Решение по дело №5215/2017 на Районен съд - Плевен

Номер на акта: 1327
Дата: 10 август 2017 г. (в сила от 31 август 2017 г.)
Съдия: Милена Светлозарова Томова
Дело: 20174430105215
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 10 юли 2017 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. Плевен, 10.08.2017 г.

 В ИМЕТО НА НАРОДА

               ПЛЕВЕНСКИ  РАЙОНЕН СЪД,  ІV граждански състав в  открито   заседание, на осми август през две хиляди и седемнадесета година в състав :

                                            Районен съдия : Милена Томова

При секретаря Марина Цветанова

като разгледа докладваното от съдия Томова гражданско дело № 5215 по описа на съда за 2017 г., за да се произнесе взе предвид следното :

 

            В ***е постъпила молба от Д. “С.п.” г.П. с която е отправено искане за предприемане на мярка за закрила на децата И.М.Д., ЕГН **********, и Н.М.О., ЕГН ********** - настаняване в *** гр.за срок от пет години.

            Съдът, след като се съобрази със становищата на страните, събра необходимите писмени доказателства за изясняване на делото от фактическа и правна страна, прие за установено следното :

           От приложените удостоверения за раждане на децата И.М.Д., ЕГН **********, и Н.М.О., ЕГН ********** е видно, че са родени от майка Г.Н.Т. и баща М.О.Д.. 

           Установява се от приложения препис на ***, че по отношение на децата И. и Н. е била предприета мярка за закрила по реда на Закона за закрила на детето – настаняване в ***, постановена за срок от две години, който е изтекъл към момента.

           От изготвените по делото социални доклади се установяват следните обстоятелства: Двете момчета са родени от фактическо съжителство на майката с бащата, който ги е припознал. Майката на децата е лице с увреждане, съобразно ****** ***със срок на решението до 01.11.18 г. Настанена е от 05.03.15г. в социалната услуга резидентен тип ***. Предвид интелектуалните й затруднения, майката макар и да демонстрира интерес към децата си, като от време на време провежда разговори с тях по телефона, не е в състояния да полага адекватни грижи за децата, както и да им осигури безопасност, поради което е в обективна невъзможност да отглежда децата си. Бащата М.Д. ***, но при проверка от страна на социални работници при ***не е бил открит на постоянния си адрес. По информация, събрана в общността, М. отсъства продължително време от страната в търсене на работа в чужбина. Бащата периодично посещава двете си деца в ***, но не е заявил желание за реинтеграцията им в неговото семейство. Видно от приложения социален доклад до директора на ***не са установени близки и роднини, които да са пожелали и да имат условия да поемат грижите по отглеждането на И. и Н.. Според изложеното в докладите, в социалната услуга ***двете деца се чувстват добре, спокойни са и вежливи. В редки случаи проявяват агресия към останалите деца. Наблюдава се силна привързаност между братчетата, като Н. търси вниманието и подкрепата на баткото И.. При тях физическото и психическото развитие е в норма. И. и Н. са с изграждащи се представи за околен свят, добра устойчивост и концентрация на вниманието и добре развита краткотрайна и дълготрайна памет. И. е ученик в ***в трети клас с инструмент акордеон, като се справя добре с учебния материал и проявява интерес към нови знания. Братчето му Н. е ученик в ***, съумява да усвои учебния материал и двете деца имат нужните умения за самообслужване, автономни са по отношение на ходене на тоалетна, обличане събличане, хранене, като от помощ се нуждаят по време на къпане. Видно е от доклада, че в *** на децата се предоставя безопасна среда за живеене, максимално близка до семейната, която способства тяхното пълноценно развитие. С И. н Н. работи възпитател от ***, който подпомага процеса на учебно-възпитателна дейност.

           При така установената фактическа обстановка, съдът направи следните изводи :

           Установи се от събраните в настоящото производство доказателства, че децата И. и Н. са били с предприета мярка за закрила настаняване в ***Установи се също така, че и към настоящия момент двамата родители се намират в невъзможност да отглеждат децата си в семейна среда. Това налага продължаване действията по закрила на двете деца и предложената от молителя мярка е напълно адекватна. Подходящ е и предложения от молителя срок на настаняване.

           Воден от горното, съдът

Р Е Ш И :

 

           НАСТАНЯВА, на основание чл.28, във вр. с чл.25, т.3 от ЗЗДет., детето И.М.Д., ЕГН ********** в ***, с адрес: ***, за срок от пет години.

           НАСТАНЯВА, на основание чл.28, във вр. с чл.25, т.3 от ЗЗДет., детето Н.М.О., ЕГН ********** в ***, с адрес: ***, за срок от пет години.

           Решението подлежи на изпълнение незабавно.

           Решението подлежи на обжалване пред *** в седмодневен срок от съобщаването му на страните по делото.

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ :