Определение по дело №9769/2020 на Районен съд - Пловдив

Номер на акта: 8425
Дата: 11 август 2020 г.
Съдия: Анна Димитрова Дъбова
Дело: 20205330109769
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 10 август 2020 г.

Съдържание на акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

                                            

  гр. Пловдив, 11.08.2020 г.

 

ПЛОВДИВСКИ РАЙОНЕН СЪД, Гражданско отделение, IХ граждански състав, в закрито съдебно заседание на единадесети август две хиляди и двадесета година в състав:

 

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: АННА ДЪБОВА

 

като разгледа докладваното от съдията гр.д. № 9769 по опис за 2020 г. на Районен съд - Пловдив, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по искова молба, с която ищецът К.Г.М. е предявил против А.. п… и… за заплащане на сумата от 70 лв. – заплатена такса по указание на контролен орган и сумата от 15 лв. – заплатена седмична такса. В исковата молба са изложени фактически твърдения за това, че спрямо ищеца са предприети принудителни административни мерки от с.. на А.. п.. и. в налагане на глоба от 70 лв., представляваща заплатена такса за установено нарушение и сумата 15 лв. – такса за седмична винетка, които суми счита, че са получени без наличие на основание за това, доколкото ищецът не е допуснал соченото нарушение.  

Така очертания в исковата молба спор не разкрива белезите на спор относно гражданско право или правно отношение, подведомствен на гражданските съдилища - чл. 14, ал. 1 ГПК. Подведомствеността на съдилищата по граждански дела зависи от метода на регулиране на отношението. Граждански са всички правоотношения, регулирани при равнопоставеност на техните субекти. Административни са споровете относно уредени от административното право отношения, какъвто е разглеждания случай. От обстоятелствената част и петитума на исковата молба /макар непрецизно формулиран като иск за неоснователно обогатяване/ следва, че предявеният срещу А.. п.. и.. иск е с правно основание  чл. 1, ал. 1 ЗОДОВ - за обезщетение за причинените имуществени вреди, пряка и непосредствена последица от незаконосъобразни действия на служители на съответния държавен орган, които са във връзка, при или по повод изпълнение на административно наказателна дейност. Изложеното обосновава правен извод, че спорът между ищеца и ответника не е подведомствен на гражданските съдилища, а за разглеждане на предявения иск е предвиден ред, установен в Административно-процесуалния кодекс -  чл. 1, ал. 2 ЗОДОВ. Това налага прекратяване на производството и изпращане на делото на компетентния Административен съд - Пловдив.

По така изложените съображения и на основание чл. 15 ГПК, съдът

 

                    ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д. № 9769/2020 г. по описа на Районен съд – Пловдив, IX граждански състав.

ИЗПРАЩА делото по подсъдност на Административен съд – Пловдив.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване от ищеца пред Окръжен съд – Пловдив с частна жалба, в едноседмичен срок от получаване на препис от определението.

 

                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ:/п/ Анна Дъбова.

 

Вярно с оригинала.

М.Х.