Решение по дело №154/2022 на Административен съд - Видин

Номер на акта: 154
Дата: 15 юли 2022 г. (в сила от 15 юли 2022 г.)
Съдия: Биляна Спасова Панталеева Кайзерова
Дело: 20227070700154
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 23 юни 2022 г.

Съдържание на акта Свали акта

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – В.

РЕШЕНИЕ  154

гр. В., 15.07.2022 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

Административен съд – В.,

I административнонаказателен състав

в публично заседание на

единадесети юли

през две хиляди двадесет и втора година в състав:

Председател:

Антония Генадиева

Членове:

Биляна Панталеева

Росица Славчева

при секретаря

Мария Иванова

и в присъствието

на прокурора

Кирил Кирилов

като разгледа докладваното

от съдия

Биляна Панталеева

 

      АНД  

154

по описа за

2022

година

и за да се произнесе, съобрази следното:

Производството е по реда на чл.73 от ЗАНН.

Делото е образувано по искане на Р.П.В. за възобновяване на административно-наказателното производство по АНД №178/2021г. по описа на РС-Б., приключило с влязло в сила решение № 22/09.03.2022г. на Районен съд-Б..

Оплакванията в молбата са за липса на предоставена правна помощ и равнопоставеност, които по същество представляват искане за възобновяване на административно-наказателно производство по АНД №178/2022г. по описа на РС-Б.и проверка на влязло в сила решение № 22/09.03.2022г. на Районен съд-Б.на основание чл.70,ал.2,т.7 от АПК.

В съдебно заседание зам. окръжният прокурор в Окръжна прокуратура – В., счита направеното искане за възобновяване за неоснователно и моли същото да не бъде уважено.

Административно – наказващият орган, чрез процесуалния си представител, оспорва искането.

Административен съд - В., като взе предвид основанията на искането, доводите на страните, събраните по делото доказателства и приложимата нормативна уредба, намира за установено следното:

Искането за възобновяване е допустимо, тъй като е направено от легитимирано лице - от лице по чл.72,ал.1,т.2 от ЗАНН и в установения срок по чл.71,ал.1,т.3 от ЗАНН-в 6-месечен срок от влизането в сила на акта.

По същество искането е неоснователно по следните съображения:

Производството пред Районен съд Б.е образувано по жалба на Р.П.В. против Наказателно постановление № 242-2-ЗОБВВПИ/06.08.2021г., издадено от началника на РУ-Б.. След отвод на първоначално определения съдия делото е разпределено на съдията, постановил решението по делото. След отстраняване на нередовността на жалбата делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 11.01.2022г., за което жалбоподателката е била редовно призована . Видно от протокола от проведеното съдебно заседание, същото е отложено по устна молба на жалбоподателката, получена по телефона, по съображения, че желае лично да участва в съдебното заседание, а за посоченото съдебно заседание не може да се яви поради влошените метеорологични условия . Делото е отложено по молбата на жалбоподателката за 02.03.2022г., за която дата жалбоподателката е била редовно призована и се е явила лично. Видно от протокола, същата е поискала отново отлагане на делото, тъй като не се е запознала с него и отвод и на настоящия съдия-докладчик по делото. Съдът не е уважил искането за отлагане на делото, тъй като вече е допуснал такова, както и не е уважил искането за отвод на съдията-докладчик, дал е ход на делото, провел е съдебно следствие, дал е ход на съдебните прения, като заседанието е проведено изцяло с участието на жалбоподателката и същата е дала обяснения и е изложила становището си.

С решение №22/09.03.2022г. съдът е потвърдил наказателното постановление. Срещу решението на Районен съд Б.е подадена касационна жалба . Същата е приета за нередовна от Административен съд В. и съобразно указанията на горестоящия съд Районен съд Б.е указал на жалбоподателката да отстрани нередовността на касационната си жалба. Указанията не са изпълнени, поради което и касационната жалба е върната от районния съд, като жалбата на В. срещу разпореждането за връщане е отхвърлена от Административен съд В. и същото е влязло в сила.

При тези обстоятелства съдът намира искането за възобновяване на административно-наказателното производство за неоснователно.

За да бъде допуснато възобновяване на административно- наказателното производство по отношение на влязлото в сила решение на Районен съд Б.на основание чл. 70, ал.2,т.7 от ЗАНН, следва да се установи, че страната вследствие на допуснато съществено нарушение на процесуалните правила е била лишена от възможността да участва в административно-наказателното производство или не е бил надлежно представлявана, както и когато не е могла да участва лично или чрез пълномощник по причина на препятствие, което не е могла да отстрани. В случая се установява по делото, че страната е била редовно призована за всяко от проведените съдебни заседания, делото е отлагано по нейно искане за осигуряване на защитата ѝ, същата се е явила лично в съдебно заседание, не е било налице и упълномощаване, което не е надлежно осъществено, за да се приеме, че не е била надлежно представлявана. Липсва по делото молба или отбелязване в протокола от проведеното съдебно заседание същата да е поискала предоставяне на правна помощ, липсва искане в този смисъл да е отправяно и към Административен съд В., а същата може да бъде предоставена само при изрично отправено искане за такава след преценка налице ли са предпоставките за това по ЗПП . Предвид горното доводите за нарушаване на процесуалните ѝ права и липса на равнопоставеност са неоснователни.

По отношение на доводите ѝ за незаконосъобразност на наказателното постановление поради неотразяване на фактическата обстановка съобразно действителната такава, то в настоящето производство не е предмет на разглеждане наказателното постановление и извършено ли е вмененото на наказаното лице нарушение, а единствено дейността на съда за осигуряване на процесуалните права на жалбоподателката. В случая не се установяват допуснати от съда такива нарушения.

Предвид горното не се установява наличие на предпоствките по чл.70,ал.2,т.7 от ЗАНН за възобновяване на административно-наказателното производство, нито наличие на другите, предвидени в разпоредбата предпоставки .

Доколкото се касае за извънреден контрол върху един стабилен административен акт, с цел осигуряване на правна стабилност хипотезите, при които законодателят е допуснал възобновяване на административнонаказателни производства, по които наказателните постановления и съдебните решения са влезли в сила, са изчерпателно изброени в чл. 70 от ЗАНН. Тъй като се касае за своеобразна проверка на един стабилен, влязъл в сила акт и най-вече за правна дисциплина, изброените основания за възобновяване следва да се считат за изчерпателно изброени и да се прилагат стриктно. Принципно контролът върху законосъобразността на решението се осъществява по реда на редовния инстанционен контрол, т.е чрез обжалване на решението, във връзка с осъществяване на което право на жалбоподателката са давани неколкократно указания, за да може същата да упражни редовно правото си на жалба, но същата не е изпълнила дадените указания. Неизпълнението на указания в законоустановените срокове за това, указани от съда, не може да се санира по реда на извънредните способи за контрол.

Предвид изложеното, настоящият съдебен състав намира, че не са налице основания за възобновяване на административно-наказателното производство и проверка на влязло в сила решение № 22/09.03.2022г. на Районен съд-Б., поради което искането е неоснователно и следва да бъде оставено без уважение .

Воден от горните мотиви и на основание чл.73 от ЗАНН Административен съд В.

 

                                   Р Е Ш И:

 

ОТХВЪРЛЯ искането на Р.П.В. ***, за възобновяване на административно-наказателното производство по АНД №178/2021г. по описа на РС-Б.и проверка на влязло в сила Решение № 22/09.03.2022г. на Районен съд-Б..

Решението е окончателно на основание чл.73, ал.5 от ЗАНН.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                            ЧЛЕНОВЕ:1.

 

                                                                              2.