Споразумение по дело №5513/2019 на Районен съд - Пловдив

Номер на акта: 776
Дата: 16 септември 2019 г. (в сила от 16 септември 2019 г.)
Съдия: Поля Петрова Сакутова
Дело: 20195330205513
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 9 септември 2019 г.

Съдържание на акта

П Р О Т О К О Л  №776

 

16.09.2019 г.                                                                         Град ПЛОВДИВ

ПЛОВДИВСКИ РАЙОНЕН СЪД                               ХХ наказателен състав

На  шестнадесети септември                    две хиляди и деветнадесета година

В публично съдебно заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПОЛЯ САКУТОВА

Секретар: Славка Иванова

Прокурор: ДИМИТЪР ПЕХЛИВАНОВ

Сложи за разглеждане докладваното от СЪДИЯТА

НОХД № 5513 по описа за 2019 година.

На именното повикване веднага след НОХД №5512/2019г. в 11:08 часа се явиха:

 

За РП гр. Пловдив се явява прокурор Пехливанов.

ОБВИНЯЕМИЯТ Т.Г.Б. – редовно призован се явява лично.   

В залата се явява и упълномощения му защитник адв. М.Г. *** с представено пълномощно от днешното съдебно заседание.    

 

ПРОКУРОР: Да се даде ход на делото.

АДВ. Г.: Да се даде ход на делото.

ОБВ. Б.: Да се гледа делото.

 

СЪДЪТ намира, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото, поради което 

ОПРЕДЕЛИ        

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

        

СНЕ СЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ОБВИНЯЕМИЯ:

Т.Г.Б. - роден на *** ***, б., б.г., неосъждан, със *** образование, неженен, ***, живущ ***, с ЕГН **********.

 

ОБВ. Б.: Подписал съм споразумението и съм запознат със съдържанието му. Доброволно го подписах.

 

Съдът разясни на обвиняемия правата му по чл.55 от НПК.

         Съдът разясни на страните правата им по чл.274 и чл.275 от НПК.

 

        ПРОКУРОР: Нямам отводи, възражения и нови искания. Представяме споразумение за решаване на делото и моля същото да бъде одобрено.

 

АДВ. Г.:  Нямаме отводи и искания по доказателствата. Моля да одобрите споразумението, което сме представили, за прекратяване на наказателното производство.

 

ОБВ. Б.: Нямам отводи и нови искания. Моля да бъде одобрено споразумението.

 

СЪДЪТ  на основание чл.276, ал.1 и ал.2 от НПК,

ОПРЕДЕЛИ

ДОКЛАДВА се основанието за образуване на НОХД 5513/2019г. по описа на РС – Пловдив, ХХ н.с., а именно внесено предложение на РП гр. Пловдив за одобряване на споразумение за решаване на делото по досъдебно производство № 371/2018 г. по описа на 04 РУ при  ОД на МВР – Пловдив и пр. пр. № 8278/2018 г. по описа на Районна прокуратура гр. Пловдив.

ДОКЛАДВА се постъпила справка съдимост за лицето.

 

Дава се възможност на представителя на РП-Пловдив да изложи обстоятелствата включени във внесеното предложение.

 

ПРОКУРОР: Поддържам така сключеното споразумение, същото отговаря на закона и биха се изпълнили целите на наказанието, на индивидуалната и генералната превенция, поради което моля да одобрите споразумението.

 

Съдът, като се запозна с внесеното предложение констатира, че по отношение престъплението по чл. 131, ал. 1, т. 12, вр. с чл. 129, ал. 2, вр. ал. 1 от НК предвиденото наказание е от 2 до 10 години лишаване от свобода, поради което и за да бъде определено наказание при условията на чл.54 от НК следва да бъде определено наказание към законовия минимум от 2 години. Доколкото производството е приключило с внесено предложение за одобряване на споразумение и закона допуска определянето на наказанията да стане при условията на чл.55 от НК, дори и да не са налице многобройни смекчаващи обстоятелства е възможно наказанието да бъде определено при условията на чл.55 от НК. В тази връзка Съдът, предлага на страните промени по отношение условията за определяне на наказанието за посоченото престъпление, а именно да бъде определено при условията на чл.54 от НК или да остане в същият размер, като бъде приложена разпоредбата на чл.55 от НК.

 

ПРОКУРОР: Съгласен съм наказанието да се определи при условията на чл.55 от НК.

АДВ. Г.: Съгласна съм с предложението на съда, то е още по-благоприятно за подзащитният ми.

ОБВ. Б.: Съгласен съм със защитника ми и предложените промени.

 

 

Съдът с оглед изявлението на страните намира, че следва в съдебния протокол да бъде вписан окончателния вариант на споразумението ведно с промените в него, поради което и на основание чл.382 ал.6 от НПК следва да се впише окончателния вариант на споразумението.

Ето защо на основание чл.382 ал.6 от НПК

СЪДЪТ

ОПРЕДЕЛИ:

ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на представеното от страните споразумение за решаване на делото, както следва:

 

ОБВИНЯЕМИЯТ Т.Г.Б. - роден на *** ***, б., б.г., неосъждан, със *** образование, неженен, ***, живущ ***, с ЕГН ********** е извършил  ВИНОВНО престъпление по чл. 325, ал. 2, вр. с ал. 1 от НК - за това, че на 09.09.2018г. в гр. Пловдив е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм и дързост;

За така извършеното от обвиняемия Т.Г.Б., с ЕГН ********** престъпление по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1 от НК ОПРЕДЕЛЯ И НАЛАГА наказание при условията на чл. 54, ал. 1 от НК, а именно - ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ 6 /ШЕСТ/ МЕСЕЦА.

На основание чл. 66, ал. 1 от НК ОТЛАГА изпълнението на така определеното наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ 6 /ШЕСТ/ МЕСЕЦА за срок от ТРИ ГОДИНИ.

 

ОБВИНЯЕМИЯТ Т.Г.Б. - роден на *** ***, б., б.г., неосъждан, със *** образование, неженен, ***, живущ ***, с ЕГН ********** е извършил  ВИНОВНО престъпление по чл. 354а, ал. 5, вр. с ал. 3, т. 1 от НК - за това, че на 09.09.2018 г. в гр. Пловдив в маловажен случай без надлежно разрешително е държал високорискови наркотични вещества - бяло вещество на бучка, с нето тегло 0,028 гр, съдържащо амфетамин с процентно съдържание на активен компонент - амфетамин 1,2 тегловни % на стойност 0,84 лв при единична цена за грам от 30 лв. съгласно ПМС № 23/1998 г. за определяне цените на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството и кокаин с процентно съдържание на активен компонент - кокаин 3,8 тегловни % на стойност 2,24 лв. при единична цена за грам от 80 лв съгласно ПМС № 23/1998 г. за определяне цените на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството или всички наркотични вещества на обща стойност 3,08 лв.

За така извършеното от обвиняемия Т.Г.Б., с ЕГН ********** престъпление по чл. 354а, ал. 5, вр. ал. 3, т. 1 от НК ОПРЕДЕЛЯ и НАЛАГА наказание при условията на чл. 54, ал. 1 от НК, а именно - ГЛОБА В РАЗМЕР НА 100 ЛЕВА.

 

 

ОБВИНЯЕМИЯТ Т.Г.Б. - роден на *** ***, б., б.г., неосъждан, със *** образование, неженен, ***, живущ ***, с ЕГН ********** е извършил  ВИНОВНО престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 12, вр. с чл. 129, ал. 2, вр. ал. 1 от НК – За това, че на 09.09.2018 г. в гр. Пловдив е причинил другиму - на Х.К.К.ЕГН:********** средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на долната челюст на две места - в десния ъгъл и в областта на централните резци, като деянието е извършено по хулигански подбуди.

За така извършеното от обвиняемия Т.Г.Б., с ЕГН ********** престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 12, вр. с чл. 129, ал. 2, вр. ал. 1 от НК ОПРЕДЕЛЯ и НАЛАГА наказание при условията на чл. 55, ал. 1, т.1 от НК, а именно - ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ 1 /ЕДНА/ ГОДИНА.

На основание чл. 66, ал. 1 от НК ОТЛАГА изпълнението на така определеното наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ 1 /ЕДНА/ ГОДИНА за срок от ТРИ ГОДИНИ.

На основание чл. 23, ал. 1 от НК на обв. Т.Г.Б., с ЕГН ********** ОПРЕДЕЛЯ И НАЛАГА едно общо най-тежко наказание, а именно: ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ 1 /ЕДНА/ ГОДИНА.

На основание чл. 66, ал. 1 от НК ОТЛАГА изпълнението на така определеното едно общо най-тежко наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ 1 /ЕДНА/ ГОДИНА за срок от ТРИ ГОДИНИ.

На основание чл. 23, ал. 3 от НК ПРИСЪЕДИНЯВА към така определеното едно общо най – тежко наказание на обв. Т.Г.Б., с ЕГН ********** изцяло наказанието ГЛОБА В РАЗМЕР НА 100 ЛЕВА.

ПОСТАНОВЯВА веществените доказателства: 1 бр. малко прозрачно найлоново пликче със самозатваряща лента с червена ивица с размери 5 см/6 см, в което има нагъната хартия с размери 8 см/8 см – празни опаковки от наркотични вещества, 1 бр. полиетиленов плик със силиконов печат „РДВР – Пловдив 053“ – на съхранение в ІV РУ на МВР Пловдив ДА СЕ УНИЩОЖАТ като вещи без стойност.

ПОСТАНОВЯВА вещественото доказателство 1 бр. флаш памет, синя на цвят да се върне на А.И.И.от ***

 

На основание чл. 189, ал. 3 от НПК ОСЪЖДА обвиняемият Т.Г.Б., с ЕГН **********  ДА ЗАПЛАТИ направените по делото разноски в общ размер на 487,28  лева (Физико-химична експертиза – 74.00 лева, авто-оценъчна експертиза – 77.28 лева и 4 бр. съдебно-медицински експертизи – 4 бр. по 84.00 лева – 336.00 лева).

 

ПРИСПАДА на основание чл.59 от НК от така наложеното на обв. Т.Г.Б., с ЕГН ********** наказание лишаване от свобода за срок от ЕДНА ГОДИНА времето, през което е бил задържан по реда на ЗМВР и НПК в периода от 09.09.2018г. до 12.09.2018г.

 

 

ПРОКУРОР: ......................                    ОБВИНЯЕМ:.................................

/Димитър Пехливанов/                                                  /Т.Б./       

 

                                                                 

ЗАЩИТНИК:.........................                            /адв. М.Г./ 

 

                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ:

        

Съдът, след съвещание, намира, че така представеното споразумение за решаване на делото не противоречи на закона и морала отговаря на изискванията на чл.381, ал.5 и ал.6 от НПК, а престъплението, за което е постигнато не е сред предвидените в чл.381, ал.2 от НПК. Ето защо и същото следва да се одобри и затова на основание чл.384, ал.1, вр. с чл.382, ал.7 от НПК Съдът

         О П Р Е Д Е Л И:

         ОДОБРЯВА постигнатото между РП-Пловдив представлявана от прокурор Пехливанов от една страна и обвиняем Т.Б. лично и чрез защитника му адв. Г. от друга страна споразумение за решаване на НОХД №5513/2019г. по описа на ПРС, ХХ н. с.

 

С оглед на така постигнатото между страните по делото споразумение и съобразно с разпоредбата на чл.381 вр. чл.24 ал.3 от НПК,

          Предвид горното         

СЪДЪТ

         ОПРЕДЕЛИ:

         ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 5513/2019г.  по описа на РС – Пловдив, ХХ н.с.

ОТМЕНЯ взетата мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на   1000 /хиляда/ лева спрямо Т.Г.Б. с ЕГН ********** 

         Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

        

Уведоми се осъдения, че му се предоставя 7 дневен срок за доброволно изпълнение по отношение на дължимата глоба и разноски, като след изтичането му, ако не бъдат внесени сумите по определените сметки ще бъде издадени служебно изпълнителни листове.

 

Протоколът се изготви в СЗ.

Заседанието се закри в 11:26 ч.

 

   РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

       СЕКРЕТАР:

ВЯРНО С ОРИГИНАЛА!

С.И.