Определение по дело №509/2024 на Административен съд - Пазарджик

Номер на акта: 1940
Дата: 20 май 2024 г.
Съдия:
Дело: 20247150700509
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 30 април 2024 г.

Съдържание на акта Свали акта

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 1940

Пазарджик, 20.05.2024 г.

Административният съд - Пазарджик - V състав, в закрито заседание в състав:

Съдия: ГЕОРГИ ВИДЕВ

като разгледа докладваното от съдията Георги Видев административно дело509/2024 г. на Административен съд - Пазарджик, за да се произнесе, взе предвид следното:

Делото е образувано по искова молба на лишения от свобода М. Й. М., находящ се в Затвор – Пловдив, с която са предявени два иска за неимуществени вреди против Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, първият, отнасящ се за периода март 2020 г. до 05.07.2020 г. в размер на 3 000 лв., когато е изтърпявал наказание в Затвор – Пазарджик и вторият, отнасящ се за периода 05.07.2020 г. до 05.08.2021 г. в размер на 7 000 лв., когато е изтърпявал наказание в Затворническо общежитие към Затвор – Пазарджик (т.е. общо 10 000 лв.) с твърденията, че са му причинени в резултат на действията на администрацията на затвора и на затворническото общежитие, тъй като е бил в пренаселени килии (под 3 кв.м. жилищна площ на човек), в които е имало плесен и мухъл, без санитарен възел на определените и задължителни места, при наличие на хлебарки, дървеници, гризачи и други вредители, при липса на адекватно лечение и на подходяща храна за здравословното му състояние.

При проверка на исковата молба съдът установи, че същата е допустима и са налице процесуалните предпоставки, като липсват процесуални пречки за разглеждане на делото в открито съдебно заседание. Следва да бъде осигурена техническа възможност ищецът да участва в заседанието чрез видеоконферентна връзка, каквото е неговото желание.

Следва да се дадат указания и относно доказателствата и да се допуснат някои от тях.

Водим от гореизложеното съдът

ОПРЕДЕЛИ:

Конституира като страни по делото М. Й. М., – ищец, Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ – ответник и прокурор при Окръжна прокуратура – Пазарджик – контролираща страна и насрочва делото за разглеждане в открито съдебно заседание, което ще се проведе на 26.06.2024 г. от 12,30 ч., за която дата и час да бъдат призовани страните. Ищецът ще вземе участие в заседанието чрез видеоконферентна връзка, посредством програмата Skype.

Указва на ответника, че:

- е негова тежестта да установи, че ищецът като лишен от свобода не е бил подложен на нечовешко или унизително отношение;

- в срок до насроченото съдебно заседание може да представи писмен отговор по исковата молба и да посочи доказателства, като приложи писмените такива, с които разполага.

Указва на ищеца, че следва да докаже твърденията, които посочва в исковата си молба.

Задължава началника на Затвор – Пазарджик в 3-дневен срок от получаване на настоящото определение да представ по делото справка, удостоверяваща следните обстоятелства: март 2020 г. до 05.08.2021 г. в кои килии е живял ищеца, с каква площ са същите, имало ли е санитарен възел и с каква площ, какви мебели и легла е имало в килиите и каква площ са заемали те, с колко човека е съжителствал ищеца по периоди, вземани ли са били мерки за унищожаване на хлебарките, дървениците, гризачите и другите вредители, имало ли е санитарни възли и течаща вода на "карето", коридорите и към килиите, давана ли е работа на ищеца. При неизпълниение на това задължение на третото неучастващо по делото лице може да бъде наложена глоба и съдът да приеме за установени неизгодни за ответника факти.

Допуска до разпит като свидетели две лица, чиито имена и адреси следва в 3-дневен срок от получаване на настоящото определение да бъдат посочени от ищеца и които да бъдат призовани за насроченото за 26.06.2024 г. от 12,30 ч. открито съдебно заседание.

Преписи от определението да се изпратят на страните.

Съдия: