Решение по дело №173/2017 на Окръжен съд - Перник

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 14 юни 2017 г. (в сила от 25 юли 2017 г.)
Съдия: Бисер Цветанов Петров
Дело: 20171700200173
Тип на делото: Частно наказателно дело
Дата на образуване: 5 юни 2017 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

№ 50

 

гр.Перник, 14.06.2017 г.

 

В     И М Е Т О     Н А     Н А Р О Д А

 

Пернишкият окръжен съд - наказателна колегия, в публичното заседание на 14.06.2017 г. в състав:

 

                         Председател: Иванка Шкодрова

                          Членове: Бисер Петров

        Ивета Иванова                                                                      

 

при секретаря Катя Станоева и с участието на прокурора Пламен Найденов като разгледа докладваното от съдия Петров частно наказателно дело N 173 по описа за 2017 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.44 от ЗЕЕЗА.

Същото е образувано по искане на Окръжна прокуратура гр.Перник за изпълнение на Европейска заповед за арест, издадена на 23.05.2017 г. от Централен следствен съд № 5 към Националният съд в гр.Мадрид, Кралство Испания за задържане с цел арест и екстрадиция на лицето А.Д.М..  

По реда на чл.44, ал.5 от ЗЕЕЗА в съдебно заседание:

Представителят на прокуратурата изразява становище, че следва да се допусне изпълнение на Европейската заповед за арест, като искането лице се предаде на компетентните власти в Испания под условие, тъй като е налице хипотезата на чл.52 ЗЕЕЗА. Спрямо исканото лице има влязъл в сила съдебен акт с което му е наложено ефективно наказание лишаване от свобода.

Защитникът на исканото лице адвокат З. изразява становище, че следва да се допусне изпълнение на Европейската заповед за арест под условие, тъй като са налице законовите изисквания и Испанската страна е предоставила гаранции, че ще върне лицето на наша територия при евентуално изтърпяване на наложено наказание или задържане под стража.   

А.М. заявява, че желае доброволно да бъде предаден на надлежните органи в Кралство Испания след което да бъде върнат за изтърпяване на наложеното му в България наказание по НОХД № 1088/ 2017 г. по описа на ПРС.

Пернишкият окръжен съд, в настоящият си съдебен състав, след като се запозна с материалите по делото и доводите на страните по реда на чл.44 от ЗЕЕЗА и обсъждайки предпоставките по чл.44, ал.6 от ЗЕЕЗА, намира следното:

Видно от Европейската заповед за арест, предмет на настоящето производство – приложена по делото в оригинали на испански език и легализиран превод на български език, същата е издадена на 23.05.2017 г. от Централен следствен съд № 5 към Националният съд в гр.Мадрид, Кралство Испания за задържане с цел арест и екстрадиция на лицето А.Д.М..

Като фактически обстоятелства е посочено, че са извършени три престъпления:

- престъпления против публичните финанси- членове 305 и сл. от Наказателният кодекс на Кралство Испания

- едно и повече престъпления фалшифициране на търговски документи- членове 390 и 392 от Наказателният кодекс на Кралство Испания и

-  участие в организирана престъпна група

Посочено е че за тези престъпления се предвижда наказание лишаване от свобода не по- малко от три години.

Впоследствие, в хода на съдебното производство, по реда на чл.44, ал.4 от ЗЕЕЗА е изискана от издаващата държава членка допълнително информация за гаранции по чл.41, ал.3 от ЗЕЕЗА, в отговор на което в съда, е получено и преведено писмо от Централен следствен съд № 5 Мадрид, с което се предоставят гаранции, че исканото лице на основание чл.5, ал.3 от Рамково решение за европейската заповед за арест след екстрадиране в Испания ще бъде върнато в Република България за изтърпяване на евентуално наложеното му наказание лишаване от свобода или взета мярка за задържането му.

Настоящият съдебен състав намира, че следва да се допусне изпълнение на Европейската заповед за арест, тъй като са налице предпоставките за това по чл.44, ал.6 от ЗЕЕЗА.

Видно от Европейската заповед за арест, същата съдържа необходимите реквизити по чл.37, ал.1 от ЗЕЕЗА, включително достатъчна идентификация на исканото за предаване лице, както и описание на обстоятелствата, при които е извършено престъплението, за което се иска предаване на лицето, посочване на правната му квалификация и предвиденото наказание съобразно законодателството на издаващата държава. Посочен е и актът, въз основа на който се базира Европейската заповед за арест, цитиран по- горе.

Налице са основанията по чл.36, ал.1 и ал.2 от ЗЕЕЗА, тъй като в случая се касае за престъпление, за което съгласно законодателството на издаващата държава се предвижда наказание не по- малко от три години лишаване от свобода. Същевременно, така описаните деяния съставляват престъпления и по българското законодателство, макар и на основание чл.36, ал.3 т.9 ЗЕЕЗА в случая двойна наказуемост да не е необходима 

Спазено е изискването по чл.41, ал.3 от ЗЕЕЗА, тъй като, както е отбелязано по-горе са предоставени такива гаранции от издаващата държава.

Не са налице основания за отказ, доколкото в случая не се касае за нито една от хипотезите, визирани в чл..39,т.1,т.2 и т.3 и чл.40,т.1,т.1а, т.2,т.3,т.4 и т.5 от ЗЕЕЗА.

С оглед на тези съображения, Пернишкият окръжен съд намира, че следва да се допусне изпълнение на Европейската заповед за арест по отношение на лицето А.Д.М..

На следващо място настоящият съдебен състав намери, че това допускане не следва и не може да е без условно, тъй като са налице основания за отлагане на изпълнението по чл.52 от ЗЕЕЗА.

Видно от приетото като писмено доказателства удостоверение №1389/ 07.06.17 г. на РП Перник по отношение на исканото лице е налице образувано досъдебното производство. Последното е под номер 402/ 2017 г. по описа на 01 РУ при ОД МВР Перник. Същото е образувано на 29.05.2017 г., като към настоящият момент А.М. е привлечен по него като обвиняем за престъпление по чл.354а, ал.3 НК. От данни на исканото лице и неговият защитник става ясно, че въз основа на така посоченото досъдебно производство е образувано НОХД пред районен съд Перник под номер 1088 от 2017 г. По последното е постигнато споразумение с налагане на ефективно наказание лишаване от свобода.

Всичко това налага постановяване на решение за предаване на исканото лице да бъде поставено под условието предаването да бъде отложено до изтърпяване на наложеното наказание /наказания в случай, че е налице и хипотезата на чл.68 НК/ в Република България. Настоящият съдебен състав съобрази в този смисъл, че се касае за извършено престъпление с особено висока степен на обществена опасност, което значително засяга широк кръг от обществени отношения в РБ. Процесуалната възможност предвидена в чл.52, ал.1 предл. последно ЗЕЕЗА гарантира зачитането на националният суверенитет на изпълняващата държава и дава възможност на българската  държава да защити вътрешният си ред и сигурност като с предимство реализира своята наказателна репресия по отношение на исканото лице- български гражданин.

Доколкото М. е с взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ по настоящата ЕЗА, ще следва да се постанови, че тази мярка следва да се счита за взета от момента на изтъпряване на наказанието /-ята/ по посочено по- горе НОХД до фактическото му предаване на издаващата държава. За последното да се следи служебно от ОП Перник за което същата да бъде уведомена.  

На основание чл.53, ал.1 от ЗЕЕЗА следва да се уведоми незабавно издаващия орган за решението и за действията по изпълнението му, които ще се предприемат.

След влизане в сила на решението заверени преписи от него да се изпратят незабавно на Върховна касационна прокуратура, Окръжна прокуратура гр.Перник и Министерство на правосъдието.

Водим от горното и на основание чл.44, ал.7 от ЗЕЕЗА, Пернишкият окръжен съд, в настоящият си съдебен състав 

 

Р Е Ш И :

 

ДОПУСКА ПРЕДАВАНЕ на българския гражданин А.Д.М. с постоянен адрес *** и настоящ адрес *** и ЕГН********** НА КРАЛСТВО ИСПАНИЯ въз основа на Европейска заповед за арест, издадена на 23.05.2017 г. от Централен следствен съд № 5 към Националният съд в гр.Мадрид, Кралство Испания.

ОТЛАТА ПРЕДАВАНЕТО на лицето А.Д.М. до изтърпяване на наложеното по отношение на него в Република България наказание /-я/ по НОХД № 1088/2017 г. на районен съд Перник въз основа на обвинителен акт по досъдебно производство № 402/ 2017 г. по описа на 01 РУ при ОД МВР Перник.

ПОСТАНОВЯВА, ЧЕ мярка за неотклонение “задържане под стража” по отношение на исканото лице до фактическото му предаване на компетентните органи на Кралство Испания, следва да се счита за взета от момента на изтърпяване на горепосоченото наказание /-я/. След влизане на настоящето решение в сила лицето да се освободи от Следственият арест на гр.Перник освен ако не се задържа на друго основание. 

Да се уведоми незабавно издаващия орган за решението и за действията по изпълнението му, които ще се предприемат.

След влизане в сила на решението заверени преписи от него да се изпратят незабавно на Върховна касационна прокуратура, Окръжна прокуратура гр.Перник и Министерство на правосъдието.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване, съответно протестиране пред Софийския апелативен съд в 5-дневен срок, считано от днес.

                              

                  

 

 Председател:

                                     

                            

 

 Членове: 1.             

 

                                            

 

 2.