното приложение на материалния закон е излишно да се коментира справедливостта на наказанието, като за пълнота следва да се отбележи, че мотиви по отношение размера на санкцията в НП липсват.

           Предвид горното съдът намира, че в хода на АНП са допуснатите съществени процесуални нарушения и неправилно е приложен  материалния закон, поради което  и на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН, съдът

 

Р  Е  Ш  И  :

 

           ОТМЕНЯ НП 03 –008967/ 28.12.2017 г. на И.И., Директор на Дирекция “Инспекция по труда”- Варна, с което за нарушение на чл.107 р ал.2 от КТ на основание чл.414 ал.1 от КТ на „М.6” ЕООД-гр.София, управлявано и представлявано от В.Х.Н. е  наложено наказание “Имуществена санкция” в размер на 2000/ две хиляди / лева

         Решението подлежи на касационно обжалване пред Варненския административен съд в 14-дневен срок от получаване на съобщението.

          След влизане в сила на решението, АНП да се върне по компетентност на АНО.

                                                       

 

                                     

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: