Споразумение по дело №5739/2019 на Районен съд - Бургас

Номер на акта: 629
Дата: 27 декември 2019 г. (в сила от 27 декември 2019 г.)
Съдия: Станимира Ангелова Иванова
Дело: 20192120205739
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 16 декември 2019 г.

Съдържание на акта

П  Р  О  Т  О  К  О  Л

 

27.12.2019 година                                                                                                 град Бургас

Бургаски районен съд                                                     наказателна колегия, XX-ти н.с.

На двадесет и седми декември                               две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТАНИМИРА ИВАНОВА 

Секретар: Златка Калоянова

Прокурор: Димитър Георгиев

Сложи за разглеждане докладваното от съдията Иванова

НОХД № 5739 по описа за 2019 година

  На именното повикване в 09:30 часа се явиха:

Обвиняемият А.А.А., редовно призован, се явява лично.

Явява се адв. К.К. от БАК, редовно призован, служебен защитник на обвиняемия от досъдебното производство.

За Районна прокуратура гр. Бургас, редовно призовани, се явява прокурор Димитър Георгиев.

 

ОБВИНЯЕМИЯТ А.: Съгласен съм адв. К.К. да ме защитава в настоящото производство.

Съдът, с оглед необходимостта от задължително процесуално представителство на обвиняемия в настоящото производство, на основание чл. 94, ал. 3 от НПК, вр. чл. 25 и следващите от ЗПП,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРЕДОСТАВЯ правна помощ на обвиняемия А.А.А. по НОХД № 5739/2019 г. по описа на Районен съд – Бургас.

НАЗНАЧАВА адв. К.К. от БАК за служебен защитник на обвиняемия А.А.А. в настоящото производство.

 

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

АДВ. К.: Да се даде ход на делото.

ОБВИНЯЕМИЯТ А.: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ, с оглед становищата на страните и липсата на процесуални пречки,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва.

СНЕМА самоличността на обвиняемия, както следва:

А.А.А. – ЕГН **********, роден на *** ***, българин, български гражданин, живущ ***, без образование - неграмотен, женен, неосъждан, пенсионер.

СЪДЪТ, на основание чл. 274 НПК, разясни на обвиняемия правото му в настоящето производство.

ОБВИНЯЕМИЯТ А.: Разбрах правата, които имам. Няма да правя отводи.

ПРОКУРОРЪТ: Няма да правя отводи.

АДВ. К.: Няма да правя отводи.

 

            СЪДЪТ ПРОЧИТА постигнатото между страните споразумение.

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам така внесеното споразумение. Считам, че споразумението не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено от съда. Параметрите на договореното наказание за обвиняемия са съобразени с опасността на деянието и на дееца.

АДВ. К.: Моля да бъде одобрено споразумението в параметрите, в които е представено. Считам, че споразумението не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено от съда. Параметрите на договореното наказание са съобразени с опасността на деянието и на дееца.

ОБВИНЯЕМИЯТ А.: Съгласен съм с казаното от моя защитник. Моля съда да одобри постигнатото между нас споразумение в този му вид.

 

СЪДЪТ, на основание чл. 381, ал.6 от НПК, запитва обвиняемия доброволно ли е подписал споразумението, съгласен ли е с него и доброволно ли се отказва от разглеждане на делото по общия ред.  

 

ОБВИНЯЕМИЯТ А.: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Запознат съм със съдържанието на споразумението и съм съгласен със същото. Наясно съм с наказанието, които то предвижда и съм съгласен с него. Доброволно, сам и лично съм подписал споразумението. Декларирам, че се отказвам от разглеждане на делото по общия ред и лично положих подпис под декларацията. Знам какво означава разглеждане на делото по общия ред и доброволно се отказвам от него.

 

СЪДЪТ разясни на обвиняемия последиците на споразумението, както и че то има характер на влязла в сила присъда, като на основание чл. 382, ал. 4 от НПК го запита дали разбира обвинението, признава ли се за виновен, разбира ли последиците от споразумението, съгласен ли е с него, доброволно, сам и лично ли го е подписал.

ОБВИНЯЕМИЯТ А.: Разбрах последиците от споразумението, които съдът преди малко ми разясни и съм съгласен с тях. Признавам се за виновен. Сам, лично и доброволно подписах споразумението. Ясно ми е, че одобреното от съда споразумение има последици на влязла в сила присъда. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

СЪДЪТ, предвид изявленията на страните, на основание чл.382, ал.6 от НПК,

                                                   

ОПРЕДЕЛИ:

 

ВПИСВА в настоящия протокол съдържанието на постигнатото между страните споразумение, както следва:

 

С П О Р А З У М Е Н И Е:

 

СТРАНИ:

1. Държавен обвинител: Димитър Георгиев – прокурор в РП - Бургас, 

2. Обвиняем: А.А.А., ЕГН **********.

3. Защитник: адв. К.К. - БАК, служебен защитник на обвиняемия А.А.А..

Страните постигнаха следното споразумение за решаване на досъдебно производство № 678/2019г. по описа на Пето РУ при ОД МВР Бургас, пор. № 2450/2019г. по описа на Районна прокуратура Бургас, съгласно което:

Обвиняемият А.А.А. – ЕГН **********, роден на *** ***, българин, български гражданин, живущ ***, без образование - неграмотен, женен, неосъждан, пенсионер,

СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН в това, че:

На 09.10.2019г. в гр. Бургас, кв. „***“, на ул. „************“ № *, не изпълнил заповед за защита срещу домашно насилие № 28 от 18.02.2019г. на Районен съд Бургас, издадена на основание чл. 18, ал. 1 от Закона за защита срещу домашното насилие въз основа на Решение № 363/15.02.2019г. по Гражданско дело № 8847/2018г. по описа на Районен съд Бургас, влязло в законна сила на 02.03.2019 г., с която на същия е било забранено да приближава на по-малко от 50 метра жилището, местоработата и местата за социални контакти и отдих на Н.П.А. ЕГН: ********** за срок от 18 месеца, считано от 15.02.2019 година - престъпление по чл. 296, ал. 1, предл. 2 от НК.

Деянието е извършено от обвиняемия виновно, при форма на вината пряк умисъл, по смисъла на чл. 11, ал. 2 от НК.

За извършеното от обвиняемия А.А.А., ЕГН ********** престъпление, на основание чл. 296, ал. 1, предл. 2 от НК, вр. чл. 54, ал. 1 от НК да му се наложи наказание ГЛОБА в размер на 500,00 /ПЕТСТОТИН/ ЛЕВА.

С престъплението, извършеното от обвиняемия, няма причинени съставомерни имуществени вреди.

Разноски по делото – няма направени.

Веществени доказателства по делото - няма приложени.

Страните постигнаха съгласие по описаните по-горе въпроси, водени от желанието за по-бързо приключване на наказателното производство с последиците на влязла в сила присъда, без същинско съдебно разглеждане на делото.

Удовлетворени от споразумението страните се подписват:

 

СПОРАЗУМЕЛИ  СЕ:

 

ПРОКУРОР: .............................                  

                     (Димитър Георгиев)  

 

ЗАЩИТНИК: ..............................                  ОБВИНЯЕМ : ...........................

                        (адв. К.К.)                              (А.А.А.)

 

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

ОБВИНЯЕМИЯТ А.: Разбрах последиците от споразумението, които съдът преди малко ми разясни и съм съгласен с тях. Признавам се за виновен. Сам, лично и доброволно подписах споразумението. Ясно ми е, че одобреното от съда споразумение има последици на влязла в сила присъда. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

                                                           ОБВИНЯЕМ: .....................................                                                                                                            (А.А.А.) 

 

 

            СЪДЪТ намира, че така постигнатото между страните споразумение съдържа всички необходими реквизити, предвидени в чл. 381, ал. 5 от НПК, договорените наказания съответстват на характера и тежестта на извършеното престъпление, поради което следва да бъде одобрено, а наказателното производство по делото да бъде прекратено. Ето защо и на основание чл. 382, ал. 7, вр. чл. 24, ал. 3 от НПК СЪДЪТ

 

ОПРЕДЕЛИ: №  629/27.12.2019г.

 

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение между обв. А.А.А.,  защитника му адв. К.К. и Бургаска районна прокуратура, съгласно което:

ПРИЗНАВА обвиняемия А.А.А. – ЕГН **********, роден на *** ***, българин, български гражданин, живущ ***, без образование - неграмотен, женен, неосъждан, пенсионер,

за ВИНОВЕН в това, че:

На 09.10.2019г. в гр. Бургас, кв. „**“, на ул. „*******“ № ********, не изпълнил заповед за защита срещу домашно насилие № 28 от 18.02.2019г. на Районен съд Бургас, издадена на основание чл. 18, ал. 1 от Закона за защита срещу домашното насилие въз основа на Решение № 363/15.02.2019г. по Гражданско дело № 8847/2018г. по описа на Районен съд Бургас, влязло в законна сила на 02.03.2019 г., с която на същия е било забранено да приближава на по-малко от 50 метра жилището, местоработата и местата за социални контакти и отдих на Н.П.А. ЕГН: ********** за срок от 18 месеца, считано от 15.02.2019 година - престъпление по чл. 296, ал. 1, предл. 2 от НК.

Деянието е извършено от обвиняемия виновно при форма на вината пряк умисъл по смисъла на чл. 11, ал.2 от НК.

НАЛАГА, на основание чл. 296, ал. 1, предл. 2 от НК, вр. чл. 54, ал.1 от НК, на обвиняемия А.А.А., ЕГН ********** наказание ГЛОБА в размер на 500,00 /ПЕТСТОТИН/ ЛЕВА.

С престъплението, извършеното от обвиняемия, няма причинени съставомерни имуществени вреди.

Разноски по делото – няма направени.

Веществени доказателства по делото - няма приложени.

ОСЪЖДА, на основание чл. 189, ал. 3 НПК, обвиняемият А.А.А., ЕГН ********** да заплати по сметка на Районен съд-Бургас сума в размер на 5,00 /пет/ лева, представляваща държавна такса за служебно издаване на изпълнителен лист.

ПРЕКРАТЯВА на основание чл. 24, ал.3 НПК наказателното производството по НОХД № 5739/2019 г. по описа на Районен съд - Бургас.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:/П/

 

След одобряване на споразумението съдът се занима с взетата мярка за неотклонение „Подписка” на обвиняемия в хода на досъдебното производство. С оглед наложеното му наказание, съдът намира, че същата следва да бъде отменена, поради което и на основание чл. 309, ал. 4 от НПК

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТМЕНЯ взетата в хода на досъдебното производство мярка за неотклонение „Подписка“ на обвиняемия А.А.А., ЕГН **********.

Определението подлежи на обжалване и протестиране пред Окръжен съд Бургас с частна жалба или протест в 7-дневен срок от днес.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:/П/

 

Съдът, на основание чл.182 ал.2 от ДОПК, уведомява обвиняемия А.А.А., че има възможност в седемдневен срок от датата на влизане в сила на съдебния акт да заплати по сметка на Районен съд – Бургас доброволно дължимата сума за наложеното му наказание глоба в размер на 500,00 /петстотин/ лева, като в такъв случай няма да дължи 5,00 /пет/ лева държавна такса за служебно издаване на изпълнителен лист в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд- Бургас.

В платежните документи следва да се посочи номера на делото, име на задълженото лице и вида на задължението, като същите задължително следва да бъдат представени в деловодството на Районен съд-Бургас.

 

Протоколът е написан в съдебно заседание.

Заседанието приключи в 09:40 часа.

 

СЕКРЕТАР:/П/                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ:/П/

 

Вярно с оригинала:З.К.